ZALOGUJ SIĘ

Roast vs bake - co, gdzie i kiedy?

10 lat temuostatnia aktywność: 10 lat temu
Jak w tytule potrzebuję jakiegoś jasnego rozróżnienia tych dwóch słówek - ciągle je mylę z braku znajomości zasady ich stosowania a mam problem z ich określeniem na podstawie słowników.
M
mateuszlsk

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

 

Odpowiedzi: 4

Roast - Piec coś co jest bezpośrednio wystawione na gorąco w piekarniku(tzw funkcja grill), albo na ogień na grillu/ognisku.
Bake - Piec coś co nie jest bezpośrednio wystawione na gorąco/ogień tylko jest pieczone w gorącym powietrzu bez pary wodnej(tzn czasami troszeczke jest). Uzywa sie mówiąc o wypiekach etc
B
Brandolf
10 lat temuzmieniany: 10 lat temu
wacek6713 - A co zastosować jak chcę upiec mięso w piekarniku bez oleju? - 10 lat temu zmieniany: 10 lat temu
Brandolf - Zdecydowanie przyprawy. - 10 lat temu
wacek6713 - Bardzo gramatyczne wyjaśnienie! - 10 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

O ile mi wiadomo, to 'bake' się używa, jeśli do pieczenia nie są użyte ciecze lub tłuszcz. Znaczy, wiadomo że do ciasta dodaje się wodę, czasem mleko, czy olej, ale do piekarnika wkłada się jednolitą masę. Czyli przykładem mogą być również inne wyroby cukiernicze. 'Roast' zaś, odnosi się do potraw, w których nie jest jednolita masa, czyli np. do dań mięsnych, które się przygotowuje ma oleju czy z jakimś sosem od razu.
T
thehespe
10 lat temuzmieniany: 10 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Angielskie źródła mówią, że roast i bake to obecnie terminy bardzo do siebie zbliżone. Niegdyś, roast oznaczało pieczenie bezpośrednio nad ogniem, a bake pieczenie bez otwartego ognia (otoczenie produktu gorącym, suchym powietrzem).

Obecnie, jako że oba sposoby używają tego samego sprzętu i nijak nie dopatrzymy się tam otwartego ognia, różne źródła zgadzają się, że chodzi przede wszystkim o:

- konsystencję jedzenia przed i po włożeniu do piekarnika
- cel wkładania do piekarnika
- użytą temperaturę.

W uproszczeniu:

Konsystencja przed: płynna masa, bez dużej zawartości własnego tłuszczu, która potrzebuje ciepła, żeby stwardnieć.
Temperatura: nieco niższa -> bake (ciasta, muffinki, chleby itp.)

Konsystencja przed: ma już własną, stałą konsystencją. Wkładane do piekarnika, żeby wnętrze zrobiło się bardziej miękkie/soczyste, a warstwa zewnętrzna chrupiąca/zbrązowiała. Często wiąże się z puszczaniem soków przez produkt.
Temperatura: zdecydowanie wysoka -> roast (mięsa, warzywa).

Oczywiście należy sobie zdać sprawę, że granica w niektórych przypadkach może być nieco zamazana, ale tak mniej więcej rysuje się linia podziału.
karol.k
Pracownik eTutor

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Dziękuję wszystkim za pomoc.
M
mateuszlsk

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.