![]() | pkomarek1 |
![]() | kasia.szczep |
pkomarek1 - Dziękuję, nie natrafiłem na ten wcześniejszy wątek.
Czyli, prawidłowe są obie możliwości: zastosowanie przedimka tylko przy pierwszym z wymienianych rzeczowników, lub użycie go przy każdym, tak jak to było w jednym z przytoczonym przeze mnie przykładów (The knight has a shield and a sword). Może warto by zamieścić jakieś uzupełniające wyjaśnienie do odpowiedniej lekcji, gdzie są przedimki omawiane? - 10 lat temu |
+1 |
kasia.szczep - Zgadza się ;-) Sprawdzimy notatki i uzupełnimy, jeśli rzeczywiście nie ma takiej informacji. Pozdrawiam!
-
10 lat temu
|
|
darkobo - Z podlinkowanego wątku zrozumiałem, że można pominąć "a/an" jeśli rzeczowniki są oddzielone przecinkami, jeśli jednak rzeczownik występuje po "and" przedimek powinien być.
Więc dla mnie dalej poprawność pierwszej części cytowanego zdania dalej jest niejasna. - 8 lat temu |
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
![]() | vergillian |
H | halkins |
Co powiecie na zabawę w skojarzenia? oczywiście po angielsku :)
dlaczego jest przedimek w "a magician's props"? Czyż props nie jest w liczbie mnogiej i co za tym idzie, przedimek "a" jest zbędny? Czy też, ponieważ "a" się widocznie odnosi do "magician", to niezależnie czy props jest w liczbie pojedyńczej czy mnogiej, musi przedimek być użyty?
Proszę rozwiać me wątpliwości... :)
- 10 lat temu zmieniany: 10 lat temu