![]() | pkomarek1 |
dawid34 - Nie ma tam żadnego 's' to podstawowy błąd popełniany przez Polaków -nie mogę znieść, kiedy słyszę jak śpiewają happy birthday i to birthday śpiewają przez 's’, którego tam wcale nie ma -jeżeli chodzi o porównanie do polskich liter to już na siłę jest to 'f' z językiem między zębami!
-
9 lat temu
zmieniany: 9 lat temu
|
|
pkomarek1 - Marta, jeszcze to ci może pomóc, jest to wszystko co prawda po angielsku, ale na przykład na filmiku jest wymowa th pięknie i poglądowo pokazana:
http://soundsofspeech.uiowa.edu/english/english.html tu musisz wybrać z przycisków u góry "fricative" - the dzwięczne i bezdwięczne jest w drugim wierszu od góry https://youtu.be/q3B5zvxSe1E - 9 lat temu zmieniany: 9 lat temu |
|
pkomarek1 - to dawid34: ależ oczywiście, że tam jest "s", tylko wymawiane z "przygryzionym" czubkiem języka, o czym z resztą pisałem. Wymawiane "th" jako "f" jest tak samo okropne, jak prostego "s". We wszystkich znanych mi materiałach jest wymowa tych spółgłosek szczelinowych/fricatives właśnie w ten sposób tłumaczona:
th - w słowach jak think, thing, thank you - "przygryzione s" th - w słowach jak the, then, mother, father - "przygryzione z" Z resztą, próbowałem wymówić F z czubkiem języka między zębami - nie da rady!! :) - 9 lat temu zmieniany: 9 lat temu |
|
mirasg21 - Nie ma żadnego "s" przypominają mi się ludzie którzy mówią " senkju" prosze was nie jest to ani "s" ani "f" - nie ma odnośnika w naszym języku trzeb wyuczyć w sobie sprawne operowanie językiem jak i ręsztą buźki:-) co akurat w tym przypadku nie jest łatwe:-)
Pozdrawiam - 9 lat temu |
+1 |
pkomarek1 - to mirasg21: czytaj ze zrozumieniem: nigdzie nie jest powiedziane, przynajmniej w moich odpowiedziach, że chodzi o zwykłe S, ale o "s"wymawiane z "przygryzionym" czubkiem języka. I posłuchaj, jak tłumaczy dziewczyna na wideo, jakim sposobem prawidłowo wymawiać - dokładnie tak samo, jak napisałem powyżej
jak by powiedział Krecik: ach jo... - 9 lat temu zmieniany: 9 lat temu |
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
![]() | pkomarek1 |
halkins - Jako ciekawostka dodam że (niestety) w Irlandii "Three" i "Tree" tak samo się to wymawia.
Co kraj to obyczaj... :-) - 9 lat temu |
|
🟠 [Wątek eTutora] Jak Ci idzie nauka w 2024 r.? Wątek motywacyjny dla wszystkich Użytkowników! 🔥💪
Jak wam idzie nauka? Wątek motywacyjny ;)