ZALOGUJ SIĘ

Moja noga mocno bolała. My leg hurt badly. dlaczego badly

zmodyfikowany: 9 lat temuostatnia aktywność: 9 lat temu
Moja noga mocno bolała.
My leg hurt badly.

W jakich jeszcze sytuacjach używamy słowa - badly - jako określenia bardzo, strasznie.? Czy tylko by określić, że coś bardzo boli ?
Czy są jeszcze inne?
spirulinka

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

"Badly" możemy stosować z większością czasowników m.in.: "feel", "treat", "behave", "do", "go", "sleep", "speak" itp. Polecam słownik Diki, w którym można sprawdzić przykładowe kolokacje z "badly" ;)
kasia.szczep
9 lat temuzmieniany: 9 lat temu
spirulinka - Dziękuję Pani Kasiu, oczywiście zobaczę:) - 9 lat temu
zaz2013 - Feel badly?
Chyba, że chce Pani powiedzieć, że "nie mam czucia w palcach dlatego kiepsko macam" :)
- 9 lat temu
kasia.szczep - Oczywiście "feel" może być określone przymiotnikiem "bad" (jeśli opisujemy stany emocjonalne), a przysłówkiem "badly" (jeśli opisujemy czynność, działanie). W przypadku czasownika "feel" i określającego go przysłówka 'badly' podmiot może nie mieć np. czucia w palcach przez co ma problemy z wykonaniem czynności takiej jak dotyk czy chwycenie czegoś ręką.
- 9 lat temu zmieniany: 9 lat temu
ewa159 - Pani Kasiu, przysłówek może być określony przymiotnikiem? Obawiam się, że nie. :-)
Może za to określać przymiotnik, jeśli już o przymiotniku mowa.
W jaki sposób bad może określić badly (bad badly)?
- 9 lat temu
kasia.szczep - Racja,"badly" jest przysłówkiem, który określa czasownik. W przypadku czasownika 'feel' może go określić i 'bad' i 'badly' w zależności od tego co podmiot ma na myśli. Wyjaśniłam to wyżej. - 9 lat temu zmieniany: 9 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.