ZALOGUJ SIĘ

Propozycje nowych funkcji w eTutor.pl [wątek zamknięty]

zmodyfikowany: 13 lat temuostatnia aktywność: 13 lat temu
2012-06-13:

Wątek został zamknięty. Propozycje nowych funkcji proszę zamieszczać tworząc odrębne wątki w nowym dziale "Sugestie".

----------------------------------------------------------------------------------

2010-02-01:

W tym wątku prosimy umieszczać propozycje nowych funkcji w serwisie eTutor.pl. Cały czas pracujemy nad rozwojem naszego serwisu do nauki angielskiego - napisz, co powinniśmy Twoim zdaniem zmienić. Każdy pomysł jest cenny!
pako
Pracownik eTutor

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Kto głosował

Odpowiedzi: 129

Funkcja obrazki
- niektóre obrazki posiadają wiele potencjalnie poprawnych odpowiedzi
- przy obrazkach przydało by się tłumaczenie słówek, oraz możliwość dodania do nauki, w tej chwili gdy napotyka się nowe słówko, trzeba manualnie przechodzić do słownika, wyszukiwać słowo i dodawać ewentualnie do nauki
E
energumen
energumen - Że nie wspomnę o obrazkach, które w ogóle nic nie mają wspólnego z poprawnym słówkiem. Nawet dalekie skojarzenia nie pomagają. Przykład "Christian" - dziewczyna z książką nie widać literek na niej bo obrazek jest mały. Możliwe odpowiedzi: Christian, Catholic, God, spirit po wyszukaniu w słowniku i powiększeniu tego obrazka widzę napis: "Holy Bible" i pytanie: dlaczego akurat Christian to poprawna odpowiedź? :) - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
energumen - Inny przykład z poprawnym słówkiem typhoon. Dostępne odpowiedzi: gale, volcanic eruption, typhoon, hurricane
- 14 lat temu
energumen - Przydałaby się moim zdaniem możliwość albo zgłaszania takich niejednoznacznych obrazków, albo oceniania obrazków. Domyślam się że obrazki brane są automatycznie ze słownika, plus dodawana są losowo, lub nie dodatkowe słówka. Mamy zatem 2 problemy:
- pierwszy gdy przypadkiem trafia się 2 lub więcej słówek pasujących do obrazka
- drugi gdy obrazek wprawdzie mniej lub bardziej pasuje do słówka w słowniku, gdy się uczymy, natomiast niekoniecznie wskazuje jednoznacznie na słówko w fotolekcjach
- 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
Wampirka - Ja te obrazki często robiłam z pamięci, tzn wiedziałam, że ta dziewczynka to święta... - 14 lat temu
energumen - Jeszcze jeden przykład, bo nie mogę się powstrzymać. Poprawne słówko gorge czyli wąwóz, dostępne opcje: slope, gorge, cascade, canyon. http://en.wikipedia.org/wiki/Gorge - 14 lat temu
lamia_wroc - mój ulubiony (trochę w innym miejscu) :) to w Powtórkach listopad, który ma doczepiony obrazek z kalendarzem na którym jak byk widnieje słowo November ;P - 14 lat temu
Wampirka - tego też jest pełno... Ja ostatnio trafiłam na "table of contents" spis treści, gdzie na obrazku pisze "contents", albo niebezpieczeństwo z napisem na obrazku "danger"... - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
Jokasta - to samo jest w przypadku słówka ''privacy'' - 14 lat temu
bird - Albo przy słowie "lampart" widnieje gepard, a przy słowie "kanarek" mamy papugę aleksandrettę. Jeśli to bez znaczenia to proponuję przy słowie "człowiek" zamieścić szympansa ;) W końcu posiadamy aż 99% wspólnych genów :) - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
lamia_wroc - bird --> Big kiss :) :) :) (rozbawiłeś mnie - pozytywnie) - 14 lat temu
bird - Jestem kobietą. Jak już kiedyś pisałam, tak samo ze słowem rodzaju męskiego "człowiek". Przecież kobieta też człowiek (nawet to utarte zdanie brzmi jak brzmi). To wina szowinizmu językowego. Weź jakąkolwiek książkę i spójrz na rodzaj i zaimki rodzajowe. Zwracają się do Ciebie jak do mężczyzny. Wygląda to tak, jakby z dyskursu wykluczona została połowa ludzkości. Ale tak to jest, gdy początek jej historii kształtowała siła fizyczna i agresja mężczyzn, a w pewnym momencie ich pogarda dla kobiet. - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
Wampirka - Bird, prawie się zadławiłam barszczykiem jak przeczytałam to o szympansie :oD)))
A co do tego powiedzenia o człowieku, to mój luby ma na to tez swoją teorię: "Krzyknij na ulicy człowieku i policz ile kobiet się odwróci"...
Ja mam swoją kontrateorię: Weź i krzyknij na ulicy "człowieczko" i policz ile facetów się odwróci... :oP
- 14 lat temu
bird - Ponoć genom szympansa jest bliższy mężczyźnie, aniżeli kobiecie, ale nie wiem na ile to prawda ;) Ale żeby nie było - mężczyzn lubię i cenię (ale tych inteligentnych emocjonalnie).

;)
http://www.youtube.com/watch?v=1t4sdgvy-pk
- 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
Wampirka - Świetny filmik :)
Zaraz go wyślę narzeczonemu i bratu, niech wiedzą skąd się wywodzą :)
- 14 lat temu
kames - Kiedyś byłem całkiem fajny :) - 13 lat temu

Bardzo dobrym posunięciem było dodanie wielu notek gramatycznych do lekcji. Proponowałbym jednak je tak jak cały etutor bardziej udźwiękowić. Jest wiele zdań ale tylko niektóre pojedyncze wyrazy da się odsłuchać np. https://www.etutor.pl/lekcje/14/1722/ Dobrze by było gdyby całość była do odsłuchania. Pozdrawiam :)
lukaszgd

1. Nauka - etutor zmusza jedynie do robienia powtórek, a sama nauka tutaj ogranicza się do przejrzenia listy słówek. W moim programie jest bardzo rozbudowany system nauki. Ucząc się kolejno robi się następujące ćwiczenia:
a) nauka ze słuchu - lektor czyta dane słówko (które słyszę 1 raz), a ja spośród 4 opcji wybieram to, które on przeczytał (świetne ćwiczenie)
b) wybór polskiego odpowiednika - pokazuje się niemieckie słówko, (lektor je czyta), a ja wybieram polski odpowiednik z 4 możliwości
c) tłumaczenie na polski - pokazuje się niemieckie słówko, a ja sama mówię co ono oznacza. po spr. odp. sama oceniam jak je zapamiętałam
d) wybór niemieckiego odpowiednika - pokazuje się słówko polskie, a ja wybieram jego znaczenie z 4 opcji
e) dyktando - lektor czyta słówko a ja je piszę z pamięci
ntamara
DAD - Etutor to jednak nie tylko powtórki słówek. Wszystko zalezy od abonamentu jaki sobie wykupisz. Nawet w pakiecie podstawowym możesz z kilku słówek wybrac to właściwe na podstawie czytania lektora

Bez rozpisywania sie na ten temat, można zapoznać sie z tym w zakładce "ćwiczenia"
https://www.etutor.pl/cwiczenia/

Chyba jeszcze nie do końca poznałaś możliwości, bo jest tego trochę mimo wszystko ;)
Pozdrawiam
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
Wampirka - koleżance pewnie chodziło o dodawanie słówek do nauki... Tutaj faktycznie tego brakuje (też mam w/w program i wiem o co chodzi). Wiadomo, słówka można sobie dodać do testów i tam się ich uczyć, ale jak ktoś dodaje sobie do powtórek słówka z różnych miejsc i ze słownika, to ciężko jest potem je ująć w teście, wiec uczymy się ich głównie poprzez codzienne powtórki. Natomiast w w/w programie mamy gotowy materiał do nauki, który najpierw staramy się nauczyć a dopiero później dodajemy do powtórek. - 13 lat temu
Wampirka - Ma to duży wpływ na późniejsze statystyki powtórek, bo w tutorze dane słówko, gdy je się dopiero uczymy najpierw pojawia się za rzadko (więc proces jego nauki jest dużo dłuższy), a potem, gdy je już znamy pojawia się nam za często (bo tak nam wyznacza algorytm, który jest zniekształcony początkowym etapem nauki). W/w program eliminuje to zjawisko. - 13 lat temu
Wampirka - ps., Na pierwszej stronie tego wątku (9 miesięcy temu) też opisywałam działanie mojego programu :) Prośba się powtarza ;) - 13 lat temu

Myślę, że fajnie byłoby, gdyby przy powtórkach można było podejrzeć np. po kliknięciu inne znaczenia wyrazu.
W
wojtazz81

Ja proszę o program na androida z możliwością synchronizacji z bazą na stronie. W podobny sposób działa anki -- mam na serwerze swoją listę słówek, a aplikacja w telefonie po uruchomieniu i przed zakończeniem synchronizuje postępy.
Plusem byłoby też, gdyby taka aplikacja miałaby możliwość wyboru przed zakończeniem, czy synchronizować teraz (=mam dostęp do internetu), czy następnym razem (=jestem offline).

Możliwość dodawania własnych notatek do słówek (ale tych z gotowych list, nie z list tworzonych przez siebie!) też mi się bardzo podoba.
Hexe
lamia_wroc - totalnie się zgadzam.
nie potrzebuję całego etutora na komórce. powtarzanie słówek mi w zupełności wystarcza.
- 13 lat temu

ostatnio w innym miejscu w sieci wyniuchałam jedną fajną rzecz.
Ucząc się angielskiego np. czytając dostępny artykuł mogę jak na etutorze po kliknięciu sprawdzić jego znaczenie. Ale: tam mogę jeszcze sprawdzane słówko dodać do powtórek. Tutaj tego nie ma.
Jeśli np w piosence znajdę jakieś słowo, które chciałabym dodać do powtórek, z tego na ile ja ogarniam etutora, muszę to zrobić ręcznie. Może poczarujecie jakoś? Może jakiś button? Skrót klawiszowy?:)
lamia_wroc
zolty - Taka funkcja jest już dostępna: https://www.diki.pl/o-slowniku/zainstaluj-slownik/ punkt "Skryptozakładka Diki" - 13 lat temu
energumen - Nie jest to złe rozwiązanie, ale może moglibyście Państwo stworzyć rozszerzenie np. dla chrome, które pokazywało by diki w context menu i po kliknięciu, tłumaczyło by zaznaczony tekst. Mi zajęło to mniej więcej 10 minut. Teraz zaznaczam na dowolnej stronie nieznane słowo, klikam prawym przyciskiem myszy, wybieram z menu opcje "Translate in diki.pl" i otwiera mi się zakładka z diki i tłumaczeniem. - 13 lat temu
energumen - Nie chce mi się w tej chwili analizować państwa skryptów żeby zrobić to na popup layoucie na aktualnej karcie, tak jak jest to na stronie diki i etutor, ale podejrzewam, że to również było by możliwe w tym rozszerzeniu dla dowolnej strony innej niz diki i etutor. - 13 lat temu
energumen - manifest.json

{
"background_page": "background.html",
"name": "diki.pl",
"version": "1.0",
"description": "Diki.pl",
"browser_action": {
"default_icon": "diki.ico"
},
"homepage_url": "http://diki.pl",
"permissions": [ "tabs","http://diki.pl",
"contextMenus"
],
"icons": {
"16": "diki.ico",
"128": "diki_128.gif"
}
}
- 13 lat temu
energumen - backgroud.html

<html>
<head>
<script>
// Called when the user clicks on the browser action.
chrome.browserAction.onClicked.addListener(function(tab) {
chrome.tabs.create({url: "http://diki.pl/&quot;});
});
//Called when ths user clicks context menu item
function gotodiki(info, tab){
chrome.tabs.create({url: "https://www.diki.pl/slownik-angielskiego/?q="+info.selectionText});
}
- 13 lat temu
energumen - chrome.contextMenus.create({"title": "Translate in diki.pl",contexts: ["all", "page", "frame", "selection", "editable"],onclick: gotodiki});
</script>
</head>
<body>
</body>
</html>
- 13 lat temu
energumen - A tutaj print screen jak to wygląda: http://www.image-share.com/ipng-1120-161.html - 13 lat temu

HEJKA,
Proszę wprowadźcie system powtórek osobno na słówka i osobno na gramatykę, PLEASE,
bo tak musze wyławiać ręcznie dodane zwroty gramatyczne z powtórek
T
tomek.jarek
DAD - Hej

Tak sie chyba da :)
Nad ramką z powtorkami jest takie male szare menu. Jest tam filtr i mozna sobie tak to ustawic, abys mial tylko np gramatyke w danym momencie.
- 13 lat temu
tomek.jarek - faktycznie dzis znalazłem, dzięki - 13 lat temu

czy eTutor może się podzielić z nami roadmapą rozwoju tego produktu?

skoro pytacie nas o zdanie to warto byłoby wiedzieć jakie są wasze plany realizacji (nie)naszych pomysłów.
J
jarekjd
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu

W ćwiczeniu dyktowanie chętnie bym ujrzał możliwość powtarzania trudnych elementów tak jak w słówkach.
Do tej kategorii mogłyby trafiać wszystkie elementy podczas pisania których popełniliśmy błąd i system zaznaczył daną literę na czerwono.
quantum137
K4M17 - Świetny pomysł. Dyktowanie widać nie tak popularne jak Powtórki, ja korzystam i cieszę się, że ktoś poddaje taki pomysł. - 13 lat temu

W listach słówek przydałoby się, żeby popularność danego słówka (chodzi o te gwiazdki) była określona już na stronie danego słówka w liście słówek. Teraz trzeba otwierać stronę danego słówka na DIKI, a tak byłoby od razu widać jak popularne jest to słowo i łatwiej byłoby się zdecydować czy dodać je do nauki czy też nie.
k2Marko

I przydało by się w końcu móc dzielić te powtórki na partie...
Wiem, wiem, moja sugestia robi się już nudna...
A i tak się nie doczekam jej realizacji...
Wampirka
hotaru85 - ja również będę w kółko i do znudzenia powtarzać, że łatwiej się uczy 200 elementów jeśli są podzielone na części po 20.. - 13 lat temu
energumen - A ja sie nie zgodzę, jeżeli dodacie sobie dużo słówek. Np wspomniane 200, a następnie system wam będzie zapodawał po 20 słówek, to w przypadku licznych błędów będziecie w końcu udzielać odpowiedzi z pamięci nie z wiedzy. Tzn. 20 słówek łatwo jest zapamiętać na "krótko", jak nie można zapamiętać ich na "krótko" to przynajmniej ja staram się zapamiętać na "długo" czyli znaleźć jakieś skojarzenie. - 13 lat temu
energumen - Nie twierdzę przy tym że mam absolutnie rację, ale widzicie że mogą istnieć argumenty również przeciw takiemu rozwiązaniu. Poza tym zauważyłem, że algorytm przydzielania słówek w powtórkach i tak jakoś szybko wraca do błędnego słówka, jeżeli nie zawsze to często. - 13 lat temu
Wampirka - pierwszego dnia podamy prawidłową odp z pamięci krótkotrwałej, a następnego dnia już będziemy musieli skorzystać z tej drugiej... Jak nam się to uda, to następna powtórka będzie za parę dni, następna jeszcze dalej i interwał robi swoje... Ja i tak lepiej pamiętam powtarzane słówka na drugi dzień niż za 5 minut ;)
Ale jak się nie zgadzasz, to po prostu nie musiałbyś korzystać z rozkładania powtórek w 1 dniu. Mi, jak i wielu innym użytkownikom, to by bardzo pomogło.
- 13 lat temu
energumen - No ok, bo ja wiem że mój mózg to cwaniak i naukę paczkami potraktowałbym na skróty. Z mojego doświadczenia wiem, że problemy o których piszesz mam jedynie jeżeli naraz dodam sobie np kilkadziesiąt nowych wyrazów.

Ja staram się robić tak by dodawać sobie dziennie maksymalnie 10-20 wyrazów przy czym tych trudnych nie więcej niż 5. Więc jak mam w powtórce 200 słówek, to duże problemy mam może z 20. I w tym męcie nie dodaje nowych "trudnych słówek", co najwyżej te łatwiejsze.

esterka -

Z mojego punktu widzenia przydałyby się dwie funkcje (nie znalazłam w propozycjach):
1. Zliczanie ilości słów w danym wypracowaniu - nie mam wyczucia co do ilości napisanego tekstu i nie chcę też za każdym razem tracić czasu na podliczanie, a chciałabym się mniej więcej trzymać założeń dotyczących danego ćwiczenia ;) Fajnie by było, jakby np. obok przycisków "Dalej" i "Wyślij" był przycisk "Podlicz", który zliczałby ilość słów w okienku.

2. Dodanie statystyki błędów - tzn. chodzi mi o to, że jak mam na dany dzień przykładowo 300 słówek do powtórki, to chciałabym wiedzieć po ich wykonaniu, ile z nich procentowo (w pierwszej serii, bez uwzględnienia poprawek) otrzymało poszczególne oceny (ewentualnie grupy ocen, czyli negatywne 1, 2 i pozytywne 3, 4). Jak dla mnie przydatna jest wiedza, że np. 2 miesiące temu moja "skuteczność" przy pierwszym podejściu wynosiła 50% a teraz jest równa 85%. Wiem, że w chwili obecnej zliczają się słówka ocenione na 1 lub 2, ale po wykonaniu powtórek ta informacja znika i nie można sobie wyników z danego dnia porównać z wcześniejszymi.
RebelKa
marta.kasprzyk - Jak piszesz wypracowania to zwróć uwagę, że pod spodem (między tekstem a ustawieniem poziomu widoczności) jest zliczanie słówek. - 13 lat temu
RebelKa - Taka malutka czcionka w jasnym kolorze, że chyba w życiu bym sama tego nie zauważyła ;) Super, dziękuję bardzo za zwrócenie uwagi :) - 13 lat temu
marta.kasprzyk - Nie ma sprawy :) Grunt, że Ci ułatwi naukę. Też kiedyś liczyłam słówka, bo to się po prostu nie rzuca w oczy. - 13 lat temu
esterka - Co do statystyki błędów, to raczej na tym by mi nie zależało. Wydajność nie rośnie w nieskończoność (kiedyś był system, że rosła, ale runął) Spada, gdy nie jest się w formie. Po co się wtedy jeszcze statystyką dobijać. I zawsze jest ktoś na etutku, komu nie w nos liderzy statystyk. - 13 lat temu
esterka - Poza tym jest absolutnie nieważne, ile błędów się zrobiło. Liczy się tylko to, żeby nasze umiejętności się rozwijały.
Nie miej mi za złe, że inaczej na to patrzę, ale wg mnie statystyka błędów, nawet niewidoczna dla innych, mało kogo motywowałaby do nauki
- 13 lat temu
RebelKa - Nie zależy mi na tym, żeby móc porównywać swoje wyniki z innymi, szczerze mówiąc mało mnie obchodzi, która jestem w ogólnym w poszczególnych kategoriach. Natomiast bardzo chętnie zaglądam do moich prywatnych statystyk dotyczących czasu nauki i ilości powtórek, bo to pozwala mi kontrolować, czy aby na pewno sobie nie odpuszczam i kiedy widzę, że w danym miesiącu zrobiłam mniej niż w poprzednim, to motywuje mnie to do tego, żeby w tym zrobić zdecydowanie więcej. - 13 lat temu
RebelKa - Co do statystyki błędów, to chyba się nie rozumiemy. Nie chodziło mi o wydajność (rozumianą przeze mnie w tym kontekście jako więcej powtórek w krótszym czasie), ale skuteczność (czyli większa poprawność, dokładność). Skuteczność nie rośnie w nieskończoność, maksymalnie może ona wynosić w tym przypadku 100% (jeśli z wszystkie słówka w powtórkach za pierwszym razem otrzymają ocenę 3 lub 4). - 13 lat temu
RebelKa -

Moim zdaniem jest to fajna wiedza, bo jeżeli np. w dniu dzisiejszym moja skuteczność w powtórkach wynosiłaby 95%, to znaczy że mogę powiedzieć, że znam słówka z dzisiejszych powtórek całkiem nieźle. Natomiast spadek skuteczności mógłby oznaczać, że idzie mi nieco gorzej lub że dodałam sporo nowych słówek z którymi sobie mniej radzę (interpretacja wyników byłaby kwestią zupełnie indywidualną).
- 13 lat temu
RebelKa - Podsumowując tę przydługą wypowiedź, dla mnie taka statystyka byłaby bardzo przydatna, ponieważ pomagałaby mi zmusić się do większej dokładności - z doświadczenia wiem, że czasem chcę szybko odbębnić powtórki i wtedy niezbyt się staram. Dla mnie jest ważne, ile błędów się zrobiło, ale może dlatego, że jestem matematykiem ;) - 13 lat temu
esterka - Argument, że się nie rozumiemy nie był potrzebny. Jakiegokolwiek słowa użyłam, miałam na myśli właśnie to, co tak dokładnie objaśniasz :)
Wygląda na to, że moja i Twoja metoda uczenia się są różne. Ty jesteś dokładna, a ja zapoznaję się ze słowem lub zdaniem, potem tylko robię powtórki. Pamiętam lub nie, uda się przetłumaczyć zdanie za pierwszym czy n-tym razem - to nie ma znaczenia. Nie robię szybkich powtórek, niczego nie drukuję, ale korzystam z testów, zwłaszcza z dyktowania.
esterka - Może to sprawia wrażenie odfajkowywania, jednak wcale sobie nie pobłażam, wybierając ocenę. W trakcie tych powtórek niektóre sprawy jeszcze analizuję, sprawdzam, porównuję. Po ponad roku nauki elementy, których się kiedyś wyuczyłam, wracają w powtórkach - i niestety nie wszystkie już tak świetnie pamiętam. Z mojego punktu widzenia, taka statystyka jak proponujesz, jest bez sensu.
Tobie z kolei pomaga, więc masz prawo o nią poprosić. Pozdrawiam :)
RebelKa - Nie miałam nic złego na myśli pisząc, że chyba się rozumiemy... Wybacz, jeśli niefajnie to zabrzmiało...
Co do sposobu nauki, to faktycznie mój jest zupełnie inny... Ważne, że Twój sprawdza się z Twojego punktu widzenia, mój z mojego i każdy jest zadowolony ;) Pozdrawiam :)
- 13 lat temu

Nie czytałem wszystkich wpisów ale chciałbym aby:

jak w powtórkach wpisuję słowo i jest ono błędne to jak się pojawi poprawne abym mógł go przepisać kilka razy dla zapamiętania a nie jest to możliwe
jsepiol
Ratmed - Mi tez brakuje takiej opcji.

- 13 lat temu

Mi przydałaby się możliwość wyszukiwania wątków w forum po danym słowie lub kilku słowach. Możliwe do wyboru filtry są jednak dosyć ubogie, biorąc pod uwagę ilość postów i wątków. Jeśli już istnieje taka opcja to poproszę o wskazówkę gdzie i jak mogę z niej skorzystać (szukaj w górnej części pokazuje mi słówka)
J
jredlicka-dysko

a mi brakuje tego, że jak robię krzyżówkę i nie znam jakiegoś słówka to muszę odpalić słownik diki, wpisać je tam i dopiero dodać do powtórek

a przecież po ukończeniu krzyżówki można by było wyświetlić listę słówek, które w niej wystąpiły i dodać 1 kliknięciem

chyba, że takie coś jest ale jeszcze nie zauważyłem
tamarind17

W dyktowaniu brakuje jeszcze możliwości wrócenia do poprzedniego zdania oraz dodania słówka ze zdania lub całego zdania do powtórek. Czasem nie zdążę kliknąć dwa razy na dane słowo, by wyświetlić tłumaczenie i z tego miejsca dodać do powtórek, a już zmienia się zdanie na kolejne.
J
jredlicka-dysko

Dołączam się do wspomnianej propozycji co do dzielenia materiału w powtórkach na partie. Obecnie korzystam również z podobnego do etutor programu w którym jest taka możliwość i bardzo mi to ułatwia naukę.Moge dzięki temu więcej się nauczyć niż w kółko powtarzać i nie móc zapamiętać słówek przy ich większej ilości w powtókach.U mnie przy ilośći powtórek powyżej 200 już robi się spory chaos bo dużo czasu zajmuje mi powtórzenie tego materiału. Dobre byłoby również filtrowanie powtórek osobno na słówka i zwroty(zdania).
netkia
Wampirka - Ten drugi system dzielenia powiedzmy, że już jest. Można podzielić na:
1. gramatykę - tu wiadomo o co chodzi
2. listy eTutor - czyli słówka z list tutorowych + zdania z działu "rozmówki angielskie", które tu są traktowane jak słówka
3. własne listy elementów - czyli wszystkie zdania, które dodaliśmy ze słówek których się uczyliśmy + słówka i zwroty które dodajemy spoza list ze słówkami (czyli z diki lub wpisywane własnoręcznie).
- 13 lat temu
Wampirka -
U mnie powtórki z pkt. 2 i 3 rozkładają się w miarę równo, dzięki czemu mam chociaż 2 partie... Dużo łatwiej jest w ten sposób ogarnąć materiał, powtórki wtedy nie ciągną się tak w nieskończoność...

Przydałoby się nieco więcej tych partii, szczególnie dla osób, które codziennie maja dużo "zadane".
- 13 lat temu

Ja osobiście mam problem z wyrazami które często mylę(Przykład mylonych wyrazów: priceless vs worthless). Przydała by mi się funkcja, która pozwoliłaby nad tym pracować. Możliwe rozwiązanie: jeżeli użytkownik wpisuje błędne słowo to system zapamiętuje taką relację i udostępnia nowy typ ćwiczeń "Ćwicz mylone wyrazy",
ewentualnie wyświetla poprawną odpowiedź i proponuje dodanie pary do specjalnego zestawu słówek "Mylone wyrazy".
E
energumen
daga3030 - Jestem za !!!
- 13 lat temu

a może dobrym pomysłem byłoby uruchomienie czatu tutaj, na którym rozmawialibyśmy po angielsku? :)
np. 1 lub 2 razy w tygodniu na godzinkę ustalić spotkanie i jakiś temat rozmów :)
tamarind17
jredlicka-dysko - jestem za, pomysł dobry - 13 lat temu
energumen -
Już kiedyś ten temat był poruszany - 3 miesiące temu. :) Pozwolę sobie przytoczyć moją opinię.
energumen - Witam,

Tak naprawdę to wystarczyła by jakaś forma udostępniania danych do komunikatorów internetowych np. skypa. Zgadzam się z opinią, że portali społecznościowych jest wystarczająco dużo i nie ma sensu robić z etutor facebooka czy innego społecznościowego badziewia. Moim zdaniem wystarczyło by:

1. Do profilu dodać pola skypeId, gadugadunumber ...
energumen - 2. Udostępniać znajomym na profilu osoby dane do tych komunikatorów (wraz ze statusem dostępności patrz np: http://www.skype.com/intl/en-us/tell-a-friend/get-a-skype-button/ podobną funkcjonalność mają inne komunikatory) + poziomem zaawansowania - aktualnie znajomi go nie widzą. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
energumen - (Jeżeli ktoś nie chce podawać numeru komunikatora którego używa normalnie może stworzyć konto tylko do rozmów po angielsku. Jeżeli będzie chciał porozmawiać to zaloguje się a znajomi na jego profilu będą widzieć, że jest dostępny.
)
energumen -
3. Gdzieś na stronie głównej przydałaby się link do listy znajomych.

I w zasadzie tyle. Takie rozwiązanie jest mało inwazyjne. No i nakład pracy jest dużo mniejszy dla etutora niż implementacja jakichś czatów, pokoi itd.
:) Tak jak ktoś tutaj napisał, lepiej by zespół etutora rozwijał te funkcjonalności które służą bezpośrednio nauce.

Pozdrawiam,
- 13 lat temu
energumen - Przepraszam za tak wiele komentarzy, ale niestety ograniczenie na długość pod komentarza - 13 lat temu
energumen - Właśnie zauważyłem, że pole skype się pojawiło w profilu :) Dawno tam nie zaglądałem :) Czy gdzieś w portalu administracja umieszcza informacje o nowościach? Fajnie by było gdyby po zalogowaniu się wyświetlała się jakaś ikonka po której kliknięciu użytkownik mógłby zapoznać się z nowościami. To mógłby być typ wiadomości od administracji(typ = nowości). Na pewno takie coś zwiększyłoby świadomość użytkowników, że nad systemem prace nadal trwają :) - 13 lat temu
esterka - Nie widzę u siebie takiego pola. Mam je tylko w danych konta, z tym że tam jest od dawna (było, kiedy zakładałam konto w 2010) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
energumen - No to może faktycznie nie jest ono udostępniane hmm.... - 13 lat temu

W grze Wisielec przydałaby się możliwość odsłuchania słówka, dodania do powtórek, zobaczenia większej ilości znaczeń danego słowa i zdań z jego użyciem. Po prostu nic nie można w wisielcu zrobić poza zgadywaniem słów. Bardzo ograniczone są funkcje tej gry, przez co niechętnie z niej korzystam.
J
jredlicka-dysko
declerc - Ogólnie we wszystkich ćwiczeniach powinno słówko być wymawiane przez lektora. Toć jak rozwiązuje krzyżówkę i słyszę słowo to jakby nie było to uczę się tych dzwięków.
dla mnie najbardziej potrzebna funkcja to czytanie słów 'wszędzie gdzie się da'
- 13 lat temu
tamarind17 - i dodawanie słówek do powtórek z wszystkich ćwiczeń :) - 13 lat temu

W powtórkach (tych standardowych) przydałaby się opcja odkrywania pojedyńczych liter tak jak to ma miejsce przy fotolekcjach (pokaż następną literę).

czasami mamy słówko na końcu języka i taki sposób odświeżania pamięci byłby lepszy niż pełna odpowiedź
J
jarekjd

W nagraniach powinna być również opcja ustawienia widoczności, tak jak jest to w wypracowaniach.
J
jredlicka-dysko
Pawel3 - Popieram! :) - 13 lat temu
esterka - - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu

Witam serdecznie- i ja mam skromne dwa życzenia...
---------------------------------------------------
1)Pierwsze: w marzeniach moich jest dokonanie podziału na eTutorze.pl na dwie części.
Część FAMILIJNĄ i część dla DOROSŁYCH.
W innych zagranicznych są takie opcje do wyboru a dotyczące nauki.
Pozwolę sobie przypomnieć "PAKO" iż niedawno postawiłem "sprzeciw dla niewiasty 'jokasty' i INNYCH" ponieważ zdecydowali o usuwaniu golizny! Golizny o jakich mowa, w słowniku były przedstawiane jako gołe pupy oskubanej kury (?!) czy też tuszkę króliczka.
Motywuję to factem iż w zagranicznych encyklopediach są do wyboru golizna mężczyzny lub kobiety, rzeczy na poziomie ogólno dostępnej wiedzy.
Jaki problem? Jesteśmy w Europie.
Bogactwo TEGO słownika przyciąga kolejnych ciekawych, wiernych uczniów do eTUTORA!
Mamy XXI wiek,cieszę iż żyję właśnie teraz w świecie bogatej elektroniki i rakiet dokonujących odkryć jak w programie "DISCOVERY"!
SPRZECIW zacofaniu, zasłanianiu, zdejmowaniu informacji o charakterze naukowym!-jkp
----------------------------------------------------------------
2)Drugie życzenie: jestem ZA wprowadzeniem do programu nowego okienka "Jokes".
To moja propozycja. Celem owego byłoby pisanie znanych żartów/dowcipów w dwóch wersjach English and Polish.
PS. Ja już tam napisałem parę kawałków na FORUM i jestem ciekawy dalszego rozwoju.
Pozdrawiam.
Dziękuję za uwagę,
Jerzy K. POŻOGA
jerzy_pozoga

Nie jestem pewna czy nie było już takiej propozycji: marzyłyby mi się ćwiczenia, dzięki którym łatwiej byłoby się uczyć kolokacji i rozróżniać słowa, które nie do końca są synonimami i nie zawsze je można stosować zamiennie.
Ten materiał z pewnością jest gdzieś rozrzucony w etutorze, ale byłoby fajnie, gdyby to było, np. w zakładce "ćwiczenia". Mogłoby to być w formie zdań lub tekstu do uzupełniania albo zdań do wyboru (jak w fotolekcjach), albo jeszcze innej.
esterka

jestem tu nowy i nie wiem czy jest taka opcja, ale przydałoby się tworzenie własnych list słówek i zdań - ale tak, że wpisujemy sami całe zdanie i je tłumaczymy. Czasami trzeba się nauczyć kilku wybranych przez nauczycieli zdań i tutaj byłoby to fajne.
No chyba, że jest gdzieś taka opcja?
tamarind17
chowek - Witam
Podobne pytanie było już tu zadane 4 miesiące temu przez - lamia_wroc
a oto odpowiedz - zolty
"Taka funkcja jest już dostępna: zakładka Słówka -> Moje słówka -> Nowa lista słówek"
pOzDRo..

Bardzo fajnie działa wasza skryptozakładka https://www.diki.pl/o-slowniku/zainstaluj-slownik/ tłumacząca dwukliknięty wyraz, rozwiązanie Energumena z diki w menu kontekstowym też fajne (chociaż przydałoby się to zautomatyzować, np. w postaci extensions dla Chroma), mnie natomiast brakuje możliwości dodawania przetłumaczonego słówka do powtórek.
Da się to jakoś rozwiazać?
M
mnmnc

Bardzo mi się podoba dyktowanie po zmianach. Było idealnie, gdyby można jeszcze coś zrobić z algorytmem tego dyktowania.

Obecnie, niezależnie czy odpowiedź jest prawidłowa czy nie, to samo hasło pojawia się w krótkim okresie czasu parę razy, bywa że raz za razem.
To nie tylko mój problem, chociaż ja ćwiczę na zdaniach:
https://www.etutor.pl/pytania-jezykowe/pytanie/127559-Dyktowanie_-_jaki_jest_algorytm_wyboru_slowek_.html

Zauważyłam, że lepiej to wychodzi, jeżeli podstawą ćwiczeń jest obszerniejsza lista, np. 200 elementów. Gdy się ćwiczy na małej bazie - 20 czy 50 elementów, można dostać kota od pisania pod rząd 3 razy tego samego zdania czy słowa.

Uprzejmie proszę administratorów serwisu o zwrócenie uwagi na tę sprawę.
esterka
absolwentka - Popieram! Również zdarza mi się po kilka razy to samo słówko, chociaż pisze je poprawnie. Pozdrawiam - 13 lat temu

Nie wiem czy była zgładzona propozycja takiej funkcji. Jeżeli była to przepraszam. Mi osobiście brakuje możliwość dodania do systemu powtórek zwrotów z notatek gramatycznych, gdzie gramatyka jest przedstawiona w fajny przystępny sposób. Pozdrawiam :)
lukaszgd

W lekcjach przydałaby się opcja umożliwiająca odznaczanie zadań, których użytkownik nie chce wykonywać. Np ja chciałbym odznaczyć na chwilę obecną writing/speaking. W momencie odznaczenia takich zadań byłyby one nadal wyświetlane ale nie uwzględniane w liczeniu postępu. Tzn. widziałbym lekcje jako zrealizowane w 100%, a po zakończeniu nauki na danym poziomie np. A1, pomimo pominięcia takich zadań system wyliczałby mój poziom znajomości na A2.
E
energumen

chciałabym,aby w zgłoś błąd automatycznie pojawiało się miejsce zgłaszanego błędu. Wg mnie będzie to ułatwienie dla dwóch stron. Dla zgłaszającego- nie musi zapamiętać dokładnie gdzie to było i dla odbierającego. Jedno kliknięcie (mam nadzieję) i jest w temacie. Na razie automatycznie pojawia się tylko adres zgłaszającego.
dania57
ener8 - Bardzo ważny aspekt do zmiany przez administatorów serwisu. Wprowadzenie takiej indeksacji jest znakomitym pomysłem. Mam nadzieje, że administratorzy szybko uwzględnią ten problem. A zgłoszenia błędów będą czystą przyjemnością w ich rozwiązywaniu. Pro publico bono. :) - 13 lat temu

Chciałbym żeby była tak opcja że klikając w kalendarz powtórek pokazywała się lista słówek do powtórki którą można sobie wydrukować.
serbio

przyszła mi tak myśl że robiąc powtórkę zdania a zrobi się błąd( literówka w wyrazie) to żeby te miejce zostało zaznaczone na czerwono.W obecnym przypadku trzeba przeszukiwać całe zdanie gdzie ten błąd został popełniony.
serbio

mi brakuje angielskich definicji zamiast jedynie tłumaczeń. wydaje mi się, że już od początku należy uczyć się iż rare = not common, to buduje mocne podstawy, które przynoszą efekt w przyszłości. poza tym jeśli podczas rozmowy zapomnimy jakiegoś słówka, to tkwiąca w głowie definicja może okazać się zbawieniem ;)
hotaru85

A mi brakuje testu sprawdzającego wiedzę z poszczególnych poziomów zaawansowania opartego na zagadnieniach w etutorze na danym poziomie. Ucząc się od lekcji 1 do 25 mija troszeczkę czasu i pewne rzeczy się zapomina. Właśnie rozwiązując taki test na koniec poziomu chciałbym wiedzieć o czym zapomniałem lub czego nie umiem.
P
Poziomek
Pawel3 - Słuszna uwaga. Jakiś krótki teścik z gramatyki i słownictwa na koniec każdego poziomu by się przydał:) - 13 lat temu
joke1 - Dawno nikt tutaj z administracji nie zaglądał , więc zostaje tylko czekać ;) - 13 lat temu
esterka - Dobry pomysł! Mnie też brakuje takiego testu. Nie ma jak sprawdzić swoich postępów, bo egzaminy są zbyt drogie. Ciągle się zastanawiam, czy naprawdę mam takie umiejętności, jakie są wymagane na poziomie, na którym się uczę. - 13 lat temu

Administracja zagląda, zagląda :) Cichaczem, ale jednak. Wszystkie wasze propozycje bierzemy pod uwagę i bardzo Wam za nie dziękujemy, bo najczęściej są świetne!
Pozdrawiamy :)
japonskiwachlarz

Jest parę rzeczy, które chciałbym zmienić lub dodać i pewnie w wolnej chwili je zbiorę i opiszę.
Na dzień dzisiejszy jest jeden element, a w zasadzie jego brak, który mi przeszkadza.

Często wykonuję powtórki na telefonie z systemem Android. Przydałby się przycisk realizujący funkcję: "Usuń element z powtórek".
piter_c

japonskiwachlarz
Administracja zagląda, zagląda :) Cichaczem, ale jednak.

To niech administracja z myszy zmieni się w tygrysa bądź geparda!
quantum137

Osobiście przydałaby mi się następująca funkcja...

Fajnie byłoby, gdyby do chociaż niektórych słówek ze słownika był odnośnik w której lekcji znajduje się dane słówko, aby poszerzyć słownictwo lub zorientować się w temacie. Przygotowuję się do matury i bardzo by mi się przydało coś takiego ;)
O
Optymistka
bird - Taka funkcja jest. Wpisz interesujące Cię słówko w pasek wyszukiwania (na górze po prawej stronie obok pola "wyloguj się"), a następnie wybierz zakładkę "lekcje". Ukażą się wszystkie miejsca, w których to słówko występuje. - 13 lat temu
serbio - mi jakoś po wpisaniu słówka w/w miejsce i kliknięciu na "LEKCJE" wskakuje strona z lekcjami które ostatnio przerabiam w więc jest to A1 i procenciki gdzie skończyłem.
Czyżbym robił coś nie tak?
- 13 lat temu
bird - Po wpisaniu słówka w pasku wyszukiwań kliknij obok na "szukaj" :)
A dopiero wtedy na zakładkę "lekcje".
PS. Najlepiej przejść najpierw do swojego profilu, bo te wyniki nie pokażą się, gdy będziemy szukać będąc na "pytaniach" i "forum" (ukażą się inne wyniki - dotyczące tych miejsc).
serbio - Chyba mam coś skopane.Jak na swoim profilu w wyszukiwarce wpisuje słówko to przenosi mnie do słownika Diki a gdy następnie wjadę na zakładkę lekcję to wskakuje strona z lekcjami które ostatnio przerabiałem.Ani hu hu słówka które wpisałem w pasku wyszukiwarki. - 13 lat temu
bird - Zwróć uwagę, że pojawia się drugi pasek z zakładkami (pod tym głównym pomarańczowym) i mamy tu: słownik, lekcje, słówka i gramatyka, pytania językowe, użytkownicy, strony eTutor. To z tego paska wybierasz zakładkę "lekcje" (lub "słówka i gramatyka" oraz "strony eTutor", bo tu też są wyniki dla naszego słówka). - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
serbio - Dzięki serdeczne bird, nigdy na to nie zwróciłem uwagi,rewelacja.Cały czas się tu odkrywa coś innego i interesującego.
Pozdrawiam
- 13 lat temu

A mi brakuje i wydaje mi się że była by to super sprawa że przy przerabianiu powtórek była by opcja do wyboru"NAPISZ TO JESZCZE RAZ",po to że jak źle napiszemy zdanie-słówko że możemy napisać to jeszcze raz aż do poprawności.A dopiero wtedy wybrać jedną z czterech opcji wszystkim wiadomym.
Zdarza się że mamy do przerobienia dajmy na to 100 i więcej powtórek,wiadomo też że zaznaczenie jedynki lub dwójki powoduje że będziemy przerabiać tę powtórkę ale dopiero po przerobionym materiale a więc na samym końcu.
Jak dla mnie napisanie raz błędnie a następnie napisanie poprawnie i zaznaczenie jeden czy dwa spowoduje że jak na samym końcu będę przerabiał materiał to postaram się i będę miał już tą świadomość jak prawidłowo napisać to.
Pozdrawiam
serbio

a ja żałuje ze nie ma specjalnego poziomu dla maturzystów tak aby sie przygotować do ustnego egzaminu i pisemnego :/
A
aniula8844
Poziomek - Oj taaakk =) - 13 lat temu

Zastanawiam się nad tym, dlaczego dostajemy punkty reputacji za bazgranie po forum (tu biję się w piersi), a nie ma żadnych plusików za robienie ćwiczeń.
Chyba byłoby fajnie, gdyby nasze wysiłki były zilustrowane symbolicznymi punktami, plusami, czy też w jakiś ciekawszy sposób.
To samo dotyczy zgłoszonych błędów. Ci którzy zgłaszają ich dużo, dostają jakieś bonusy, ale szaraczki takie jak ja, mające na koncie tylko kilka(naście), nie mają z tego nic. A przecież to zabiera nam czas - wypada przecież sprawdzić problem u źródeł, zanim się wyśle zgłoszenie. Wydaje mi się, że chociaż punkty reputacji można byłoby nam dać.

Druga rzecz to learning time. Dzisiaj mam w statystykach pewnie ze 4 godziny, a nie zrobiłam prawie nic! Obijam się na forum.
esterka
Wampirka - mi akurat lerning time pokazuje odwrotnie...
zawsze przynajmniej o połowę czasu mniej niż mam wąłączony komputer...
Może dlatego, że oprócz tutora zawsze mam otwartych kilka innych zakładek na które zerkam (chociaż tutor też otwieram w kilku zakładkach, więc powinnam czas mieć mnożony a nie dzielony ;) )
- 13 lat temu
esterka - Sprawdziłam jeszcze raz - mam wczoraj nabite ponad 4 godziny, w których zrobiłam 57 powtórek. Zrobiłam je rano - to moja najlepsza pora. Tyle powtórek zajmuje mi około 35 - 45 minut. Wieczorem nie kiwnęłam palcem w bucie, jeżeli chodzi o naukę. Sprawdzałam czas około godz. 23 i miałam wtedy ponad 3 godziny, czyli jednak do północy ta godzina doliczyła się jako poświęcona na naukę, której w rzeczywistości nie było ani grama.
Zawsze mówiłam, że mam innego etutora ;)
- 13 lat temu
esterka - W tej chwili sprawdziłam dzisiejszy czas learningu. Ok. 4 godz. Zgadza się:
1) 1 godzina po północy - korespondencja i zbijanie bąków na forum
2) ponad 1 godzina rano - powtórki
3) wieczorem - korespondencja na skrzynce i forum - prawie 2 godziny.

Idę się uczyć!
serbio - Dam Ci Esterko plusik za to że napisałaś to o czym cały czas myślałem.
"Zastanawiam się nad tym, dlaczego dostajemy punkty reputacji za bazgranie po forum".
Ale teraz mi fajnie fju fju
Pozdrawiam.
- 13 lat temu
esterka - Pisząc o punktach za robienie ćwiczeń, miałam na myśli system punktacji za powtórki, obrazki, itp.- po prostu za naukę. Punktacja za ocenione czytanie i prace pisemne oczywiście zależy od uznania osoby sprawdzającej. To jest dobre rozwiązanie, do którego nie mam najmniejszych uwag. Uściślam wypowiedź, by nie została odebrana jako wniesienie zastrzeżeń pod adresem osób sprawdzających prace. - 13 lat temu

Tak się zastanawiam czemu nie ma chatu na luźne pogawędki oczywiście w języku angielskim.Dodatkowo można by z kimś porozmawiać na prywatnie(Priv)tak jak to jest na wielu chatach.Wtedy można by podszkolić się w języku pisanym jak też i rozumieniu tekstu zadając sobie na przemian pytania i odpowiedzi.
Ja również idę się uczyć,powtórek mam co nie miara.
Pozdrawiam.
serbio
esterka - Oddałam Ci punkcik :)
Dopóki nie ma czatu, możesz założyć taki wątek. Nie będzie privu, ale zawsze coś.
Tylko widzisz, przekonałam się właśnie na eT., że po polsku nie jest łatwo tak pisać, żeby nie być zrozumianym na opak. Po angielsku będzie gorzej. Miłej konwersacji :)

Dwie sugestie.

1. Czy dałoby się zrobić jakiś schowek/notatnik, gdzie moglibyśmy na brudno pisać swoje teksty? Wiem, że można pisać sobie wcześniej na kompie, ale tak wszystko byłoby pod ręką.

2. W słowniku dodać do rzeczowników niepoliczalnych adnotację, że są niepoliczalne albo, że w zależności od znaczenia mogą być policzalne i niepoliczalne.
Otus
Otus - Właśnie odkryłem, że jest informacja tym, że rzeczownik jest niepoliczalny. Podano jednak po angielsku i nie wiedziałem co to znaczy - uncountable. - 13 lat temu

Administracja, idąc za sugestią quantum137, pod postacią gepardzio-tygrysią informuje głośno i wszem i wobec, że jest bardzo wdzięczna za kolejne sugestie! Jesteście wspaniali!!! Właśnie dodaliśmy wasze nowe propozycje do naszego planera rozwoju :)
Wyszła mi ta gepardowatość? :)
japonskiwachlarz
esterka - Gepardowatość! Tak ma moja kotka seniorka, a nie gepard! - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
Ewa_G1967 - Nie wiem jak Wy ale uważam że japonskiwachlarz wprowadził/a wiele spokoju, komunikatywności i kultury na portalu ze strony administracji etutor. Dziękuję i mam nadzieję że nie popełniłam żadnej gafy - 13 lat temu
jerzy_pozoga - JA, z mojej strony wyrażam podziękowanie zespołowi redakcji eTutor.pl za to wprowadzanie wielu nowości.
Jestem TU prawie codziennie, codziennie powtarzam zapomniane zwroty, regułki.
Jestem również wdzięczny wszystkim "podpowiadaczom" ułatwiającym zrozumienie danego tematu. TU mi się podoba.
Serdecznie pozdrawiam, Jerzy POZOGA
- 13 lat temu
esterka - Zgadzam się z Ewą. Niech Japońskiwachlarz pozostanie Japońskimwachlarzem i nie zmienia się w błyskawicznegogeparda. Drapieżników już wystarczy. - 13 lat temu
japonskiwachlarz - Dziękujemy Wam za wszystkie miłe słowa. A osobiście chcę zapewnić, że nie planuję żadnej ofensywy ;) Mój wewnętrzny kot-drapieżca woli grzać się pod kołderką ;)
"Gepardowatość" miała polegać tylko na głośnym obwieszczeniu, że temat ten jest przez nas czytany, a wszystkie sugestie brane pod uwagę :) Pozdrawiam serdecznie :)
- 13 lat temu
quantum137 - To jest dopiero odpowiedź!:)
Nieźle się uśmiałem i gratuluję administracji poczucia humoru;)
Gepardziość wyszła wyśmienicie i zasuwa że hej!

Kolejne 2 sprawy.

1. Dodać do filtrowania w powtórkach osobno zdania(zwroty). Teraz są połączone ze słówkami.

2. Żeby przy powtórka pojawiały się także pozostałe formy czasowników nieregularnych. Mogą być mniejszą czcionką jak to jest w słowniku. Nie dość, że człowiekowi utrwalało się, że to nieregularny, to może by się wreszcie nauczył tych form przy okazji. Nigdy nie miałem dość wytrwałości, żeby osobno zakuwać tę listę.
Otus
bird - Mnie również w powtórkach bardzo brakuje pozostałych form nieregularnych. Wprawdzie można je mieć dodając czasowniki z list zamiast z Diki, ale wtedy nie będzie przykładowych zdań, a samo słówko wyświetli się od razu po angielsku. Zakuwanie nieregularnych osobno jest dla mnie syzyfowe i nienaturalne. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu

Uwazam ze dobra funkcja w powtorkach bylaby mozliwosc ponownego wpisania slowka/wyrazenia. Przykladowo pojawi sie dane zdanie i jak klikne tylko 1 lub 2 to mniej z tego zapamietam niz jakbym musial jeszcze raz je wpisac poprawnie.
D
Dex92
japonskiwachlarz - Zaznaczenie 1 lub 2 podczas powtarzania słówka przenosi je na koniec powtórek bieżącej listy powtórek - znaczy to, że i tak zostaniemy o nią jeszcze raz zapytani. Kilka postów wyżej pisał o tym @serbio :) - 13 lat temu
japonskiwachlarz - W momencie, kiedy jest przesunięte na koniec kolejki, kiedy ponownie jesteśmy o nie pytani, możemy się upewnić, na ile tak naprawdę je pamiętamy. Jeśli widzimy je sekundę po tym, jak odpowiedzieliśmy źle - wiadome jest, że wpiszemy je poprawnie (a przynajmniej istnieje na to spora szansa). Fałszowało by to obraz rzeczywistego stanu naszej wiedzy. - 13 lat temu
japonskiwachlarz - Można by ewentualnie wprowadzić opcję, która pozwalałaby wpisać jeszcze raz słówko, niezależnie od oceny przypisanej powtarzanemu elementowi. Zastanowimy się nad tym :) - 13 lat temu
Dex92 - Moze zle to ujelem w 1 poscie. Chodzilo mi wlasnie o to ze jak wpiszemy dane slowko zle i zaznaczymy np 1 to bedziemy mieli mozliwosc wpisania go poprawnie tak do utrwalenia - 13 lat temu
japonskiwachlarz - Mamy nadzieję, że nowa opcja - podział powtórek na cykle - spełnia oczekiwania również w kwestii powtarzania słówek, których się nie pamięta w krótkim odstępie czasu od pierwszej powtórki. - 13 lat temu

nie wiem jak długo istnieje ta funkcja, ponieważ ostatnio się obijałam :P, ale wpisywanie słowa podczas nauki nowych słówek jest po prostu genialne!!!
hotaru85
japonskiwachlarz - Funkcja została wprowadzona w piątek, więc wiele nie przegapiłaś :) Cieszymy się, że się podoba! - 13 lat temu
Dex92 - Moglabys dokladniej opisac o jaka funkcje chodzi ? - 13 lat temu
bird - Wybierasz zakładkę "Słówka", a następnie dowolną listę. Dodając wyraz do powtórek pojawia się pole, aby ów wyraz wpisać. - 13 lat temu
phantasm2001 - Super nowa funkcja, myślę ze pozwoli to na lepsze przyswajanie słówek. Wielki ++++ dla administracji ;) - 13 lat temu

Ja może nie mam nowej funkcji do zaproponowania, ale tez chyba nie będę extra nowego wątku zakładał.

Przy fotolekcjach i obrazkach denerwuje mnie to, że po wyswietleniu, muszą strzalkami obnizyc obraz aby zobaczyc wszystkie odpowiedzi. Po prostu obrazki sa takie duże i stad ta koniecznosc. Mam juz największą rozdzielczosc ustawioną.

Da się cos z tym zrobic? No chyba ze to ja cos mam zle poustawiane :)
DAD
Dawidek17 - Zmniejsz stronę poprzez Ctrl + pokrętło w myszce. - 13 lat temu
Wampirka - Też korzystam z podobnych skrótów klawiaturowych:
prawy Ctrl + "+" = powiększenie całej strony
prawy Ctrl + "-" = zmniejszenie całej strony
prawy Ctrl + "0" = powrót do normalnego obrazu

przydaje się jak mam ochotę robić powtórki leżąc w łóżku (mam komp.stacjonarny na drugim końcu pokoju i małych literek stamtąd nie widać, ale mam tez długi kabel ;) )
- 13 lat temu

"Wiosenne ulepszenia w eTutor
* Podczas nauki słówek po dodaniu elementu do powtórek wyświetla się automatycznie ekran ćwiczenia, na należy wpisać dane słówko. Dzięki temu element jest lepiej utrwalany na etapie poznawania nowego słownictwa."

Bardzo bym prosił o możliwość wyłączenia tego ulepszenia w ustawieniach. Mam dysortografie więc nawet nie próbuje uczyć się pisowni angielskiej (nie jestem masochistą:) a to "ulepszenie" bardzo wydłuża dodawanie nowych słówek. Przy okazji fajnie by było mieć możliwość ustawienia domyślnego wyświetlania przykładów użycia na listach słówek.
J
jano67

Brakuje mi w powtórkach wskazówki czy chodzi o "old use" (dawna forma). Informacja ta pojawia się dopiero po udzieleniu odpowiedzi.
bird
esterka - Zgadza się, przydałaby się taka podpowiedź,również w przypadku słownictwa formalnego i nieformalnego. Taka wskazówka, moim zdaniem, silniej utrwalałaby w pamięci, do jakiego rodzaju słownictwa należy dane słówko.
Wydaje mi się, że są tylko wskazówki "phrasal verb" i "idiom".
- 13 lat temu
bird - Chyba jest jeszcze "proverb", ale nie jestem pewna. A podpowiedzi "formal" i "informal" bardzo by się przydały. - 13 lat temu