ZALOGUJ SIĘ

Dlaczego "I've never met Mr Johnson's son" a nie son's ?

10 lat temuostatnia aktywność: 10 lat temu
W zdaniu: Nigdy nie spotkałem syna pana Johnsona. Czy zna ktoś uzasadnienie?
D
dyrfgyz
Jultyne - Jeszcze raz ja.
Tego typu konstrukcja nazywa się dopełniacz saksoński.
Dodam jeszcze uwagę do liczby mnogiej, rzeczowniki regularne zakończone na "s". W tym przypadku po literze "s" stawiamy tylko ' (wystarczy sam apostrof, bez kolejnego "-s");np. "Our friends' car is red."
Kolejny przykład: Ann and Jim's books. = Książki Ann i Jima. (Znaczy to że książki są wspólne Ann i Jima.) Ale jeżeli napiszesz: "Ann's and Jim's books" będzie znaczyło, że każde z nich ma swoje, oddzielne książki; Ann np. ma romanse a Jim ma np.techniczne książki.

- 10 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Mr Jonson's son = syn pana Jonsona - 's po Jonson "określa przynależność" syna do pana Jonsona.
Pisząc: Mr Jonson's son's, dwukrotnie określona byłaby ta przynalężność syna do pana Jonsona i nie wiem kogo/czego do syna.
Jeżeli piszesz, że ktoś/coś do kogoś/czegoś należy to 's dodajesz do "posiadacza" (tego/czegoś kto posiada") - np. jeżeli chcesz napisać że kot Ani jest czarny to napiszesz: "Ann's cat is black." a nie "Ann's cat's is black".
Jeżeli chcesz napisać, ze Ania kota jest cierpliwa to napiszesz: "Cat's Ann is patient." a nie "Cat's Ann's is patient." W tym przykładzie idzie o "przynależność" Ani do kota.
J
Jultyne

Jeśli przyjąć argumentację Jultyne, to dlaczego w „Powtórkach" poprawna odpowiedż, na pytanie „Jak ma na imię brat Jane", brzmi: What's Jane's brother's name?
D
dyrfgyz
karol.k - Zauważ różnicę:

Mr Johnson's son. = Syn (kogo?) pana Johnsona.
Jane's brother's name. = Imię (czyje?) brata (kogo?) Jane.

W drugim przypadku po prostu dwa razy określamy przynależność. To trochę jak różnica między:

Samochód brata. = Brat ma samochód.
Samochód brata szwagra mojej żony. = Moja żona ma szwagra i brat tego szwagra ma samochód.
- 10 lat temu