Dowiedziałem się, że odpowiednik Tłustego Czwartku w angielskiej kulturze to Tłusty Wtorek, tutaj zwracam się z pytaniem czy wszystkie 3 tłumaczenia są poprawne: (w eTutor (diki) występuje tylko 1 ale z pomocą innych słowników wydaje mi się na 90%, że tak)
- Shrove Tuesday
- Mardi Gras
- Pancake Tuesday
i które z tłumaczeń jest najpopularniejsze?
Edit:
Tworzę listę dotyczącą Easter i zauważyłem brak kilku podstawowych zwrotów jak: Maundy Thursday=Wielki Czwartek ; Palm Sunday=Niedziela Palmowa ; Ash Wednesday=Popielec, Środa popielcowa. Trochę mnie to rozczarowało :P
Dowiedziałem się, że odpowiednik Tłustego Czwartku w angielskiej kulturze to Tłusty Wtorek, tutaj zwracam się z pytaniem czy wszystkie 3 tłumaczenia są poprawne: (w eTutor (diki) występuje tylko 1 ale z pomocą innych słowników wydaje mi się na 90%, że tak)
- Shrove Tuesday
- Mardi Gras
- Pancake Tuesday
i które z tłumaczeń jest najpopularniejsze?
Edit:
Tworzę listę dotyczącą Easter i zauważyłem brak kilku podstawowych zwrotów jak: Maundy Thursday=Wielki Czwartek ; Palm Sunday=Niedziela Palmowa ; Ash Wednesday=Popielec, Środa popielcowa. Trochę mnie to rozczarowało :P
Najbardziej zbliżony do tłustego czwartku jest Pancake Tuesday. W Angli zwany także Shrove Tuesday. W Ameryce prędzej by powiedzieli Pancake Day, przy czym jest to ostatni dzień przed środą popielcową.
Mardi Gras raczej odnosi się do parad i zabaw karnawałowych w ostatni dzień karnawału i pochodzi z Francji.
Pozostałe słówka zostały dodane do słownika. Wkrótce pojawią się nagrania. Dziękujemy.
Edit:
Ze słówek Wielkanocnych są jeszcze Triduum Paschalne, Wielka Sobota.
Jeśli przyjdzie Ci jeszcze coś do głowy czego nie ma, to daj znać.
Zenstefie
Około 3lata temu podzielałem twoje zdanie w 100% procentach. Jednakże teraz uważam, że emotikon-ki bardzo dobrze wyrażają odczucia i buźka z wyciągniętym językiem nie jest dosłowna, potrafi zarazem ukazać zażenowanie, wstyd i rozczarowanie, a wszystko zależy od kontekstu.
Oczywiście zgadzam się, że zupełnie nie pasują do wypowiedzi formalnych, listów, wypracowań itp.
ale forum to raczej miejsce rozmów "na luzie".
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.