ZALOGUJ SIĘ

Doprecyzowanie pytania. I have a driving licence. Can I drive?

zmodyfikowany: 10 lat temuostatnia aktywność: 10 lat temu
Witam.

Nie wiem, czy słusznie "suszę" Państwu głowę, ale myślę, że czasem lepiej być upierdliwym. Chodzi mi o drugie zdanie, w piątym ćwiczeniu tj.

I have a driving licence. Can I drive?

Gdy napisałam odpowiedź, wydawało mi się oczywiste, że ma ona brzmieć: Yes, you can.

Ale potem okazało się, że miało być jednak :
Yes, I can.

Z tego powodu zwracam się z prośbą ( nie jest to pytanie) o doprecyzowanie w takim przypadku, czy osoba, która zadaje sobie takie pytanie odpowiada na nie osobiście, czy to ktoś odpowiada na to pytanie w obecności osoby pytającej? Naturalnie obie formy są logiczne i prawidłowe, ale jednak może to w przyszłości oszczędzić trochę czasu na zastanawianie się.

Pozdrawiam.
jusia1986

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Witam
Również borykam się z podobnymi wyrażeniami. Zgłaszam je poprzez sugestie (na dole strony formularza powtórek). Niestety, w przypadku powtórek, metoda ta nie podaje nauczycielom etutor odniesienia do konkretnego wyrażenia i należy je wpisać lub skopiować.
Od pewnego czasu, przy tego typu wielozncznych odpowiedziach stosuję notatki. W podanym przypadku wpisałbym not: "you can".
Pozdrawiam
tamek
10 lat temuzmieniany: 10 lat temu
jusia1986 - Pozdrawiam, i dzięki za odpowiedź :) - 10 lat temu
tamek - powodzenia. Co do upierdliwości - pani Kasia codziennie (prawie) odpowiada na moje sugestie, głównie z powtórek. - 10 lat temu

Odpowiedź została poprawiona na "Yes, you can", ponieważ jest bardziej zrozumiała. W dialogu biorą udział zazwyczaj dwie osoby, monolog w tym przypadku wprowadza zamieszanie.

Dzięki za info! ;-)
kasia.szczep
jusia1986 - Nie ma za co :)

Pozdrawiam :)
- 10 lat temu