Witam, w zakładce "Postępy nauki" od jakiegoś czasu nigdy nie występuję w rankingu tygodniowym, mimo regularnego wykonywania kolejnych lekcji. Pojawiam się tylko w kolumnie "Ranking za 30 dni". Czy jest to błąd czy może taka jest specyfika obliczania postępów - wykonuję w miarę regularnie około 15 lekcji miesięcznie + wymaganą liczbę powtórek.
Z góry dziękuję za weryfikację/wyjaśnienia
Mariusz
Witam, w zakładce "Postępy nauki" od jakiegoś czasu nigdy nie występuję w rankingu tygodniowym, mimo regularnego wykonywania kolejnych lekcji. Pojawiam się tylko w kolumnie "Ranking za 30 dni". Czy jest to błąd czy może taka jest specyfika obliczania postępów - wykonuję w miarę regularnie około 15 lekcji miesięcznie + wymaganą liczbę powtórek.
Z góry dziękuję za weryfikację/wyjaśnienia
Mariusz
Ranking wyliczany jest zawsze za ostatnie 7 dni od daty kiedy sprawdzasz, dla 7 dniowego i ostatnie 30 dni od daty kiedy sprawdzasz dla 30 dniowego rankingu. Nie jestem pewien ale chyba nawet brana jest pod uwagę godzina i minuta wykonywanych ćwiczeń.
A teraz co zaliczane jest do rankingu.
1. Sprawdzian miesięczny - ilość punktów to ilość zdobytych procent poprawności - przykładowo przy 98,35% zdobywamy 98,35 punktów
2. Wykonane lekcje w przynajmniej 70% procentach (lekcje rozpoczęte ale wykonane poniżej 70% nie są wliczane) - za każdą lekcję jest 10 punktów
... i tylko za to liczone są punkty.
Jeżeli wykonałeś sprawdzian miesięczny a potem w międzyczasie jedną lekcję to możesz się nie załapać na ranking 7-dniowy, czasem trzeba wykonać więcej tych lekcji, poza tym on szybko się zmienia, najlepiej zrobić sobie lekcję lub dwie na dzień-dwa przed egzaminem i dzień-dwa po egzaminie znowu jakąś jedną lub więcej lekcji, wtedy jest bardzo duża szansa że przez dzień-dwa będziesz widoczny w 7-dniowym rankingu i to nawet na wysokich pozycjach.
Jednakże, jak już wspomniałem ranking 7-dniowy jest bardzo dynamiczny, więcej mówi nam o aktywności ranking 30-dniowy bo tutaj widać tych użytkowników, którzy wykazują się większą niż przeciętna aktywnością na portalu e-Tutor'a.
Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem Ci punktację i klasyfikację w rankingach. :)
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.