spirulinka |
CJRT |
spirulinka - Tyle, że -have got to - kojarzy mi się z posiadaniem.
Raz, że w słowniku nie ma wzmianki przy haśle - have to - musieć - że można dodawać got , a zwrot będzie z tym słówkiem znaczyć to samo - musieć - Przewertowałam tez lekcje, nie znalazłam jednak w informacjach gramatycznych nic o - have got to - jako zwrocie znaczącym musieć - 10 lat temu |
+1 |
spirulinka - Zdaje mi się, że - to - to słówko , które przesądza o wszystkim i nadaje - have got -znaczenie inne od posiadania czegoś :)
-
10 lat temu
|
+1 |
CJRT - Trzeba powiedzieć jedno:
have to (do sth) - musieć coś zrobić (ze względu na warunki z zewnątrz, nie przez własne widzimisie) have got (sth) - mieć/posiadać have got to (do sth) - to samo co "have to (do sth)" tylko z dodatkiem "got", którego raczej używa się w amerykańskiej odmianie języka, nie wpływa to na znaczenie, bo zdanie "I've got to do it" i "I have to do it" znaczy to samo. Łatwo rozróżnić to wszystko, bo po "have got" jako "posiadać" występuje rzeczownik, np. I have got a bike, natomiast po "have got" jako "musieć" występuje "to + czasownik", np. "I've got to clean it" (= "I have to clean it"). - 10 lat temu zmieniany: 10 lat temu |
+1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
askawska |
Czy mogę prosić o pomoc w temtyce konstrukcji z "a lot of ,lots of, plenty of"?