:)
To znaczy że jest to tylko informacje że przekroczyłeś normę która została ustalona wcześniej na nieco niższą niż została wykonana. Nie musisz przerywać nauki. Możesz uczyć się dalej. Jeśli nie chcesz aby takie info. Ci się wyświetlało zmień parametry w "Ustaw cele nauki". Jeśli spędzasz dożo czasu na nauce podnieś je nieco , wtedy info. nie będzie się pojawiać w obecnej formie:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Dorzucę swoje 2 grosze odnośnie tych norm.
Algorytm obliczający ile materiału zostało zrealizowane pisany był chyba przez informatyka, który miał co semestr poprawki z analizy matematycznej.
Przykład
Ustawiamy sobie 3 cele:
1. Obrazki - 100 tygodniowo
2. Nowe słówka - 100 tygodniowo
3. Powtórki - 100 tygodniowo
Teraz by sprawdzić czy algorytm działa poprawnie robimy TYLKO obrazki, nie dodajemy ani jednego nowego słówka i nie powtarzamy nic.
Pytanie do informatyka, który pisał ten algorytm:
Dlaczego pokazuje, że zostało zrealizowane ponad 100% normy, gdy np. zrobimy 500 obrazków z zaplanowanych 100, a reszta jest na 0.
Logicznym byłoby 33% czyli 1 punkt w 100% a 2 punkty w 0%
PS. Mi ciągle pokazuje ponad 100%, bo zazwyczaj ilość powtórek 'pompuje' małe procenty w innych kategoriach. Średnio mając zrobione 50% zaplanowanego dla siebie materiału pokazuje mi 150% czasami 200% co jest wierutną bzdurą!
Z tego co zaproponowałeś rozumiem, że chciałbyś, żeby maksymalna wartość pokazywana przez system wynosiła 100%, niezależnie od tego czy wykonaliśmy dokładnie tyle ile zaplanowaliśmy, czy też wykonaliśmy 5 razy więcej w każdym elemencie.
Jeśli o mnie chodzi to nie bardzo by mi odpowiadało takie rozwiązanie, bo po wykonaniu planu tygodniowego powiedzmy w 3 dni, przez 4 następne miałbym w kółko napisane "100% wykonane". Wolę już to co jest teraz, choć nie twierdzę, że nie ma w tym wad. A zastanawiając się nad jakimś potencjalnym ulepszeniem pomyślałem sobie, że można by te procenty liczyć ze średniej ważonej. Oprócz wyznaczania ilości powtórek czy obrazków do wykonania przydzielalibyśmy wagi do każdej kategorii ( powtórki, dyktowanie itd. ) i wtedy można by było jakoś nad tym "panować" . Nie wiem tylko czy to nie byłoby nazbyt skomplikowane dla niektórych użytkowników :)
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.