Wampirka |
ipon |
bogusia.nidecka - Zgadzam się w 100% grunt to nowe cele i wyzwania w życiu.Nie należy stac w miejscu.Zawsze do przodu!!!!!!
-
13 lat temu
|
+1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Wampirka |
bogusia.nidecka |
W | Wiolaen |
Gość - Witaj Helineth, nie jestem pewna, ale jeśli to Ty prowadziłaś bloga motywacyjnego, na którym wspominałaś o eTutorze i Michale Pasterskim, to chcę Ci bardzo, ale to bardzo za to podziękować. To miedzy innymi twój blog był przyczynkiem do wielu zmian w moim życiu, pozytywnych zmian.Dziękuję.
-
10 lat temu
|
|
Wampirka |
bird - Haha :) No to może tak: nie otworzysz tego linku dopóki nie zrobisz powtórek :) Na zachętę podpowiem, że chodzi o Dracula's Birthday Party :D
http://www.youtube.com/watch?v=M3R708CNPxg - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
|
bogusia.nidecka |
Wampirka |
W | Wiolaen |
Jokasta - Nie martw się, mam to samo. Też kupiłam nowego laptopa i wcale mnie to nie motywuje do nauki :)
-
13 lat temu
|
|
Wampirka - Mnie taki laptopik raczek by zdemotywował do angielskiego :oD Nowy sprzęcior, tyle możliwości, tyle wolnego dysku do zajęcia, tyle świeżej niezamulonej pamięci do wgrywania i testowania nowych programów... ach, rozmarzyłam się... a teraz wracam do nauki na moim starym rzępie i nie zamierzam kupować nowego, bo zginę ;o)
-
13 lat temu
|
+1 |
Wampirka - Helineth, głupie pytanie, jak Twoja książka... moja od wczoraj znowu leży koło łóżka, ale i tak nie dałam rady jej ruszyć... będę musiała się znowu wciągnąć, a potem to powinno znowu pójść z górki
-
13 lat temu
|
+1 |
Jokasta - Masz całkowitą rację...zamiast robić powtórki wolę ustawić nową tapetkę (najpierw trzeba ja wybrać spośród setek możliwości...) Trochę czasu to zajmuje :)
-
13 lat temu
|
|
Wiolaen - Wampirko, wcale niegłupie pytanie :P otóż moja książka tak jak i Twoja leży... Wszystko przez to, że mam wolne od nauki :< zrobiłam sobie taki urlop, który nazywam "kreatywnym lenistwem" i uczę się np. tworzenia www i innych fikuśnych rzeczy :)
-
13 lat temu
|
|
Wiolaen - Aha, a na laptopie testuję tapety HD :) Mój stary wyzionął ducha potraktowany kubkiem z kawą - spadł z parapetu na monitor, ekran pękł na pół a kawa się wylała na klawiaturę. Podziałał jeszcze miesiąc, ale w końcu rozlał się ekran i m.in. dlatego zaprzestałam powtórek - rozpraszało mnie to (wiem, marna wymówka:)
-
13 lat temu
|
|
bogusia.nidecka |
bird |
Wiolaen - Przynajmniej słówko jest przyzwoite - pamiętacie te wszystkie "condom", "gay", o które była mała afera? :) No... a w końcu w ptaszkach nie ma nic zboczonego :D
-
13 lat temu
|
|
bird - O rany, ale masz skojarzenia.
PS. Nie rozumiałam tego oburzenia z powodu słówka dnia "gay", ale w naszym ciemnogrodzie to normalka. W liberalnej Australii za takie uwagi administracja dałaby bana. A dzieci o homoseksualizmie uczą się na biologii (troska dotyczyła bardziej Was samych...). http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80355,10157787,Homoptaszki_wierne_jak_hetero.html - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
Wiolaen - Z tego co pamiętam nie chodziło o ogół "ciemnogrodu" jak napisałaś, ale właśnie o konieczności tłumaczenia słówka małym eTutorowiczom :) Póki co mamy u nas nie Australię, nie Irlandię... ale Polskę właśnie.
- 13 lat temu |
|
bird - No to się tłumaczy i już, jaki problem? Dorośli projektują na dzieci swoje lęki, ot co.
-
13 lat temu
|
+2 |
Wampirka - A ja się nie zgadzam :oP
Taka niewiedza jest błogosławieństwem i niech te niewinne dzieciaczki dalej w niej pozostaną... Ostatnio dzieci i tak są za bardzo wykształcone... Kiedyś się nie bawiły w doktora w wieku 13-tu lat bo nie wiedziały że tak można, a teraz... nauczyciele muszą tworzyć programy pomocowe dla młodocianych matek, których z roku na rok jest coraz więcej... - 13 lat temu |
+2 |
zenstef - Chyba masz rację... Wprowadzanie takiego słownictwa również dla dzieci /moja młodsza córa 10 lat również korzysta z eTutor/ raczej powinno mieć jakieś tam przemyślenie... i może niech ta niewiedza będzie tym błogosławieństwem?
Całkiem obce słowa... bez tłumaczenia, zawsze mogą stworzyć w podstawach inną wizję rozumienia świata? Za kilka lat oni ten świat spokojnie pojmą... tak jak my kiedyś ;) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+2 |
bogusia.nidecka - Zgadzam sie z Zenkiem i Wampirką. Ja moim wole pewne sprawy sama tłumaczyc zgodnie z własna moralnością i wartościami nie chce żeby jakiekolwiek media wprowadzały zamęt w ich głowach. Od dawien dawna rodzice wychowywali dzieci w oparciu o tradycje i poglądy przekazywane z pokolenia na pokolenie.
-
13 lat temu
zmieniany: 13 lat temu
|
|
bogusia.nidecka - To nie ciemnogród. My jako naród nie musimy wzorowac się na innych krajach.I wcale nie jesteśmy gorsi tylko inni.
-
13 lat temu
|
|
bogusia.nidecka - Dzieci trzeba bardziej hamowac i mądrze chronic niż wpychac w "całe dobrodziejstwo" tego świata. Bo lepiej nie jest tylko gorzej, coraz więcej problemów wychowawczych, narkomani, pijaństwa i oczywiście nieletnich rodziców.
- 13 lat temu |
|
zenstef - Przecież my nie myślimy o homofobizmie.
My tylko chcemy jakoś wychować nasze dzieci. Narzucania różnych tematów i haseł jest raczej aż za dużo w TV, internecie, itp. i czy moja młodsza córka nie powinna się tylko na tej stronie uczyć tylko angielskiego? Jak kiedyś będzie chciała, to spokojnie się zapozna z takimi różnymi tematami, ale jak na razie jest na tutorze w celu nauki j.angielskiego??? - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+2 |
zenstef - Chyba podałaś za bardzo mocne hasła;)
My nie chcemy dyskutować na te hasła, a my tylko chcemy, aby nasze dzieci były na tutorze tylko w zakresie j.angielskiego, i tylko tyle ;) - 13 lat temu |
+2 |
bogusia.nidecka - Nie popadajmy w skrajności, nie mówimy tu o wszczepianiu rasizmu, czy jakiejkolwiek formy nienawisci do odmienności ale o stopniowym wprowadzaniu dzieci w życie pod kontrolą rodzica. Na tym polegało wychowanie dawniej i nie wychowano nas na homofobów
-
13 lat temu
|
+1 |
zenstef - No właśnie,
a co ma wspólnego homofobizm Hitlera w związku z podawaniem kiedyś przez eTutor takich ,,różnych"słówek jako -słówko dnia? - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+2 |
bird - Stopniowe wprowadzanie w życie? Słówko dnia spełnia to kryterium :) Przecież dzieci korzystające z etutora to już raczej nie maluszki skoro potrafią czytać i uczą się drugiego języka. Muszę przejrzeć polski podręcznik do biologii (gimnazjum). Ciekawam czy jest hasło "homoseksualizm". Ale pewnie nie skoro kobieta dalej przedstawiana jest w fartuszku, a mężczyzna w garniturze.
-
13 lat temu
|
|
bogusia.nidecka - Ja tam się nie wstydze wizerunku kobiety w fartuszku(chociaż sama jestem samodzielna pracującą kobietą) - kobieta ma wiele twarzy i zmienną jest.
-
13 lat temu
|
+1 |
bird - Szkoda tylko, że tej kobiecej zmienności nie respektują polskie podręczniki szkolne.
-
13 lat temu
|
|
bogusia.nidecka - Na tym kończe bo na dziś realizacja zawodowa zakończona, nauka też, teraz etap fartuszka bo trzeba na jutro ugotowac obiad dla rodziny. Takie jest życie od porannego garmituru do fartucha kuchennego. Pozdrowienia
-
13 lat temu
|
+1 |
p-o-l-a - gay- człowiek jak każdy inny, czasami razem mieszkają kobiety, czasami mężczyźni, czasami kobieta z mężczyzną i dla małych dzieci temat jest zakończony i lepiej tak to wytłumaczyć, niż czekać aż "podwórko" czy internet wytłumaczy.
-
13 lat temu
|
|
zenstef - Mam taką nadzieję, że eTutor nadal będzie tylko do nauki j.angielskiego
/mam nadzieję, że również niedługo innych języków :) i może za wprowadzania dzieci w życie niech się wezmą inni? - 13 lat temu |
+2 |
bogusia.nidecka - Co do podręczników to może pokazują czasami zapomnianą wizje kobiety bo w mediach gazetach ideał to kobieta biznesu( poza reklamami proszku do prania) To tak na koniec pół żartem pół serio bo oczywiście rozumiem o co ci chodzi.
-
13 lat temu
|
+1 |
bogusia.nidecka |
zenstef - A nasz nauka tak se;) Ja tak sobie myślę, że pożyję ze sto lat i zawsze mam czas na ten angielski ;)
Ale mam takie wolne pytanie. Czy ktoś wie o której godzinie i na jakim programie można dzisiaj oglądać Tomka Adamka? Przeglądałem już dwa gazetowe programy i nie znalazłem namiarów... :( Tak, Tomek Adamek jest wielki !!!!!! i dzisiaj chyba sobie połamię za niego kciuki ;) - 13 lat temu |
+2 |
zenstef - Mam nadzieję, że Tomek dzisiaj powalczy
jak kiedyś Darek Michalczewski ;) Kiedyś Darek do końca walczył ze złamanym kciukiem, ale wtedy walczył do końca i udało mu się nawet wtedy wygrać... - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+2 |
zenstef - Mam nadzieję, że dzisiaj połamane kciuki będę miał ja a nie Tomek ;)
ale czy ktoś wie gdzie dzisiaj można ogląda Tomka Adamka jak powalczy z Kliczko? ps.lepiej za Tomka trzeba trzymać dobrze kciuki, bo Ukrainiec ma bardzo długie ręce ii ciężko do niego podejść... a za jego sierpowe jest na razie Mistrzem Świata, ale jak na moje to tylko na razie... ;) Nie z takimi Mistrzami sobie Tomek spokojnie poradził ;) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+2 |
bogusia.nidecka - Z tego co mówił mój brat to jest to tylko mozliwe za opłaceniem specjalnego abonamentu,Walka Kliczko - Adamek w telewizji: Pay-per-view albo RTL
-
13 lat temu
|
|
zenstef - pod komentarz Bird.
Tak, to jest dzisiaj filmik dla Tomka. Ja po takim filmiku to ja uderzam ylko jakby raz, ale jakby słodko? A ten Kliczko to jest dla mnie jak taka sierota z jakby za długimi górnymi kończynami? Kliczko to jest dla mnie taki se, bo np. taki Tyson by sobie poradził z Długasem jakby do 3 rundy? A ten boks to chyba schodzi na psy...;( Do dzisiaj pamiętam walki Darka Michalczewskiego, Tyson'a, Holyfield'a i to było coś!!! - 13 lat temu |
+2 |
zenstef - A ten Długas z długimi rękoma próbuje być historią???
Dla mnie nigdy!!! Mam nadzieję, że długie ręce Kliczko i wtedy lęk przed dojściem do przeciwnika nie będą miały znaczenia dla Tomka w tym pojedynku. Tak, Tomku walcz!!! Do dzisiaj pamiętam walki Darka Michalczewskiego, Tyson'a, Holyfield'a i to było coś!!! a ten Długas z długimi rękoma próbuje być historią???!!! Nigdy!!! - 13 lat temu |
+2 |
ipon - Zenus informacja dla Ciebie i pozostalych sympatykow tej walki
Walka o mistrzostwo świata Tomasz Adamek - Witalij Kliczko Wrocław 10.09.2011 początek około 23:00. Transmisja na żywo ZA DARMO w RTL, w systemie pay-per-view (UPC,Cyfrowy Polsat,Cyfra+). Dla widzów w USA w telewizji HBO. Cena w pay-per-view to 40 zł. - 13 lat temu |
+1 |
zenstef - Cześć Mirka, wielkie dzięki :)
w systemie pay-per-view nie mam z nikim podpisanej umowy, ale na pewno dzisiaj jestem z Tomkiem całym moim serduszkiem ;) Tak sobie myślę, że jakby Tomek walił Długasowi bardziej z prawej? Pożyjemy, zobaczymy. Ale myślę, że Tomek powalczy do końca, tak jak zawsze !!! :) - 13 lat temu |
+3 |
ipon - Moje zainteresowanie boksem skonczylo sie wiele lat temy bylam kibicką Kuleja Pietrzykowskiego i podziwialam pape Stamma a teraz nie wiem kto jest kim sorry Adamek Golota ?to juz zupelnie inne klimaty.Wczoraj w pracy Anglicy mowili o tej dzisiejszej walce ciekawe komu beda kibicowac
-
13 lat temu
|
|
zenstef - Oczywiście, że będą kibicowali Adamkowi,
bo zawsze kibicują lepszemu :) ps.Tomek jest troszeczkę mniejszy od Kliczko ;) ale walczyć to On potrafi!!! - 13 lat temu |
+3 |
zenstef - Nasz kochany Tomek Adamek dzisiaj walczy, a tu taka cisza na Forum?
A ja mam nadzieję, że dzisiaj będzie powtórka z Kinszasy... ;) ps.eTutor jest jakby tylko do nauki angielskiego, ale pamiętacie jak niedawno temu walczyła o puydełko Petra Majdić ze złamanym żebrem? - 13 lat temu |
+3 |
matita27 |
K | kamil90909090 |
esterka |
Wampirka |
Wampirka - A wiecie, że tego feralnego dnia, Zenstef zdążył zrobić 3 powtórki i spędził na tutorze 54 minuty? Pewnie zdążył tego dnia sprawdzić komuś pracę albo ocenić nagranie. Zginął rano, więc musiał tu wejść jeszcze zanim na dobre rozpoczął dzień. Był z nami do końca :)
-
13 lat temu
|
+1 |
ipon - Wampirka wszystko co napisalas to prawda byl zawsze i taki bliski.Wkurzal czasami ale zawsze byl bardzo sprawiedliwy i taki oddany myslal o nas ,pomagal,bawil,uczyl a teraz taka tu pustka,taka tu cisza
-
13 lat temu
|
+1 |
Agatarnow - A przegladałam teraz wiadomości i czytałam te od Zenka i w jednej rozmawialiśmy o podróżach, że on się boi latać i pływać statkami, że jak podróżuje to musi czuc grunt pod nogami więc lubi podróżować samochodem bo tak czuje się bezpiecznie.... co za ironia losu.
-
13 lat temu
|
+1 |
Wampirka - ironia... podobnie jak to, że niedawno pisał gdzieś na forum o dożyciu setki (w sensie że dożyje setki i dale j nie będzie nic umiał)
-
13 lat temu
|
+1 |
Wampirka |
bogusia.nidecka |
lukaszgd |
michallach - Sądząc po twoim stopniu Doktora - to chyba osiadłeś tutaj i jest Ci dobrze? :)
-
13 lat temu
|
-1 |
Wampirka |
Wiolaen - Kurcze, jak zaczęłaś książkę to i ja muszę się za swoją zabrać zgodnie z umową :) a wiesz jaka to będzie radość kupić nową w nagrodę? Ale tym razem chyba wybiorę coś cieńszego :P
-
13 lat temu
|
|
Wampirka - Niestety, ale dobre książki, które moglyby mnie zaciekawić mają sporo stron. Czytanie też mi idzie powolutku, czytam wyraz po wyrazie, często muszę spr je w słowniku... Ale nie spr już wszystkich słów ktorych nie znam. Jak domyślam się znaczenia i nie jest to popularny wyraz to po prostu idę dalej.
-
13 lat temu
|
+1 |
bogusia.nidecka - Zabieram się za czytanie czegoś krótszego The Legends of Cracow. Jedna legenda na tydzień. Zabawnie jest czytac polskie legendy po angielsku.
-
13 lat temu
|
|
Wampirka - No ciekawe... Ja gdzieś miałam też legendy z tłumaczeniem na angielski o swoim mieście (jako tłumaczenia do polskiego tekstu). Jak skończę swoją książkę, to przeszukam swoje stare materiały do magisterki, bo chyba gdzieś tam to widziałam...
-
13 lat temu
|
+1 |
KazimieraB - ja ze swojej magisterki mogłabym znaleźć chyba tylko dyplom i indeks... kiedy to było
-
13 lat temu
|
|
bogusia.nidecka - Właśnie do mnie dotarło że tak właściwie to czas obrony zatarł mi się w pamięci.U mnie studia i magister to już tez baaardzo odległa sprawa, mam tylko indeks dyplom i samą prace.
-
13 lat temu
|
|
Wampirka - Ja pracę i dyplom mam w miarę na wierzchu, ale gdybym się postarała i poszukała, to na strychu mam gdzieś kartonik do którego włożyłam wszystko z czego korzystałam i nie musiałam oddać... Chociaż moja obrona to też wieki temu była :)
ale indeks to chyba tez jest zakopany w tym kartoniku... - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
bogusia.nidecka - Dobrze jest miec porządek w papierach.Ja żałuje że pewnych materiałów nie zachowałam.
-
13 lat temu
|
|
bogusia.nidecka |
KazimieraB - aż strach spojrzeć na Twoją reputację 666 - ja kiedyś tez śpiewałam w chórze- teraz śpiewam już tylko z moimi przedszkolakami ale chórek z nich dość głośny... i mój własny sama jestem kapelmistrzem
-
13 lat temu
|
+1 |
Wampirka - No, właśnie zaplusowałam koleżankę, by przeskoczyć te szóstki ;)
-
13 lat temu
|
+1 |
Wampirka |
bogusia.nidecka - Włąśnie wróciłam. Ja jestem z tych ludzi co im więcej maja na głowie tym lepiej funkcjonują i jestem wtedy lepiej zorganizowana.Oczywiście czasami też mam wszystkiego dośc i trochę odpuszczam.
-
13 lat temu
|
+1 |
Wampirka - Jest coś w tym. Ja też byłam najlepiej zorganizowana na 3 roku studiów, gdy miałam po 8-12 godzin zajęć dziennie w tygodniu, w weekendy stałam na promocjach po 10-12 godz. w międzyczasie rozdawałam ulotki, pisałam referaty i robiłam modele (min. 1 do oddania na tydzień) i jeszcze przynajmniej raz w tygodniu wyszłam potańczyć na disco i spotykałam ze znajomymi na ploty... Oczywiście wszystko miałam posprzątane, ugotowane, uprane i tylko spałam mało, ale dawałam radę ;)
- 13 lat temu |
+2 |
Wampirka - Za to po studiach na bezrobociu, jak przez parę miesięcy nie mogłam znaleźć pracy to takie zwykłe czynności domowe zabierały mi cały dzień i nie miałam na nic czasu...
-
13 lat temu
|
+1 |
Wampirka |
Wiolaen - Od jutra :P
(walnijcie mnie, ale mocno!) Nie no tak serio od jutra, dziś już padam z nóg... :) Jutro początek zajęć na Uniwerku więc poczuję się bardziej "naukowo". Po 3 miesiącach laby na eTutku ciężko wrócić. Zamelduję się jutro ze sprawozdaniem :) Wampirka, a Ty masz w ogóle wykupiony abonament? - 13 lat temu |
|
Wampirka - jak widać mam :) Co prawda mam zablokowane 3tys. elementów, ale drugie tyle dodawałam z diki i teraz je powtarzam. Jak wykupię abonament to się pewnie nie wygrzebię z zaległości, ale jak na razie jestem na bieżąco, a nowe słówka dodaję z mojej książki...
No i wciąż czekam na odpowiednią promocję ;) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
M | monika.dobosz |
Wampirka - Witam :)
Po pierwsze zastanów się do czego ten angielski ci się przyda, a jak już będziesz to wiedziała, to trzymaj się tej myśli. Bardzo mało osób potrafi się uczyć dla samej przyjemności uczenia (na pewno nie ja). - 13 lat temu |
+1 |
Wampirka - Moimi motywatorami są:
1. Przyszły wyjazd do UK (teraz nie wiem czy tam pojadę, ale jak za pierwszym razem myślałam, że mam parę miesięcy na nauczenie się języka, to nauka szła mi expresowo) 2. Możliwość oglądania filmów w oryginale bez napisów (sprawia mi to wielką przyjemność) 3. Możliwość zrozumienia tekstów piosenek, które słucham 4. Ang. jest coraz częściej wymagany w pracy, a ja ciągle szukam czegoś lepszego... - 13 lat temu |
+1 |
KazimieraB - jeśli dobrze zrozumiałam Twój wcześniejszy wpis to urodziłyśmy się tego samego dnia - 13 września
ciekawa jestem czy mamy jeszcze coś wspólnego... - 13 lat temu |
|
W | Wiolaen |
Wampirka - Jak to nic? Na pewno nie jest tak źle. Po prostu na samym początku powtórek zebrały Ci się te najnowsze słówka, a one faktycznie szybko wylatują z pamięci. Jestem pewna, że jak przez nie przebrniesz, to napiszesz tutaj, że teraz Ci się wszystko wydaje śmiesznie proste :oD
Ja po każdej przerwie miałam takie odczucie, a to po prostu była wina tego, że nie zdążyłam przyswoić nowopoznanych słówek przed przerwą. - 13 lat temu |
+1 |
Wampirka |
bogusia.nidecka - Działaj, wstałam jak zwykle o 5 rano i powtórki zaliczyłam potem praca - domowe i rodzicielskie obowiązki( a dzieci mam sporo)- teraz nauki częśc dalsza. Do roboty droga koleżanko!Dasz rade!!!
-
13 lat temu
|
+1 |
Wampirka - Jakoś przeleciałam te powtórki, ale co drugą robiłam źle... chyba nie mam już głowy do myślenia. Jutro też spróbuję wstać wcześniej (o 5:30) i zrobić powtórki.
Bogusia, pochwal się, ile masz dzieci i w jakim wieku? - 13 lat temu |
+1 |
bogusia.nidecka - pięcioro 8,9,10, 12,14, ale nie wszystkie rodziłam, tak się złożyło że musiałm się trójką zaopiekowac- a właściwie to chciałam to zrobic.
-
13 lat temu
|
|
bogusia.nidecka - Jak jestem zmęczona lub rozkojarzona to też mi wolniej idą powtórki i częściej się myle.
-
13 lat temu
|
|
Wampirka - Myślałam, że masz nieco młodszą ekipę, a tu już prawie nastolatki :) To na pewno musisz im sporo uwagi poświęcić, ale za to masz wesoło w domu i na święta zawsze tak rodzinnie :) Ja w domu mam 10-latkę (dużo młodszą siostrę) małego geniusza, ale za to straszną rozrabiakę ;)
-
13 lat temu
|
|
bogusia.nidecka - Czasem mi się wydaje że czym dzieci starsze tym bardziej absorbujace.Dawniej to tylko jeśc pic i bawic się z nimi.A teraz problemy, dyskusje, poważne dylematy, szkoła, lekcje i tak w koło. Ale nie narzekam ciesze się że są.
-
13 lat temu
|
|
bogusia.nidecka - Na dziś kończe naukę, coś tam jeszcze doglądne w kuchni - gotuje mi się obiad na jutro i trzeba iśc spac bo rano nie wstane do tych powtórek
-
13 lat temu
|
|
Wiolaen - Bogusiu, gratuluję tylu dzieciaczków, a przede wszystkim radzenia sobie z nimi :) Ja marzę o dzieciach, ale rozsądek każe kończyć studia... :/ Bogusiu, jesteś może rodziną zastępczą? :)
-
13 lat temu
|
|
bogusia.nidecka - Też najpierw kończyłam studia, ale w trakcie ich trwania wyszłam za mąż a magisterke broniłam w ciąży, potem dzieciątko a nieco póżniej dopiero podjęłam pracę.
-
13 lat temu
|
|
Wampirka |
bogusia.nidecka - Pozytywne nastawienie to podstawa! Ja się wylogowuje bo padam z nóg.Powtórki wykonane, nowości dodane,gramatyka w ksiązce trochę przeglądnięta,ale nie dam rady już przesłuchac tekstu w kolejnej lekcji. Pozdrowienia
-
13 lat temu
|
|
Wampirka - i tak zrobiłas bardzo dużo :) ja właściwie to zaczynam... bo co prawda wstałam o 5:30, ale wykorzystałam ten czas na co innego niż nauka :) Może jutro mi się uda :)
-
13 lat temu
|
+1 |
KazimieraB - podziwiam Was 5:30 to dla mnie noc muszę wstać o 6:15 wstaję o 6:30 i nadal jestem nieprzytomna - chyba zapadam w sen zimowy - fajnie by było przespać zimę - założyć zestaw sita przed i na wiosnę mogłabym rozmawiać bez żenady z samą najjaśniejszą Elżbietą - a tak co muszę się męczyć w tym naszym zimnym klimacie - coraz częściej myślę zęby pójść śladem niemieckich emerytów Hiszpania lub Włochy na jesień życia coś w tym jest...
-
13 lat temu
|
+1 |
Wampirka - Mi teraz też bardzo ciężko się wstaje... W lecie nie miałam z tym problemów, ale teraz, to masakra... dziś zaspałam, wstałam o 6:30 i miałam tylko pół godz. na przygotowanie się do pracy (o połowę za mało).
-
13 lat temu
|
+1 |
Wampirka |
Wiolaen - Ja powoli wracam do nauki, zaczęłam od rozłożenia powtórek :) Miłego dnia :)
-
13 lat temu
|
|
bogusia.nidecka - O 5.40 powtórki miałam zrobione, dziś miałam ich niewiele 160, wieczór mam zajęty babskim spotkaniem więc obawiam się że na tym zakończe dzisiejszą edukacje.
-
13 lat temu
|
|
dladach |
Wiolaen - Ja też, ale raczej nie w związku z nauką jęz. angielskiego :)
Dladach - Polecam "wyrobienie sobie" własnego systemu nauki w korzystaniu z eTutora :) nie narzuconego w reklamie, czy zaproponowanego przez Administrację, ale właśnie najlepszego dla własnych potrzeb :) - 13 lat temu |
|
Wampirka - Powyższa wyliczanka była oczywiście odpowiedzią na pytanie "Co to jest 4*Z"
Absolutnie nie należy tego mylić z najlepsza metodą nauki ;) Tutor na szczęście pilnuje, by nasze metody nie zamieniły się w te 4*Z bądź też 3*Z ;) - 13 lat temu |
+1 |
zuncia71 |
marta.kasprzyk |
Wiolaen - Nie za szybko :) polecam stronkę http://tv.blinkx.com/ - filmy i seriale online
-
13 lat temu
|
|
marta.kasprzyk - Oglądnęłam Siódme niebo (jeden odcinek). Kiedyś to leciało u nas w TV. Stare czasy ale jak miło je sobie przypomnieć :) Nawet nie ma tragedii, sporo rozumiem. Dzięki.
-
13 lat temu
|
|
Wampirka - Na początek polecam obejrzenie czegoś, co dawno, dawno temu oglądałaś z polskimi napisami lub lektorem - teraz oczywiście bez polskich pomocy ;) Jeśli masz problem z słuchaniem, to załatw sobie do tego angielskie napisy.
-
13 lat temu
|
+1 |
mwaszak |
KazimieraB - patrząc na to piękne zdjęcie aż trudno uwierzyć, że w tym wieku może się cierpieć a brak chęci... plus na zachętę - dasz radę!
-
13 lat temu
|
|
bird - Ja tu nic nie widzę o cierpieniu :) W każdym razie jest ono związane z doświadczeniami, przeżyciami (ewentualnie przewrażliwieniem), a nie wiekiem. Niejeden młody ma na koncie większe problemy niż "stary". Podobnie jest z dojrzałością emocjonalną czy inteligencją. Liczy się tu historia i osobowość konkretnego człowieka, a nie metryka. Pozdrowienia :)
-
13 lat temu
|
+1 |
W | Wiolaen |
Wampirka - To korzystasz z bardzo dobrych źródeł ;)
Jeszcze mi tylko ćwiartka została do końca ;) Ja też tak długo nie mogłam do niej przysiąść, ale jak raz się wciągnęłam, to codziennie jak burza :) Twoje 50 na raz też jest imponujące :) Oby tak dalej :) - 13 lat temu |
+1 |
Wampirka - właśnie skończyłam dzisiejsze powtórki i znowu zasiadam do książeczki... akcja tak się rozwija, że nie mogę się doczekać jak to się skończy... Mam tylko nadzieję, że autor nie popsuł zakończenia i wymyślił coś na prawdę dobrego... i już myślę o kolejnej grubej książce... a dowiedziałam się, że w mojej bibliotece jest cała półka z angielskimi książkami...
-
13 lat temu
|
+1 |
Wampirka |
KazimieraB - ja wytrzymałam - ale pomógł mi Rod Steward na drugiej karcie - sześć razy pod rząd ...Fly me to the moon... aż się rozmarzyłam, pozdrawiam+
-
13 lat temu
|
|
Hexe |
Wampirka - Jak ma się za mało to też się nie chce zabierać do takiej drobnicy :oD
Ale dziś mam wenę :) może nawet coś dodam... - 13 lat temu |
+1 |
Wiolaen - Ja rozłożyłam zaległości z okresu wakacyjnego i teraz mam wyznaczone powtórki ok. 150, nie więcej :)
-
13 lat temu
|
|
Wiolaen - O właśnie! Przypomniałaś mi :P to ja się biorę... :) Moja największa motywacja jest taka, że mam tej książki serdecznie dość i chcę już kupić nową, lepiej dobraną.
-
13 lat temu
|
|
Wampirka - Moja jest świetna i szkoda będzie mi ją kończyć... może dla tego zwolniłam...
-
13 lat temu
|
+1 |
Krasnala - Wydawało mi się, że 100 powtórek dziennie to dużo a tu widzę że się myliłam;) Ja dopiero zaczęłam swoją przygodę tutaj i pewnie dlatego mam jeszcze motywacje. Wydaje mi się też że skupienie się na celu (dlaczego chce się nauczyć angielskiego) i korzyści z niego płynących wiele daje.
A że czytanie książki po angielsku to zazdroszczę, naprawdę ;) - 13 lat temu |
|
Wampirka - jeśli te 100 słówek dodałaś w ciągu 1 dnia i są to zupełnie nowe słówka, to jest to faktycznie bardzo duża ilość, bo będziesz musiała się sporo napracować by to przerobić... ale jeśli w tych 100 słówkach są elementy, które od dawna wałkujesz, dobrze znasz i tylko sobie je przypominasz (pojawiły się tylko one, bo od dawna nie dodałaś nic nowego) to jest to tyle co nic :) Jak ktoś długo tu siedzi, to większość jego powtórek to tylko przypomnienie. Jak widać setka setce nie równa :)
-
13 lat temu
|
+1 |
Wampirka |
ntamara |
Wampirka - Trzeba się nauczyć systematyczności... Jeśli wyrobisz sobie nawyk codziennego wchodzenia na tutora i robienia powtórek, to zaległości nie będą się mnożyć... A to co masz już nagromadzone, to może warto rozłożyć i starać się już robić na bieżąco...
-
13 lat temu
|
+1 |
bird - Można się od eTutora uzależnić :) Zdecydowanie lepsza opcja niż uzależnienie wielu ludzi od Facebooka, itp. :) Tu zaglądam codziennie, a na FB raz na ruski rok.
-
13 lat temu
|
|
DAD - Ja to nawet konta na FB nie mam. Podobno znaczy to że nie istnieje, ale co mi tam :) Ja powtorki robie codziennie i sprawia mi to na serio przyjemnosc. Najwieksza chyba mi radosc sprawia, jak bezblednie odpisuje na slowka, ktore jeszcze miesiac temu mi sie okropnie myliły :)
-
13 lat temu
|
|
Wampirka - Ja też tak mam, że trudne słówka po jakimś czasie same wchodzą mi do głowy... świetne uczucie :)
-
13 lat temu
|
+1 |
bird - Do DAD: Ja przed FB długo się wzbraniałam, ale w końcu przekonała mnie możliwość uczestniczenia w różnych grupach ornitologicznych, itp. ;)
Tak, nauka z eTutorem to czysta przyjemność :) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
|
Krasnala - A dla mnie etutor jest miejscem oderwania się od rzeczywistości- czyli od jakiegoś czasu bywam tu codziennie;) Nauka potrafi być przyjemna jeżeli nikt do niej nie zmusza.. A co do fb to według mnie jest to genialny kanał komunikacyjny jednak ma swoje wady.. a niektórzy bez niego nie potrafią już żyć..
-
13 lat temu
|
|
Wiolaen - To jest właśnie fajne w eTutku - przyjemność :) Ja wchodzę tutaj już odruchowo, nawet gdy nie robię powtórek... :)
Wampirko, biorę się za książkę bo nigdy jej nie skończę :( - 13 lat temu |
+1 |
Krasnala - A jakie książki możecie polecić po angielsku?:) W sensie żeby nie były za bardzo skomplikowane bo ze słownictwem u mnie tak średnio..
-
13 lat temu
|
|
Wiolaen - Moją pierwszą książką po angielsku była bajeczka dla dzieci "The Bear Called Paddington" M. Bond - przyjemna, z całkiem krótkimi rozdziałami i napisana przystępnym językiem (w końcu stworzona dla dzieci:) Przygód misia Paddingtona jest wiele, wiec możesz kontynuować później serię :)
-
13 lat temu
|
|
Wampirka - Ale jak czytałaś te bajki, to chyba nie czułaś jakiegoś specjalnego zainteresowania nimi... Ja wybierając swoją książkę szukałam czegoś, co mnie zainteresuje i wciągnie tak, że nie będę chciała się od niej oderwać... i trafiłam w dziesiątkę. Akurat ta moja książka jest nafaszerowana trudnymi angielskimi słowami i zwrotami, ale radzę sobie z nią chociaż moje słownictwo też nie jest zbyt obszerne. A bajkami to szybko zaczęłabym rzucać, albo używać jako podstawkę pod szafkę ;)
-
13 lat temu
|
+1 |
Wiolaen - To była moja pierwsza książka więc nie patrzyłam pod kątem zainteresowania, ale zrozumienia czegokolwiek :) Teraz jak zaczynam naukę hiszpańskiego, również tłumaczę bajki, bo są napisane bardzo prostym językiem :)
-
13 lat temu
|
|
granat |
KazimieraB - nie cenimy tego co przychodzi łatwo, pozdrawiam + za wysiłek
-
13 lat temu
|
|
Wampirka - A uczysz się całych zdań z nowymi słówkami, czy tylko tych słówek? Nauka zdań wymaga nieco więcej wysiłku i początkowo wydaje się bezsensowna, ale po pewnym czasie dzięki temu zaczynamy mówić instynktownie :) Sama tak mam. Może do mowy rodowitego Anglika jeszcze mi daleko, ale tworzenie moich zdań przychodzi mi coraz naturalniej i coraz mniej się nad nimi zastanawiam...
-
13 lat temu
|
+1 |
granat - Zazwyczaj gołe słówka, ale wplątałam też kilka zdań i musze przyznać, że tworzenie w miarę poprawnych zdań też mi łatwiej przychodzi :)
-
13 lat temu
|
|
psajna |
robert7k |
kingamusic |
Wampirka - O proszę, w końcu doczekaliśmy się 5-setnego posta :)
Przykładowe zdania tutaj faktycznie nie są dopasowane do poziomów, a już na pewno nie do A1. Też byłam w lekkim szoku jak zaczynałam naukę. Ale ma to też swoje dobre strony. Ucząc się zdań dużo szybciej przeskakujesz swój rzeczywisty poziom nauki. - 13 lat temu |
+2 |
Wampirka - Na początku będzie ciężko, ale przechodząc do kolejnych lekcji będziesz miała wrażenie, że połowę ich już znasz, dzięki czemu będziesz je przerabiać coraz szybciej, a nowe słówka będziesz zapamiętywać coraz bardziej naturalnie.
-
13 lat temu
|
+2 |
Wampirka - Na razie nie przejmuj się specjalnie tą gramatyką. Ja jak tu przyszłam to angielskiego prawie w ogóle nie umiałam, bo mój wykładowca na studiach ciągle był na chorobowym, a jak już wrócił, to tylko robił zaległe egzaminy, bo na naukę było już za późno (na szczęście robił testy, więc większość osób dobrze trafiało i zaliczało).
-
13 lat temu
|
+2 |
Wampirka - A tutaj na początku na początku uczyłam się zdań nie mając pojęcia o tych konstrukcjach gramatycznych, uczyłam się na pamięć że tak ma być, a dla czego, to już sama doszłam dużo, dużo później. Ja dobrze na tym wyszłam, więc radzę robić tak samo.
-
13 lat temu
|
+2 |
DAD - No to racja z tymi zdaniami. Są w A1 zdania z roznymi czasmai, ktorych sie jeszcze nie przerabialo. Poprawne napisanie ich, polega teraz na wykuciu ich na pamiec i pamięciowym wpisaniu poprawnej odpowiedzi. Tak robie i ja. Choc nie ukrywam, ze zanim poprawnie zapisze dlugie zdanie w konstrukcji ktorej nie rozmiem, popelniam wczesniej z 20 błędów :/
- 13 lat temu |
|
DAD - Satysfakcjonujace jest pozniej jedynie to, ze po jakims czasie wiem ze tak ma byc i juz, choc w zasadzie nie potrafie powiedziec dlaczego :)
-
13 lat temu
|
|
DAD - # Nie rozumiem, dlaczego dlugośc komentarza jest ograniczona. Niczemu to nie sluzy.
-
13 lat temu
|
|
Wampirka |
esterka |
esterka - w końcu uznałam, że odpuszczenie sobie zdań byłoby dużym błędem. Nadal je dodaję do powtórek, mimo że w czasie który zabierają, wkułabym więcej słówek.
-
13 lat temu
|
|
kingamusic |
DAD - Taa... znam to uczucie. Łatwo nie jest. Pocieszające jest to, że za chwile jednak stwierdzisz że już pamietasz te niektore cieższe zwroty. To jest poźniej motywujące :)
-
13 lat temu
|
|
Wampirka |
niuniunia |
Wampirka |
niuniunia |
Wampirka - na razie tylko jedną przeczytałam ;) Z rozmowami nie wiem jak mi by szło, bo jeszcze nie miałam okazji sprawdzić...
ja jak zaczynałam, to miałam małe podstawy, ale to było tyle co nic, więc można powiedzieć że zaczynałam od podstaw - 13 lat temu |
+1 |
kingamusic |
Wampirka - Na szczęście nikt Ci nie narzuca uczenia się w konkretny sposób :) Ucz się więc tego co potrzebujesz, a po zdanym egzaminie będziesz mogła się dalej rozwijać tak jak lubisz :)
- 13 lat temu |
+1 |
W kryptologii . Czy oni mnie nie obrażają ??? - 13 lat temu
Inglisza uczyłam się tylko jakieś 2,5 roku, mało... Powtarzam więc sobie od początku; rzeczy, które są dla mnie oczywiste, pomijam.
Też tak macie, że nawet na poziomie A1 zdarza Wam się złapać na myśli, że "ojaaa, tego nie wiedziałam/em"?
- 12 lat temu
Od 24 września jestem z wami. Na razie systematyka jest ok. - 12 lat temu
- 12 lat temu