pako Pracownik eTutor |
E | energumen |
energumen - Że nie wspomnę o obrazkach, które w ogóle nic nie mają wspólnego z poprawnym słówkiem. Nawet dalekie skojarzenia nie pomagają. Przykład "Christian" - dziewczyna z książką nie widać literek na niej bo obrazek jest mały. Możliwe odpowiedzi: Christian, Catholic, God, spirit po wyszukaniu w słowniku i powiększeniu tego obrazka widzę napis: "Holy Bible" i pytanie: dlaczego akurat Christian to poprawna odpowiedź? :)
-
14 lat temu
zmieniany: 14 lat temu
|
|
energumen - Inny przykład z poprawnym słówkiem typhoon. Dostępne odpowiedzi: gale, volcanic eruption, typhoon, hurricane
- 14 lat temu |
|
energumen - Przydałaby się moim zdaniem możliwość albo zgłaszania takich niejednoznacznych obrazków, albo oceniania obrazków. Domyślam się że obrazki brane są automatycznie ze słownika, plus dodawana są losowo, lub nie dodatkowe słówka. Mamy zatem 2 problemy:
- pierwszy gdy przypadkiem trafia się 2 lub więcej słówek pasujących do obrazka - drugi gdy obrazek wprawdzie mniej lub bardziej pasuje do słówka w słowniku, gdy się uczymy, natomiast niekoniecznie wskazuje jednoznacznie na słówko w fotolekcjach - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu |
|
Wampirka - Ja te obrazki często robiłam z pamięci, tzn wiedziałam, że ta dziewczynka to święta...
-
14 lat temu
|
|
energumen - Jeszcze jeden przykład, bo nie mogę się powstrzymać. Poprawne słówko gorge czyli wąwóz, dostępne opcje: slope, gorge, cascade, canyon. http://en.wikipedia.org/wiki/Gorge
-
14 lat temu
|
|
lamia_wroc - mój ulubiony (trochę w innym miejscu) :) to w Powtórkach listopad, który ma doczepiony obrazek z kalendarzem na którym jak byk widnieje słowo November ;P
-
14 lat temu
|
+1 |
Wampirka - tego też jest pełno... Ja ostatnio trafiłam na "table of contents" spis treści, gdzie na obrazku pisze "contents", albo niebezpieczeństwo z napisem na obrazku "danger"...
-
14 lat temu
|
+1 |
bird - Albo przy słowie "lampart" widnieje gepard, a przy słowie "kanarek" mamy papugę aleksandrettę. Jeśli to bez znaczenia to proponuję przy słowie "człowiek" zamieścić szympansa ;) W końcu posiadamy aż 99% wspólnych genów :)
-
14 lat temu
|
+3 |
bird - Jestem kobietą. Jak już kiedyś pisałam, tak samo ze słowem rodzaju męskiego "człowiek". Przecież kobieta też człowiek (nawet to utarte zdanie brzmi jak brzmi). To wina szowinizmu językowego. Weź jakąkolwiek książkę i spójrz na rodzaj i zaimki rodzajowe. Zwracają się do Ciebie jak do mężczyzny. Wygląda to tak, jakby z dyskursu wykluczona została połowa ludzkości. Ale tak to jest, gdy początek jej historii kształtowała siła fizyczna i agresja mężczyzn, a w pewnym momencie ich pogarda dla kobiet.
-
14 lat temu
|
|
Wampirka - Bird, prawie się zadławiłam barszczykiem jak przeczytałam to o szympansie :oD)))
A co do tego powiedzenia o człowieku, to mój luby ma na to tez swoją teorię: "Krzyknij na ulicy człowieku i policz ile kobiet się odwróci"... Ja mam swoją kontrateorię: Weź i krzyknij na ulicy "człowieczko" i policz ile facetów się odwróci... :oP - 14 lat temu |
+1 |
bird - Ponoć genom szympansa jest bliższy mężczyźnie, aniżeli kobiecie, ale nie wiem na ile to prawda ;) Ale żeby nie było - mężczyzn lubię i cenię (ale tych inteligentnych emocjonalnie).
;) http://www.youtube.com/watch?v=1t4sdgvy-pk - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu |
+1 |
Wampirka - Świetny filmik :)
Zaraz go wyślę narzeczonemu i bratu, niech wiedzą skąd się wywodzą :) - 14 lat temu |
+1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
![]() | lukaszgd |
![]() | ntamara |
DAD - Etutor to jednak nie tylko powtórki słówek. Wszystko zalezy od abonamentu jaki sobie wykupisz. Nawet w pakiecie podstawowym możesz z kilku słówek wybrac to właściwe na podstawie czytania lektora
Bez rozpisywania sie na ten temat, można zapoznać sie z tym w zakładce "ćwiczenia" https://www.etutor.pl/cwiczenia/ Chyba jeszcze nie do końca poznałaś możliwości, bo jest tego trochę mimo wszystko ;) Pozdrawiam - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+2 |
Wampirka - koleżance pewnie chodziło o dodawanie słówek do nauki... Tutaj faktycznie tego brakuje (też mam w/w program i wiem o co chodzi). Wiadomo, słówka można sobie dodać do testów i tam się ich uczyć, ale jak ktoś dodaje sobie do powtórek słówka z różnych miejsc i ze słownika, to ciężko jest potem je ująć w teście, wiec uczymy się ich głównie poprzez codzienne powtórki. Natomiast w w/w programie mamy gotowy materiał do nauki, który najpierw staramy się nauczyć a dopiero później dodajemy do powtórek.
-
13 lat temu
|
|
Wampirka - Ma to duży wpływ na późniejsze statystyki powtórek, bo w tutorze dane słówko, gdy je się dopiero uczymy najpierw pojawia się za rzadko (więc proces jego nauki jest dużo dłuższy), a potem, gdy je już znamy pojawia się nam za często (bo tak nam wyznacza algorytm, który jest zniekształcony początkowym etapem nauki). W/w program eliminuje to zjawisko.
-
13 lat temu
|
|
Wampirka - ps., Na pierwszej stronie tego wątku (9 miesięcy temu) też opisywałam działanie mojego programu :) Prośba się powtarza ;)
-
13 lat temu
|
|
![]() | Hexe |
lamia_wroc - totalnie się zgadzam.
nie potrzebuję całego etutora na komórce. powtarzanie słówek mi w zupełności wystarcza. - 13 lat temu |
|
![]() | lamia_wroc |
zolty - Taka funkcja jest już dostępna: https://www.diki.pl/o-slowniku/zainstaluj-slownik/ punkt "Skryptozakładka Diki"
-
13 lat temu
|
+1 |
energumen - Nie jest to złe rozwiązanie, ale może moglibyście Państwo stworzyć rozszerzenie np. dla chrome, które pokazywało by diki w context menu i po kliknięciu, tłumaczyło by zaznaczony tekst. Mi zajęło to mniej więcej 10 minut. Teraz zaznaczam na dowolnej stronie nieznane słowo, klikam prawym przyciskiem myszy, wybieram z menu opcje "Translate in diki.pl" i otwiera mi się zakładka z diki i tłumaczeniem.
-
13 lat temu
|
|
energumen - Nie chce mi się w tej chwili analizować państwa skryptów żeby zrobić to na popup layoucie na aktualnej karcie, tak jak jest to na stronie diki i etutor, ale podejrzewam, że to również było by możliwe w tym rozszerzeniu dla dowolnej strony innej niz diki i etutor.
-
13 lat temu
|
|
energumen - manifest.json
{ "background_page": "background.html", "name": "diki.pl", "version": "1.0", "description": "Diki.pl", "browser_action": { "default_icon": "diki.ico" }, "homepage_url": "http://diki.pl", "permissions": [ "tabs","http://diki.pl", "contextMenus" ], "icons": { "16": "diki.ico", "128": "diki_128.gif" } } - 13 lat temu |
|
energumen - backgroud.html
<html> <head> <script> // Called when the user clicks on the browser action. chrome.browserAction.onClicked.addListener(function(tab) { chrome.tabs.create({url: "http://diki.pl/"}); }); //Called when ths user clicks context menu item function gotodiki(info, tab){ chrome.tabs.create({url: "https://www.diki.pl/slownik-angielskiego/?q="+info.selectionText}); } - 13 lat temu |
|
energumen - chrome.contextMenus.create({"title": "Translate in diki.pl",contexts: ["all", "page", "frame", "selection", "editable"],onclick: gotodiki});
</script> </head> <body> </body> </html> - 13 lat temu |
|
energumen - A tutaj print screen jak to wygląda: http://www.image-share.com/ipng-1120-161.html
-
13 lat temu
|
|
T | tomek.jarek |
DAD - Hej
Tak sie chyba da :) Nad ramką z powtorkami jest takie male szare menu. Jest tam filtr i mozna sobie tak to ustawic, abys mial tylko np gramatyke w danym momencie. - 13 lat temu |
+1 |
J | jarekjd |
![]() | quantum137 |
K4M17 - Świetny pomysł. Dyktowanie widać nie tak popularne jak Powtórki, ja korzystam i cieszę się, że ktoś poddaje taki pomysł.
-
13 lat temu
|
+2 |
![]() | k2Marko |
![]() | Wampirka |
hotaru85 - ja również będę w kółko i do znudzenia powtarzać, że łatwiej się uczy 200 elementów jeśli są podzielone na części po 20..
-
13 lat temu
|
|
energumen - A ja sie nie zgodzę, jeżeli dodacie sobie dużo słówek. Np wspomniane 200, a następnie system wam będzie zapodawał po 20 słówek, to w przypadku licznych błędów będziecie w końcu udzielać odpowiedzi z pamięci nie z wiedzy. Tzn. 20 słówek łatwo jest zapamiętać na "krótko", jak nie można zapamiętać ich na "krótko" to przynajmniej ja staram się zapamiętać na "długo" czyli znaleźć jakieś skojarzenie.
-
13 lat temu
|
|
energumen - Nie twierdzę przy tym że mam absolutnie rację, ale widzicie że mogą istnieć argumenty również przeciw takiemu rozwiązaniu. Poza tym zauważyłem, że algorytm przydzielania słówek w powtórkach i tak jakoś szybko wraca do błędnego słówka, jeżeli nie zawsze to często.
-
13 lat temu
|
|
Wampirka - pierwszego dnia podamy prawidłową odp z pamięci krótkotrwałej, a następnego dnia już będziemy musieli skorzystać z tej drugiej... Jak nam się to uda, to następna powtórka będzie za parę dni, następna jeszcze dalej i interwał robi swoje... Ja i tak lepiej pamiętam powtarzane słówka na drugi dzień niż za 5 minut ;)
Ale jak się nie zgadzasz, to po prostu nie musiałbyś korzystać z rozkładania powtórek w 1 dniu. Mi, jak i wielu innym użytkownikom, to by bardzo pomogło. - 13 lat temu |
|
energumen - No ok, bo ja wiem że mój mózg to cwaniak i naukę paczkami potraktowałbym na skróty. Z mojego doświadczenia wiem, że problemy o których piszesz mam jedynie jeżeli naraz dodam sobie np kilkadziesiąt nowych wyrazów.
Ja staram się robić tak by dodawać sobie dziennie maksymalnie 10-20 wyrazów przy czym tych trudnych nie więcej niż 5. Więc jak mam w powtórce 200 słówek, to duże problemy mam może z 20. I w tym męcie nie dodaje nowych "trudnych słówek", co najwyżej te łatwiejsze. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
|
![]() | RebelKa |
marta.kasprzyk - Jak piszesz wypracowania to zwróć uwagę, że pod spodem (między tekstem a ustawieniem poziomu widoczności) jest zliczanie słówek.
-
13 lat temu
|
+2 |
RebelKa - Taka malutka czcionka w jasnym kolorze, że chyba w życiu bym sama tego nie zauważyła ;) Super, dziękuję bardzo za zwrócenie uwagi :)
-
13 lat temu
|
|
marta.kasprzyk - Nie ma sprawy :) Grunt, że Ci ułatwi naukę. Też kiedyś liczyłam słówka, bo to się po prostu nie rzuca w oczy.
-
13 lat temu
|
|
esterka - Co do statystyki błędów, to raczej na tym by mi nie zależało. Wydajność nie rośnie w nieskończoność (kiedyś był system, że rosła, ale runął) Spada, gdy nie jest się w formie. Po co się wtedy jeszcze statystyką dobijać. I zawsze jest ktoś na etutku, komu nie w nos liderzy statystyk.
-
13 lat temu
|
|
esterka - Poza tym jest absolutnie nieważne, ile błędów się zrobiło. Liczy się tylko to, żeby nasze umiejętności się rozwijały.
Nie miej mi za złe, że inaczej na to patrzę, ale wg mnie statystyka błędów, nawet niewidoczna dla innych, mało kogo motywowałaby do nauki - 13 lat temu |
|
RebelKa - Nie zależy mi na tym, żeby móc porównywać swoje wyniki z innymi, szczerze mówiąc mało mnie obchodzi, która jestem w ogólnym w poszczególnych kategoriach. Natomiast bardzo chętnie zaglądam do moich prywatnych statystyk dotyczących czasu nauki i ilości powtórek, bo to pozwala mi kontrolować, czy aby na pewno sobie nie odpuszczam i kiedy widzę, że w danym miesiącu zrobiłam mniej niż w poprzednim, to motywuje mnie to do tego, żeby w tym zrobić zdecydowanie więcej.
-
13 lat temu
|
+3 |
RebelKa - Co do statystyki błędów, to chyba się nie rozumiemy. Nie chodziło mi o wydajność (rozumianą przeze mnie w tym kontekście jako więcej powtórek w krótszym czasie), ale skuteczność (czyli większa poprawność, dokładność). Skuteczność nie rośnie w nieskończoność, maksymalnie może ona wynosić w tym przypadku 100% (jeśli z wszystkie słówka w powtórkach za pierwszym razem otrzymają ocenę 3 lub 4).
-
13 lat temu
|
+3 |
RebelKa -
Moim zdaniem jest to fajna wiedza, bo jeżeli np. w dniu dzisiejszym moja skuteczność w powtórkach wynosiłaby 95%, to znaczy że mogę powiedzieć, że znam słówka z dzisiejszych powtórek całkiem nieźle. Natomiast spadek skuteczności mógłby oznaczać, że idzie mi nieco gorzej lub że dodałam sporo nowych słówek z którymi sobie mniej radzę (interpretacja wyników byłaby kwestią zupełnie indywidualną). - 13 lat temu |
+2 |
RebelKa - Podsumowując tę przydługą wypowiedź, dla mnie taka statystyka byłaby bardzo przydatna, ponieważ pomagałaby mi zmusić się do większej dokładności - z doświadczenia wiem, że czasem chcę szybko odbębnić powtórki i wtedy niezbyt się staram. Dla mnie jest ważne, ile błędów się zrobiło, ale może dlatego, że jestem matematykiem ;)
-
13 lat temu
|
+3 |
esterka - Argument, że się nie rozumiemy nie był potrzebny. Jakiegokolwiek słowa użyłam, miałam na myśli właśnie to, co tak dokładnie objaśniasz :)
Wygląda na to, że moja i Twoja metoda uczenia się są różne. Ty jesteś dokładna, a ja zapoznaję się ze słowem lub zdaniem, potem tylko robię powtórki. Pamiętam lub nie, uda się przetłumaczyć zdanie za pierwszym czy n-tym razem - to nie ma znaczenia. Nie robię szybkich powtórek, niczego nie drukuję, ale korzystam z testów, zwłaszcza z dyktowania. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+2 |
esterka - Może to sprawia wrażenie odfajkowywania, jednak wcale sobie nie pobłażam, wybierając ocenę. W trakcie tych powtórek niektóre sprawy jeszcze analizuję, sprawdzam, porównuję. Po ponad roku nauki elementy, których się kiedyś wyuczyłam, wracają w powtórkach - i niestety nie wszystkie już tak świetnie pamiętam. Z mojego punktu widzenia, taka statystyka jak proponujesz, jest bez sensu.
Tobie z kolei pomaga, więc masz prawo o nią poprosić. Pozdrawiam :) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+2 |
RebelKa - Nie miałam nic złego na myśli pisząc, że chyba się rozumiemy... Wybacz, jeśli niefajnie to zabrzmiało...
Co do sposobu nauki, to faktycznie mój jest zupełnie inny... Ważne, że Twój sprawdza się z Twojego punktu widzenia, mój z mojego i każdy jest zadowolony ;) Pozdrawiam :) - 13 lat temu |
|
![]() | jsepiol |
J | jredlicka-dysko |
![]() | tamarind17 |
J | jredlicka-dysko |
![]() | netkia |
Wampirka - Ten drugi system dzielenia powiedzmy, że już jest. Można podzielić na:
1. gramatykę - tu wiadomo o co chodzi 2. listy eTutor - czyli słówka z list tutorowych + zdania z działu "rozmówki angielskie", które tu są traktowane jak słówka 3. własne listy elementów - czyli wszystkie zdania, które dodaliśmy ze słówek których się uczyliśmy + słówka i zwroty które dodajemy spoza list ze słówkami (czyli z diki lub wpisywane własnoręcznie). - 13 lat temu |
|
Wampirka -
U mnie powtórki z pkt. 2 i 3 rozkładają się w miarę równo, dzięki czemu mam chociaż 2 partie... Dużo łatwiej jest w ten sposób ogarnąć materiał, powtórki wtedy nie ciągną się tak w nieskończoność... Przydałoby się nieco więcej tych partii, szczególnie dla osób, które codziennie maja dużo "zadane". - 13 lat temu |
|
E | energumen |
![]() | tamarind17 |
energumen -
Już kiedyś ten temat był poruszany - 3 miesiące temu. :) Pozwolę sobie przytoczyć moją opinię. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+2 |
energumen - Witam,
Tak naprawdę to wystarczyła by jakaś forma udostępniania danych do komunikatorów internetowych np. skypa. Zgadzam się z opinią, że portali społecznościowych jest wystarczająco dużo i nie ma sensu robić z etutor facebooka czy innego społecznościowego badziewia. Moim zdaniem wystarczyło by: 1. Do profilu dodać pola skypeId, gadugadunumber ... - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
energumen - 2. Udostępniać znajomym na profilu osoby dane do tych komunikatorów (wraz ze statusem dostępności patrz np: http://www.skype.com/intl/en-us/tell-a-friend/get-a-skype-button/ podobną funkcjonalność mają inne komunikatory) + poziomem zaawansowania - aktualnie znajomi go nie widzą.
-
13 lat temu
zmieniany: 13 lat temu
|
+1 |
energumen - (Jeżeli ktoś nie chce podawać numeru komunikatora którego używa normalnie może stworzyć konto tylko do rozmów po angielsku. Jeżeli będzie chciał porozmawiać to zaloguje się a znajomi na jego profilu będą widzieć, że jest dostępny.
) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
energumen -
3. Gdzieś na stronie głównej przydałaby się link do listy znajomych. I w zasadzie tyle. Takie rozwiązanie jest mało inwazyjne. No i nakład pracy jest dużo mniejszy dla etutora niż implementacja jakichś czatów, pokoi itd. :) Tak jak ktoś tutaj napisał, lepiej by zespół etutora rozwijał te funkcjonalności które służą bezpośrednio nauce. Pozdrawiam, - 13 lat temu |
+1 |
energumen - Przepraszam za tak wiele komentarzy, ale niestety ograniczenie na długość pod komentarza
-
13 lat temu
|
+1 |
energumen - Właśnie zauważyłem, że pole skype się pojawiło w profilu :) Dawno tam nie zaglądałem :) Czy gdzieś w portalu administracja umieszcza informacje o nowościach? Fajnie by było gdyby po zalogowaniu się wyświetlała się jakaś ikonka po której kliknięciu użytkownik mógłby zapoznać się z nowościami. To mógłby być typ wiadomości od administracji(typ = nowości). Na pewno takie coś zwiększyłoby świadomość użytkowników, że nad systemem prace nadal trwają :)
-
13 lat temu
|
|
esterka - Nie widzę u siebie takiego pola. Mam je tylko w danych konta, z tym że tam jest od dawna (było, kiedy zakładałam konto w 2010)
-
13 lat temu
|
|
J | jredlicka-dysko |
declerc - Ogólnie we wszystkich ćwiczeniach powinno słówko być wymawiane przez lektora. Toć jak rozwiązuje krzyżówkę i słyszę słowo to jakby nie było to uczę się tych dzwięków.
dla mnie najbardziej potrzebna funkcja to czytanie słów 'wszędzie gdzie się da' - 13 lat temu |
+2 |
J | jredlicka-dysko |
![]() | jerzy_pozoga |
![]() | esterka |
![]() | tamarind17 |
chowek - Witam
Podobne pytanie było już tu zadane 4 miesiące temu przez - lamia_wroc a oto odpowiedz - zolty "Taka funkcja jest już dostępna: zakładka Słówka -> Moje słówka -> Nowa lista słówek" pOzDRo.. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
M | mnmnc |
![]() | esterka |
absolwentka - Popieram! Również zdarza mi się po kilka razy to samo słówko, chociaż pisze je poprawnie. Pozdrawiam
-
13 lat temu
|
+2 |
![]() | lukaszgd |
E | energumen |
![]() | dania57 |
ener8 - Bardzo ważny aspekt do zmiany przez administatorów serwisu. Wprowadzenie takiej indeksacji jest znakomitym pomysłem. Mam nadzieje, że administratorzy szybko uwzględnią ten problem. A zgłoszenia błędów będą czystą przyjemnością w ich rozwiązywaniu. Pro publico bono. :)
-
13 lat temu
|
+1 |
![]() | serbio |
![]() | serbio |
![]() | hotaru85 |
P | Poziomek |
Pawel3 - Słuszna uwaga. Jakiś krótki teścik z gramatyki i słownictwa na koniec każdego poziomu by się przydał:)
-
13 lat temu
|
|
esterka - Dobry pomysł! Mnie też brakuje takiego testu. Nie ma jak sprawdzić swoich postępów, bo egzaminy są zbyt drogie. Ciągle się zastanawiam, czy naprawdę mam takie umiejętności, jakie są wymagane na poziomie, na którym się uczę.
-
13 lat temu
|
+1 |
![]() | japonskiwachlarz |
![]() | piter_c |
![]() | quantum137 |
O | Optymistka |
bird - Taka funkcja jest. Wpisz interesujące Cię słówko w pasek wyszukiwania (na górze po prawej stronie obok pola "wyloguj się"), a następnie wybierz zakładkę "lekcje". Ukażą się wszystkie miejsca, w których to słówko występuje.
-
13 lat temu
|
|
serbio - mi jakoś po wpisaniu słówka w/w miejsce i kliknięciu na "LEKCJE" wskakuje strona z lekcjami które ostatnio przerabiam w więc jest to A1 i procenciki gdzie skończyłem.
Czyżbym robił coś nie tak? - 13 lat temu |
|
bird - Po wpisaniu słówka w pasku wyszukiwań kliknij obok na "szukaj" :)
A dopiero wtedy na zakładkę "lekcje". PS. Najlepiej przejść najpierw do swojego profilu, bo te wyniki nie pokażą się, gdy będziemy szukać będąc na "pytaniach" i "forum" (ukażą się inne wyniki - dotyczące tych miejsc). - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
|
serbio - Chyba mam coś skopane.Jak na swoim profilu w wyszukiwarce wpisuje słówko to przenosi mnie do słownika Diki a gdy następnie wjadę na zakładkę lekcję to wskakuje strona z lekcjami które ostatnio przerabiałem.Ani hu hu słówka które wpisałem w pasku wyszukiwarki.
-
13 lat temu
|
|
bird - Zwróć uwagę, że pojawia się drugi pasek z zakładkami (pod tym głównym pomarańczowym) i mamy tu: słownik, lekcje, słówka i gramatyka, pytania językowe, użytkownicy, strony eTutor. To z tego paska wybierasz zakładkę "lekcje" (lub "słówka i gramatyka" oraz "strony eTutor", bo tu też są wyniki dla naszego słówka).
-
13 lat temu
|
|
serbio - Dzięki serdeczne bird, nigdy na to nie zwróciłem uwagi,rewelacja.Cały czas się tu odkrywa coś innego i interesującego.
Pozdrawiam - 13 lat temu |
|
![]() | serbio |
A | aniula8844 |
![]() | esterka |
Wampirka - mi akurat lerning time pokazuje odwrotnie...
zawsze przynajmniej o połowę czasu mniej niż mam wąłączony komputer... Może dlatego, że oprócz tutora zawsze mam otwartych kilka innych zakładek na które zerkam (chociaż tutor też otwieram w kilku zakładkach, więc powinnam czas mieć mnożony a nie dzielony ;) ) - 13 lat temu |
|
esterka - Sprawdziłam jeszcze raz - mam wczoraj nabite ponad 4 godziny, w których zrobiłam 57 powtórek. Zrobiłam je rano - to moja najlepsza pora. Tyle powtórek zajmuje mi około 35 - 45 minut. Wieczorem nie kiwnęłam palcem w bucie, jeżeli chodzi o naukę. Sprawdzałam czas około godz. 23 i miałam wtedy ponad 3 godziny, czyli jednak do północy ta godzina doliczyła się jako poświęcona na naukę, której w rzeczywistości nie było ani grama.
Zawsze mówiłam, że mam innego etutora ;) - 13 lat temu |
|
esterka - W tej chwili sprawdziłam dzisiejszy czas learningu. Ok. 4 godz. Zgadza się:
1) 1 godzina po północy - korespondencja i zbijanie bąków na forum 2) ponad 1 godzina rano - powtórki 3) wieczorem - korespondencja na skrzynce i forum - prawie 2 godziny. Idę się uczyć! - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
|
serbio - Dam Ci Esterko plusik za to że napisałaś to o czym cały czas myślałem.
"Zastanawiam się nad tym, dlaczego dostajemy punkty reputacji za bazgranie po forum". Ale teraz mi fajnie fju fju Pozdrawiam. - 13 lat temu |
|
esterka - Pisząc o punktach za robienie ćwiczeń, miałam na myśli system punktacji za powtórki, obrazki, itp.- po prostu za naukę. Punktacja za ocenione czytanie i prace pisemne oczywiście zależy od uznania osoby sprawdzającej. To jest dobre rozwiązanie, do którego nie mam najmniejszych uwag. Uściślam wypowiedź, by nie została odebrana jako wniesienie zastrzeżeń pod adresem osób sprawdzających prace.
-
13 lat temu
|
|
![]() | serbio |
esterka - Oddałam Ci punkcik :)
Dopóki nie ma czatu, możesz założyć taki wątek. Nie będzie privu, ale zawsze coś. Tylko widzisz, przekonałam się właśnie na eT., że po polsku nie jest łatwo tak pisać, żeby nie być zrozumianym na opak. Po angielsku będzie gorzej. Miłej konwersacji :) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
|
![]() | Otus |
Otus - Właśnie odkryłem, że jest informacja tym, że rzeczownik jest niepoliczalny. Podano jednak po angielsku i nie wiedziałem co to znaczy - uncountable.
-
13 lat temu
|
|
![]() | japonskiwachlarz |
esterka - Gepardowatość! Tak ma moja kotka seniorka, a nie gepard!
-
13 lat temu
|
+1 |
Ewa_G1967 - Nie wiem jak Wy ale uważam że japonskiwachlarz wprowadził/a wiele spokoju, komunikatywności i kultury na portalu ze strony administracji etutor. Dziękuję i mam nadzieję że nie popełniłam żadnej gafy
-
13 lat temu
|
|
jerzy_pozoga - JA, z mojej strony wyrażam podziękowanie zespołowi redakcji eTutor.pl za to wprowadzanie wielu nowości.
Jestem TU prawie codziennie, codziennie powtarzam zapomniane zwroty, regułki. Jestem również wdzięczny wszystkim "podpowiadaczom" ułatwiającym zrozumienie danego tematu. TU mi się podoba. Serdecznie pozdrawiam, Jerzy POZOGA - 13 lat temu |
+1 |
esterka - Zgadzam się z Ewą. Niech Japońskiwachlarz pozostanie Japońskimwachlarzem i nie zmienia się w błyskawicznegogeparda. Drapieżników już wystarczy.
-
13 lat temu
|
|
japonskiwachlarz - Dziękujemy Wam za wszystkie miłe słowa. A osobiście chcę zapewnić, że nie planuję żadnej ofensywy ;) Mój wewnętrzny kot-drapieżca woli grzać się pod kołderką ;)
"Gepardowatość" miała polegać tylko na głośnym obwieszczeniu, że temat ten jest przez nas czytany, a wszystkie sugestie brane pod uwagę :) Pozdrawiam serdecznie :) - 13 lat temu |
+1 |
quantum137 - To jest dopiero odpowiedź!:)
Nieźle się uśmiałem i gratuluję administracji poczucia humoru;) Gepardziość wyszła wyśmienicie i zasuwa że hej! - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+2 |
![]() | Otus |
bird - Mnie również w powtórkach bardzo brakuje pozostałych form nieregularnych. Wprawdzie można je mieć dodając czasowniki z list zamiast z Diki, ale wtedy nie będzie przykładowych zdań, a samo słówko wyświetli się od razu po angielsku. Zakuwanie nieregularnych osobno jest dla mnie syzyfowe i nienaturalne.
-
13 lat temu
|
|
D | Dex92 |
japonskiwachlarz - Zaznaczenie 1 lub 2 podczas powtarzania słówka przenosi je na koniec powtórek bieżącej listy powtórek - znaczy to, że i tak zostaniemy o nią jeszcze raz zapytani. Kilka postów wyżej pisał o tym @serbio :)
-
13 lat temu
|
+1 |
japonskiwachlarz - W momencie, kiedy jest przesunięte na koniec kolejki, kiedy ponownie jesteśmy o nie pytani, możemy się upewnić, na ile tak naprawdę je pamiętamy. Jeśli widzimy je sekundę po tym, jak odpowiedzieliśmy źle - wiadome jest, że wpiszemy je poprawnie (a przynajmniej istnieje na to spora szansa). Fałszowało by to obraz rzeczywistego stanu naszej wiedzy.
-
13 lat temu
|
+1 |
japonskiwachlarz - Można by ewentualnie wprowadzić opcję, która pozwalałaby wpisać jeszcze raz słówko, niezależnie od oceny przypisanej powtarzanemu elementowi. Zastanowimy się nad tym :)
-
13 lat temu
|
+1 |
Dex92 - Moze zle to ujelem w 1 poscie. Chodzilo mi wlasnie o to ze jak wpiszemy dane slowko zle i zaznaczymy np 1 to bedziemy mieli mozliwosc wpisania go poprawnie tak do utrwalenia
-
13 lat temu
|
+2 |
japonskiwachlarz - Mamy nadzieję, że nowa opcja - podział powtórek na cykle - spełnia oczekiwania również w kwestii powtarzania słówek, których się nie pamięta w krótkim odstępie czasu od pierwszej powtórki.
-
13 lat temu
|
|
![]() | hotaru85 |
japonskiwachlarz - Funkcja została wprowadzona w piątek, więc wiele nie przegapiłaś :) Cieszymy się, że się podoba!
-
13 lat temu
|
+1 |
bird - Wybierasz zakładkę "Słówka", a następnie dowolną listę. Dodając wyraz do powtórek pojawia się pole, aby ów wyraz wpisać.
-
13 lat temu
|
+1 |
phantasm2001 - Super nowa funkcja, myślę ze pozwoli to na lepsze przyswajanie słówek. Wielki ++++ dla administracji ;)
-
13 lat temu
|
|
![]() | DAD |
Wampirka - Też korzystam z podobnych skrótów klawiaturowych:
prawy Ctrl + "+" = powiększenie całej strony prawy Ctrl + "-" = zmniejszenie całej strony prawy Ctrl + "0" = powrót do normalnego obrazu przydaje się jak mam ochotę robić powtórki leżąc w łóżku (mam komp.stacjonarny na drugim końcu pokoju i małych literek stamtąd nie widać, ale mam tez długi kabel ;) ) - 13 lat temu |
+1 |
J | jano67 |
![]() | bird |
esterka - Zgadza się, przydałaby się taka podpowiedź,również w przypadku słownictwa formalnego i nieformalnego. Taka wskazówka, moim zdaniem, silniej utrwalałaby w pamięci, do jakiego rodzaju słownictwa należy dane słówko.
Wydaje mi się, że są tylko wskazówki "phrasal verb" i "idiom". - 13 lat temu |
+1 |
bird - Chyba jest jeszcze "proverb", ale nie jestem pewna. A podpowiedzi "formal" i "informal" bardzo by się przydały.
-
13 lat temu
|
+1 |