ZALOGUJ SIĘ

telefeon mojego kuzyna czy oprócz dopełniacz saksońskiego my cousin's phone mozne uzyć innej formy?

9 lat temuostatnia aktywność: 9 lat temu
Albo np czy zamiast company name mogę poweidzieć the name of the company? jesli tak to kiedy?
S
sasa91

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Można powiedzieć:
My cousin's phone.
A phone of my cousin's.
A phone that is my cousin's.

The comapny's name.
The name of the company.
EDIT: The company name.
To, której wersji użyjemy, zależy od kontekstu zdania, każda z nich podkreśla inną informację w zdaniu.

Można je stosować zamiennie, z uwzględnieniem kontekstu, w którym jest konkretne zdanie.

Odsyłam również do:
https://www.etutor.pl/lessons/en/a1/8/1/1695
https://www.etutor.pl//lessons/en/a2/1/1/15199

Pozdrawiam:)
milena.u
9 lat temuzmieniany: 9 lat temu
zaz2013 - Owszem, ale "my cousin's phone" to nie to samo co "a phone of my cousin's".
Ponadto "the company name" jest ok.
- 9 lat temu
milena.u - Zgadza się:) - 9 lat temu

Pani Mileno, wszystko formalnie jest dobrze, ale brak istotnej odpowiedzi dla uczącej się osoby; inaczej - jest może nie wprost sugestia ( dla mniej zorientowanego studenta ), że dopełniacz Saksoński i konstrukcja dopełniacza z of są zamienne. Często są, ale nie zawsze, nieprawdaż?

Oczywiście podała Pani ochronne linki by bronić się przed moją uwagą. Nie rozwiązuje to jednak problemu jaki przedstawiam.
Generalnie dobra robota Pani i Pani Kasi. Bardzo dziękuję.
abmmichal
ewa159 - Panie @abmmichal, proszę mi powiedzieć, w jaki sposób dostał się Pan do treści ochronno-obronnego linku nr 1, do którego odsyła Pani Milena? - 9 lat temu zmieniany: 9 lat temu
zaz2013 - To chyba jasne - jak sam zainteresowany zauważył: to są linki ochronne, by bronić użytkowników przed mądrościami Pana Abmmichala :).
Jak widać, nie są wystarczająco skuteczne, ponieważ jesteśmy zasypywani ww. mądrościami ;).
- 9 lat temu zmieniany: 9 lat temu

Ewa159 - link u mnie nie działa.
abmmichal
9 lat temuzmieniany: 9 lat temu
ewa159 - Dziękuję za odpowiedź. Myślałam, że tylko u mnie coś szwankuje. - 9 lat temu