Wampirka |
A | AngielskiKinga |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
armez |
esterka - No, nie wiem. Ja się nie muszę uczyć, a więc można przyjąć, że uczę się dla siebie. Z nudów tego nie robię, ponieważ nie mam zwyczaju nudzenia się. Bardzo chcę się tego języka nauczyć. Poświęcam mu prawie cały czas wolny. Tak się w nim zanurzyłam, że musiałam się opamiętać, by się nie utopić;) Uczę się pilnie od 2 lat. Bardzo jestem z siebie zadowolona pomimo świadomości różnych braków. Wydaje mi się, że gdybym musiała się uczyć, być może robiłabym to z mniejszym entuzjazmem ;)
-
12 lat temu
|
+2 |
anialew - Jetem tego samego zdania co esterka. Robię dokładnie to co ona. Robię to bo chcę, przecież nie muszę. Chcieć to móc. Pozdrawiam
-
12 lat temu
|
+1 |
Haku92 |
serbio |
absolwentka - Witaj ponownie;) Mi też by się przerwa przydała, ale dłuższa niż miesiąc. Mogę pomarzyć, bo po takim czasie pewnie bym sobie odpuściła;)
-
12 lat temu
|
+1 |
serbio - Wziąłem ze sobą na wakacje podcasty z bbc english express,super się tego słucha wykonanie rewelka.Polecam na bierne leżanko na plaży.
http://www.bbc.co.uk/polish/specials/921_eng_express/index.shtml - 12 lat temu |
|
A | alicja1110 |
futbolowa |
agazerka - A czy próbowała Pani zainstalować Diki jako skryptozakładkę - jak to zrobić pokazane jest tutaj: https://www.diki.pl/o-slowniku/zainstaluj-slownik/ - wtedy dwukrotne kliknięcie na słówko na danej stronie, powinno otworzyć okienko Diki. Zachęcam do spróbowania.
-
12 lat temu
|
+2 |
futbolowa - O rany! Czuję się jak osoba ze spełnionym marzeniem :)))
Nie na każdej stronie działa, ale generalnie działa :) - 12 lat temu |
+1 |
wicca |
futbolowa |
DAD - Gratulacje :)
Czy czujesz już odpowiedni poziom wiedzy? Czy jest to tylko zaliczenie A2 na etutorku? - 12 lat temu |
|
futbolowa - Dzięki!
Napisałam o tym trochę na blogu: http://www.kreatywa.net/2012/12/opinia-o-szkole-angielskiego-etutor.html Akurat poziom A2 był dla mnie w połowie prosty (przypomnienie tego, co już wiedziałam), w połowie stanowił małe wyzwanie. Wykonałam test poziomujący, który określił, że faktycznie poszerzyłam swoją wiedzę, a i sprawdziło się to np. podczas ćwiczeń gramatycznych, które wykonuję w różnych miejscach w sieci. Poznałam duuużo nowego słownictwa i opanowałam kilka zagadnień gramatycznych, które dotąd były mi raczej obce. A więc chyba faktycznie "czuję odpowiedni poziom wiedzy" :) - 12 lat temu |
+1 |
zorija - futbolowa -czytałam Twój blog - aż mnie zatkało -taki jest bogaty i interesujący >polecam -czytajcie.A wogóle to wyglądasz - jak dla mnie - na człowieka Renesansu! pozdrawiam
-
12 lat temu
|
+1 |
DAD - Ja też czytałem. Lubie :) Zaglądam. Pozytywne zaskoczenie :)
@futbolowa: za ilość przeczytanych książek w grudniu otrzymujesz 'żółtą kartkę' :p - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu |
+1 |
futbolowa - Ojej, to miłe, dziękuję :) Kocham to co robię i mam nadzieję, że będę miała siłę i zapał jeszcze długo.
DAD, za mało czy za dużo? :P - 12 lat temu |
|
DAD - No w porównaniu z innymi miesiącami, to katastrofalnie mało jak na Twoje możliwości ;)
-
12 lat temu
|
+1 |
futbolowa - Pff, nie idę w ilość, a w jakość :)) Założyłam, że chciałabym czytać 12 książek miesięcznie i w grudniu norma już wyrobiona :) Jakby się dało, chciałabym czytać nieustannie, ale mam jeszcze eTutora, treningi, projektowanie biżuterii, redagowanie książki i narzeczonego - miłe pożeracze czasu ;) Mam nadzieję, że blogosfera przywraca ludziom wiarę w to, że Polacy czytają. Liczba blogów książkowych jest wręcz przytłaczająca i nie wierzę, że większość Polaków czyta mniej niż jedną książkę rocznie. Skąd oni takie statystyki w ogóle biorą?
-
12 lat temu
|
|
absolwentka - Dziękuje. Zmotywowałaś mnie do działania;) Skąd Ty bierzesz czas na to wszystko?
-
12 lat temu
zmieniany: 12 lat temu
|
|
futbolowa - Aktualnie jestem bezrobotną absolwentką ;) Co prawda dorabiam tym czy tamtym, ale tak naprawdę mam dużo czasu do rozdysponowania pomiędzy miliony moich aktywności. Podejrzewam, że od nowego roku nie będzie już tak różowo w tym zakresie, ale wierzę, że uda mi się jakoś to pogodzić.
Cieszę się, że mogę motywować :) Powodzenia! - 12 lat temu |
|
blazejwiecha |
Haku92 |
futbolowa |
kingamusic |
Kuczal90 |
uciem1 |
mniszka |
kingamusic - Zazdroszczę odwagi, ja mam taką mozliwość, ale nie mogę się przemóc. Boję się bowiem, że niczego nie zrozumiem i spalę się ze wstydu.... :-/
Co do motywacji do nauki, to w moim przypadku wszystko przebiega standardowo. Mogę uczyć się z pełną motywacją i optymizmem przez jakiś czas, potem dopada mnie znudzenie lub po prostu nawał pracy uniemozliwia mi naukę, więc robię tylko powtórki, po czym po jakimś czasie znów wracam do nauki ze zdwojoną siłą :-) - 11 lat temu |
+1 |
mniszka - Z początku wahałam się czy podjąć tę rozmowę, jednak pomyślałam, że taka okazja nie trafia się zbyt często, więc spróbowałam i nie było tak źle. Swój poziom oceniam na B1, a jednak to wystarczyło aby porozmawiać. Przez większą część rozmowy to on mówił, ja w sumie odzywałam się nie za wiele, jednak podczas kolejnych rozmów chcę to zmienić. W wakacje chciałabym się wybrać do Anglii na program aupair, więc muszę poćwiczyć angielski przed wyjazdem.
- 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu |
+2 |
malgorzataaa |
baassiam - Oj, podobnie jak Ty, też wolę robić powtórki z samego rana. Również żałuję, że nikt nie poprawia moich tekstów... szkoda :( powodzenia!
- 11 lat temu |
|
J | Jultyne |
Haku92 |
kingamusic |
Aurelia787 |
K | kmarkowski1 |
S | SabTab |
SmallM - Myślę czasem o tym samym, choć... zastanawia mnie to, czy dwóch ślepców może dokądś dojść :) Na pewno wymiana korespondencji z kimś dobrym z angielskiego miałaby pożytek dla jednej ze stron, natomiast, jeśli obie strony są na poziomie dość słabym, to nie wiem czy się czegoś od siebie nauczą, czy nie utrwalą jakiś błędów. Nie wiem, tak się zastanawiam, może ktoś doświadczony wypowiedziałby się na ten temat. Ja, mimo, że tak jak piszesz, też czasem mam ochotę znaleźć takiego korespondencyjnego przyjaciela, to nie wiem czy sama byłabym pomocna dla kogokolwiek.
-
7 lat temu
|
|
abmmichal |
sienki89 |
piotr.grela - sienki89 i to jest najlepsza metoda, nauka jezyka przez wykorzystanie go w praktyce! Nie mozna nauczyc sie jezyka obcego w 7, 77 czy 777 dni, mozna wchodzic na coraz to wyzsze poziomy zaawansowania.
-
6 lat temu
|
|
agnes.mirek |
tlstar - Bez zapamiętania znaczenia (choćby przybliżonego) nie ma możliwości nauczenia się żadnego języka obcego. System powtórek w eTutor jest tak skonstruowany, aby częściej powtarzać elementy trudniejsze, a rzadziej łatwiejsze, bowiem te przesuwają się na bardziej odległą przyszłość w cyklu powtarzania. Nie zniechęcaj się. I nie dodawaj zbyt wiele do powtórek, póki nie opanujesz w miarę już tych wcześniej dodanych. Po prostu zwolnij z nauką, a najlepiej cofaj się do już przerobionych lekcji.
-
6 lat temu
|
+1 |
agnes.mirek - Dziękuję za sugestię :)
czy dobrym sposobem jest np. po opanowaniu danego słówka, do powtórki dołożyć zdanie, które to słówko zawiera? Aga - 6 lat temu |
+1 |
jerzy_pozoga - Sie ma Aga? Tu poczytaj. https://www.kreatywa.net/2012/12/opinia-o-szkole-angielskiego-etutor.html Nasza koleżanka Klaudyna jest naprawdę "Kreatywna"! I życzę powodzenia w nauce na Et.
-
6 lat temu
|
+1 |
piotr.grela - W tydzien nic sie nie osiagnie ale jestem pewny, ze po 10.000 godzinach bedziesz perfekt mowila i rozumiala wszystko. Nasze cale zycie jest takie, ze to co ma jakakolwiek wieksza wartosc przychodzi tylko dzieki ciezkiej pracy.
-
6 lat temu
|
+1 |
agnes.mirek - Idę systematycznie do przodu...czytając artykuły na Linkedin rozumiem zdecydowanie więcej. Pytanie jak poprawić mówienie, czyli aby stało się: "co w głowie, to na języku" :D
- 6 lat temu |
|
Barbara.m - Aby poprawić mówienie trzeba dużo mówić. Niestety to jedyna droga. Jeśli nie ma się okazji do częstych rozmów to pewnym rozwiązaniem jest też prowadzenie rozmów w głowie. Wymyślanie konwersacji. Jak się zastanawiasz nad czymś to staraj się to robić po angielsku. Pomyśleć jakich słówek czy wyrażeń można użyć w danej sytuacji. Potem w faktycznej konwersacji będzie łatwiej :-) Powodzenia :-)
-
6 lat temu
|
+2 |
agnes.mirek - Dzięki za podpowiedź - Barbara.m - tak też czułam, że przyjedzie mi mówić do siebie :) hehe Nie mam innego wyjścia.
- 6 lat temu |
|
piotr.grela |
P | patryk.galazka |
S | Sienkiewicz12 |
Gość - Sienkiewicz12
i to jest odpowiedź na zadane pytanie w temacie? - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu |
|
piotr.grela - Ja nie mam strachu przed koronawiursem, po prostu nie oglądam telewizji :-)
-
4 lata temu
|
|
Gość - Ja nie oglądam telewizji od ok. 22-23 lat. Po prostu , oddałam telewizor bez żalu.
-
4 lata temu
zmieniany: 4 lata temu
|
+1 |
A | ang-nsw |
Gość - Gratuluję.
A ile czasu dziennie poświęcasz na naukę na etutorze? - 4 lata temu |
+1 |
Gość - A w niedzielę lub inny dzień robisz przerwę czy uczysz się dzień w dzień?
-
4 lata temu
|
|
ang-nsw - Nie robię żadnych wolnych dni od nauki, nawet podczas wyjazdów urlopowych. Codziennie muszę znaleźć minimum 30- 45 min, choć często jest to znacznie dłużej.
-
4 lata temu
zmieniany: 4 lata temu
|
+2 |
Gość - Dziękuję.
Ja staram się zupełnie odpoczywać w niedzielę, ale wiem jednocześnie, że nawet ten jeden dzień sprawia, że w poniedziałek mam ciężko, aby ponownie wejść w tryby nauki. - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu |
+2 |
Haku92 |
A | ang-nsw |
Gość - Szybko raczej tego nie zrobisz.
Wkleję link do znanej strony edukacyjnej, gdzie autor zamieścił rady jak słuchać i czego na początku słuchać. Poczytaj sobie, rozwiń te podpunkty, może coś wyciągniesz dla siebie. Te audycje są rewelacyjne wg mnie. Ja je słucham i piszę co słyszę, w zasadzie przerabiam je wg wskazówek. Jedynie czego nie robię to nie opowiadam sobie ich. Słownictwo mieści się w 1500 słów najczęsciej używanych. http://www.isel.pl/materialy/sluchaj/index.php Tematy są różne. - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu |
+1 |
Gość - A tu jest kanał na You Tubie z tymi audycjami:
https://www.youtube.com/user/SpotlightEnglish1/videos Na kanale tym są też podcasty dla zaawansowanych, w normalnym, niezwolnionym tempie. - 4 lata temu |
|
ang-nsw - Dziękuję, przesłuchałem pierwszą audycję, daję radę, audycje super! Jakiś czas porobię tylko powtórki ET, aby nie zgubić słownictwa, a resztę czasu przeznaczę na słuchanie.
-
4 lata temu
|
+2 |
Gość - Cieszę się.
Autor podaje też jeszcze inną stronę dla początkujących, też jest super. Audycje trwają tylko 1 minutę, tematyka również przeróżna( tematy wg alfabetu). Też tego słucham i przerabiam je tak samo jak poprzednie wymienione. Wkleję link, może też Ci się przydadzą. https://listenaminute.com/ Te mają normalne tempo, ale są króciutkie. - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu |
+2 |
Gość - Dla mnie też ogólnie są trudniejsze.
Choć one są takie nierówne, jedne sa trudniejsze a inne łatwiejsze w zrozumieniu. - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu |
+1 |
StanleyN |
Majon115 - Ja tu zaglądam. Jak na razie idzie mi powoli. Ponad 580 dni non stop i coś tam umiem tego języka obcego. Ważna systematyczność poza tym chęci i nieodpuszczanie.
Kto by chciał do znajomych. Zapraszam. - 2 lata temu |
+4 |
F | Foxymf |
netis7 - Ja z powtórkami jestem na bieżąco. Lekcji przerabiam tyle, aby powtórek nie było za dużo. Resztę czasu przeznaczam na inne aktywności. W moim przypadku jest to głównie YouTube z naciskiem na rozumienie ze słuchu.
-
2 lata temu
|
+4 |
Majon115 - Tak w 100 procentach się zgadza ważna systematyczność. Jeśli ktoś korzysta z filmów i słucha to bardzo dobrze. Ja mam problem bo to w Irlandii to taki mix że czasem zazdroszczę tym którzy mówią poprawnie. :)
Sama nauka jest ważna bo pomaga w utrzymaniu głowy w lepszej formie. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+4 |
adrianna.wu - @Foxymf, dziękujemy za sugestię :) W systemie widzę, że sporo jest zaległych haseł, zachęcam do skorzystania z funkcji rozkładania właśnie zaległych powtórek - https://www.etutor.pl/statistics/repetitions-plan - mam nadzieję, że opcja ta okaże się pomocna :)
-
2 lata temu
|
+1 |
P | PrzemekLura |
piotr.grela |
W kryptologii . Czy oni mnie nie obrażają ??? - 13 lat temu
Inglisza uczyłam się tylko jakieś 2,5 roku, mało... Powtarzam więc sobie od początku; rzeczy, które są dla mnie oczywiste, pomijam.
Też tak macie, że nawet na poziomie A1 zdarza Wam się złapać na myśli, że "ojaaa, tego nie wiedziałam/em"?
- 12 lat temu
Od 24 września jestem z wami. Na razie systematyka jest ok. - 12 lat temu
- 12 lat temu