Czy jest jakas zasada kiedy mówiłmy to słowo to zaczynamy od AJter:
either too early or too late
czy też jako Iter
either here or there
przynajmniej tak mówi lektor w moim kursie :)
Pzdr
Sebastian
PS
Problem się rozwiązał sam z dobrym słownikiem 1sze to wymowa Brit /aɪ.ðə r / a drugie to Ame /-ðɚ/ , swoją drogą dziwny kurs ja chce Brit ENG. [;
Czy jest jakas zasada kiedy mówiłmy to słowo to zaczynamy od AJter:
either too early or too late
czy też jako Iter
either here or there
przynajmniej tak mówi lektor w moim kursie :)
Pzdr
Sebastian
PS
Problem się rozwiązał sam z dobrym słownikiem 1sze to wymowa Brit /aɪ.ðə r / a drugie to Ame /-ðɚ/ , swoją drogą dziwny kurs ja chce Brit ENG. [;
Obie wymowy są poprawne. W j. angielskim często zdarza się, że jakieś słówko ma kilka wersji wymowy i każda jest poprawna, zależy to od zwyczaju mówiącego i nierzadko od regionu. Słówko 'direct' można np. wymówić na trzy różne sposoby. :)
often - mówimy often lub ofen : czyli jak wyżej zależne od akcentu / regionu etc.
w słowniku Cambridge Advanced Learner's Dictionary - 3rd Edition zarówno angielski jak i amerykanista wersja wymawiana jest bez T.
Pytam ponieważ może być jakaś reguła odnośnie wymowy
Znawcą nie jestem, ale often zawsze słyszę bez T i mam nadzieję że tak jest dobrze :)
A wracając do wcześniejszego pytania o polskie TAK to można jeszcze usłyszeć JA, a jako ciekawostkę podam, że osobiście mówię JA ale zamiast angielskiego YES i nie mogę pozbyć się tego nawyku, bo wszyscy wokół tak mówią. Naturalne jest też HAŁ MUCZ, więc mam wrażenie że w Polsce każdy nauczyciel byłby załamany moją wymową :)
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.