ZALOGUJ SIĘ

Tłumaczenie - problem - pomoc ?

14 lat temu
Na potrzebę pracy potrzebuję tłumaczenia, a jako, że nie operuję słownictwem do tego specjalistycznym - proszę o pomoc

"narrow, two-pronged steel bar that when tuned to a specific musical pitch retains its tuning almost indefinitely. It was apparently invented by George Frideric Handel's trumpeter John Shore shortly before Shore's death in 1752.
Because it produces a nearly pure tone (without overtones), it is useful in experimental study of the physics of sound. It has also been used in musical instruments—e.g., the dulcitone, or typophone, a set of graduated tuning forks struck by felt hammers by means of a keyboard mechanism."

nie mam pojęcia jak większość tych wyrazów na polski przetlumaczyć, a jest mi to dosyć potrzebne. potrzebna mi ta definicja właśnie, a nie inna.
eneduelike

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

"wąskie, dwutorowe metalowe blaszki , które nastrojone na określoną wysokość dźwięku zachowują swój strój (nastrojenie) bez ograniczeń czasowych (prawie wiecznie). Było to ponoć wynalezione przez trębacza Georga Friedrica Handla, czyli Johnego Shore, wkrótce przed jego śmiercią w 1752r.
Z powodu, że owo zjawisko wytwarza prawie idealny ton (bez harmonicznych). Jest to użyteczne w eksperymentalnych badaniach nad fizyką dźwięku. Jest to również wykorzystywane w - np. dulcitonach, typofonach, zestawach stopniowo strojonych widełek uderzanych przez uniesione młoteczki na zasadzie mechanizmu pianina."

Pozdrawiam
M
mchuchro
eneduelike - dwutorowy to znaczy two-pronged w przypadku kamertonu ? ;d - 14 lat temu
mchuchro - w sumie kamerton jest w kształcie wydłużonego U, to czemu nie ; ) ale można też zastąpić na słowo równlolegle - 14 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.