ZALOGUJ SIĘ

okreslenia ilości-jak powiemy poprawnie- poproszę 3 kawy?

14 lat temu
lektor na końcu nagrania wspomniał, że nie jest poprawne kiedy powiemy, że chcemy 3 kawy gdyz zawsze trzeba używać określen ilośći, jak wiec powiemy poprawnie- poproszę 3 kawy?
Samhain

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

I would three coffee
D
DJ-MIRO

Cześć:)
Co prawda 'kawa'-coffee zalicza się do rzeczowników niepoliczalnych ale jeśli rozlejemy ją do filiżanek lub kubków to będziemy mogli policzyć kubki z kawą:)i w pewnym sensie stanie się ona policzalna , w pewnym sensie:)
A wtedy prośba: "Can I get three cups of coffee?" lub jak wolisz "Can I have three cups of coffee" będzie jak najbardziej na miejscu:)i będziesz mogła policzyć swoje kawy a oględniej mówiąc : filiżanki z zawartością kawy:) Natomiast jeśli chodzi o kawę jako o rzeczownik niepoliczalny , dobrze i prawidłowo jest używać z nią określnika "some": "I'll make us some coffee" - zrobię nam kawy , dosłownie , trochę kawy:) , lub np. bez określnika tak jak w zdaniu: "Do you prefer tea or coffee? "
To tak ogólnie i na wesoło:)
Pozdrawiam serdecznie:)
E
efogt
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu
Samhain - dobry pomysł z tym zamawianiem na filiżanki..Oczywiscie przycisnełam plusik i wyskoczyła informacja, że głosowanie na plus wymaga zdobycia 15 punktów reputacji ??:/heh.. pozostaje mi więc zwyczajnie i po staropolsku podziekować:)jednocześnie intensywnie postaram sie o lepszą reputację:P - 14 lat temu
efogt - Ale nie ma za co:)Reputacja przy odrobinie wkładu własnego przyjdzie z czasem:)Pozdrawiam serdecznie:)+ - 14 lat temu

efogt ma rację, kawa jest niepoliczalna więc trzeba dodać jakiś pojemnik i dopiero te pojemniki można policzyć

choć w języku potocznym ja np. proszę:
three latte please
Bilberry
Samhain - własnie! też zwykle prosiłam po prostu: -"one coffee, please...."Dość ryzykowne wydawało mi sie dodanie jedynie określenia ilości "some" z uwagi na ilosc kawy, którą mogłabym tym sposobem otrzymać:)dziekuje za odp!pozdrawiam serdecznie:) - 14 lat temu