Jaka jest różnica pomiędzy "search" i "look for sth"?
zmodyfikowany: 11 lat temuostatnia aktywność: 11 lat temu
Hej mam pytanie dotyczące różnicy pomiędzy "search" i "look for sth" w znaczeniu szukać. Z tego co widziałam na diki to "search" odnosi się do przeszukiwania, a "look for sth" po prostu do szukania czegoś ale z drugiej strony zmyliły mnie te 2 zdania
1.They were all searching for the missing boy
2.I've been looking for you everywhere
Czy w pierwszym zdaniu mogło by być: They were all looking for the missing boy?
A może search odnosi się tylko do rzeczy (ludzi, zwierząt itp), ktore zgubilismy?
Pomoże ktos, bo już się sama pogubiłam...
Hej mam pytanie dotyczące różnicy pomiędzy "search" i "look for sth" w znaczeniu szukać. Z tego co widziałam na diki to "search" odnosi się do przeszukiwania, a "look for sth" po prostu do szukania czegoś ale z drugiej strony zmyliły mnie te 2 zdania
1.They were all searching for the missing boy
2.I've been looking for you everywhere
Czy w pierwszym zdaniu mogło by być: They were all looking for the missing boy?
A może search odnosi się tylko do rzeczy (ludzi, zwierząt itp), ktore zgubilismy?
Pomoże ktos, bo już się sama pogubiłam...
Look for używamy jeśli kogoś, lub czegoś szukamy, ponieważ to zgubiliśmy, albo tego potrzebujemy [1]:
I have been looking for my wallet all day - Cały dzień szukałem swojego portfela.
I am looking for Mike. Do you know where he is? - Szukam Michała. Nie wiesz, gdzie jest?
Search użyjemy jeśli przeszukujemy jakieś miejsce, żeby coś znaleźć, np.:
Police searched the river for the missing body - Policja przeszukała rzekę w poszukiwaniu ciała.
I have search everywhere, but I can't find my English book. - Szukałem wszędzie, ale dalej nie znalazłem swojej książki z angielskiego.
search użyjemy, jeśli chcemy pokazać, że przeszukaliśmy miejsce dokładnie, żeby coś znaleźć.
look for powiemy, głównie wtedy, jak chcemy dać do zrozumienia, że coś zgubiliśmy.
Dodatkowo w linkach szerzej opisane różnice: http://www.italki.com/question/79339
I am looking for Mr. Jones. ( I want to find him and talk to him )
I am searching for Mr. Jones (He got lost in the woods and it is getting dark outside )
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.