ZALOGUJ SIĘ

Czym różni się "drzewo" po angielsku od "trzy" po angielsku?

9 lat temuostatnia aktywność: 9 lat temu
M
marta08
abmmichal - Marto, spróbuj poprawic polską literówkę. - 9 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 4

1. pisownią: drzewo - tree; trzy - three
2. wymową - popatrz w słowniku wymowę dla każdego z tych słów - jest nagranie; ale z grubsza: tree - wymowa "tri", three - wymowa "sri", tylko wymawiając "s" trzymasz czubek języka między zębami
pkomarek1
9 lat temuzmieniany: 9 lat temu
agata12345678910 - drzewo tree a 3=three - 9 lat temu
dawid34 - Nie ma tam żadnego 's' to podstawowy błąd popełniany przez Polaków -nie mogę znieść, kiedy słyszę jak śpiewają happy birthday i to birthday śpiewają przez 's’, którego tam wcale nie ma -jeżeli chodzi o porównanie do polskich liter to już na siłę jest to 'f' z językiem między zębami! - 9 lat temu zmieniany: 9 lat temu
pkomarek1 - Marta, jeszcze to ci może pomóc, jest to wszystko co prawda po angielsku, ale na przykład na filmiku jest wymowa th pięknie i poglądowo pokazana:

http://soundsofspeech.uiowa.edu/english/english.html
tu musisz wybrać z przycisków u góry "fricative" - the dzwięczne i bezdwięczne jest w drugim wierszu od góry

https://youtu.be/q3B5zvxSe1E

- 9 lat temu zmieniany: 9 lat temu
pkomarek1 - to dawid34: ależ oczywiście, że tam jest "s", tylko wymawiane z "przygryzionym" czubkiem języka, o czym z resztą pisałem. Wymawiane "th" jako "f" jest tak samo okropne, jak prostego "s". We wszystkich znanych mi materiałach jest wymowa tych spółgłosek szczelinowych/fricatives właśnie w ten sposób tłumaczona:
th - w słowach jak think, thing, thank you - "przygryzione s"
th - w słowach jak the, then, mother, father - "przygryzione z"

Z resztą, próbowałem wymówić F z czubkiem języka między zębami - nie da rady!! :)
mirasg21 - Nie ma żadnego "s" przypominają mi się ludzie którzy mówią " senkju" prosze was nie jest to ani "s" ani "f" - nie ma odnośnika w naszym języku trzeb wyuczyć w sobie sprawne operowanie językiem jak i ręsztą buźki:-) co akurat w tym przypadku nie jest łatwe:-)
Pozdrawiam
- 9 lat temu
pkomarek1 - to mirasg21: czytaj ze zrozumieniem: nigdzie nie jest powiedziane, przynajmniej w moich odpowiedziach, że chodzi o zwykłe S, ale o "s"wymawiane z "przygryzionym" czubkiem języka. I posłuchaj, jak tłumaczy dziewczyna na wideo, jakim sposobem prawidłowo wymawiać - dokładnie tak samo, jak napisałem powyżej
jak by powiedział Krecik: ach jo...

drzewo to tree a trzy three
dptasz
agata12345678910 - pamiętaj o wymowie też jest ważna - 9 lat temu

bardzo upraszczając - tree mówisz 'trii' , a three mówisz 'fri' ale trzymasz język miedzy zębami, niby nie słychać różnicy ale jest ona olbrzymia- to tak jak Brytyjczycy pytają jaka jest różnica między Kasia i kasza bo oni jej nie słyszą;)
D
dawid34

jeszcze jeden fajny filmik znalazłem na youtube, gdzie są omawiane 4 tematy wymowy, w tym na pierwszym wymowa "th":
https://youtu.be/Afuc_ar5I1Q
Etutorze, może to będzie dla was inspiracją, jak coś podobnego zrobić tutaj? ;)
pkomarek1
halkins - Jako ciekawostka dodam że (niestety) w Irlandii "Three" i "Tree" tak samo się to wymawia.
Co kraj to obyczaj... :-)
- 9 lat temu