ZALOGUJ SIĘ

Propozycje nowych funkcji w eTutor.pl [wątek zamknięty]

zmodyfikowany: 13 lat temuostatnia aktywność: 13 lat temu
2012-06-13:

Wątek został zamknięty. Propozycje nowych funkcji proszę zamieszczać tworząc odrębne wątki w nowym dziale "Sugestie".

----------------------------------------------------------------------------------

2010-02-01:

W tym wątku prosimy umieszczać propozycje nowych funkcji w serwisie eTutor.pl. Cały czas pracujemy nad rozwojem naszego serwisu do nauki angielskiego - napisz, co powinniśmy Twoim zdaniem zmienić. Każdy pomysł jest cenny!
pako
Pracownik eTutor

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Kto głosował

Odpowiedzi: 129

"Podczas nauki słówek po dodaniu elementu do powtórek wyświetla się automatycznie ekran ćwiczenia, na należy wpisać dane słówko. Dzięki temu element jest lepiej utrwalany na etapie poznawania nowego słownictwa."

Jakoś nie zauważyłem takiego dodatku,chyba że cosik przeoczyłem.
Pozdrawiam
serbio
esterka - Ćwiczenie działa, gdy dodajesz słówka z list załączonych do lekcji. Nie ma tej funkcji, jeżeli dodajesz coś ze słownika, spoza list. - 13 lat temu
serbio - Dzięki Ester,ja dodawałem ze słownika. - 13 lat temu

Pewnie nie każdemu się spodoba, ale mnie denerwują niezaakceptowane odpowiedzi na pytania, które to pokazują się bez ustanku na głównej stronie profilowej. Czy w ramach uporządkowywania forum nie można jakoś skłaniać zadających pytania to "odhaczania" swoich postów, czyli akceptowania którejś z odpowiedzi? Może jakiś większy nacisk, albo kasowanie takich pytań, na które są wciąż niezaakceptowane odpowiedzi np. po 30 dniach? Bałagan w forum z pytaniami językowymi trochę mnie ostatnio ... no wiecie. Moja mała fiksacja w tym temacie jak widać zauważalna.
K4M17
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
esterka - Popieram.
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu

Mnie przydałaby się lista kilkunastu najlepiej ocenionych słówek w toku całego czasu nauki. Mógłbym wyrzucić z powtórek słówka, których powtórka planowana jest np. dopiero za pół roku. Widzę w kalendarzu powtórek, że mam kilka takich słówek. Ciekaw jestem, które to ;) Aha, nie wrzucam zbyt wielu elementów do systemu powtórek, naprawdę staram się to robić rozważnie, dlatego ciekawość mnie zżera, które to słówka pamiętam tak doskonale ;) Dzięki takiej liście mógłbym zdecydować czy je usunąć czy nie. Mnie by się przydało. Ale to mania porządkowania ;)
K4M17
japonskiwachlarz - Nawet słówka, które w chwili obecnej ocenione są na pamiętane doskonale należy powtarzać i dlatego usuwanie powtórek, które są zaplanowane niech i za pół roku, nie jest wskazane :) - 13 lat temu

Pytanie odnośnie nowej funkcji: wpisywania uczonych się słówek:
Jak się "cofnąć" z tego trybu by jeszcze raz zobaczyć uczone się słówko a potem znowu próbować je wpisać?
Wczoraj mi się trafiło słówko tak trudne, że nie byłam w stanie go od razu przepisać, pomimo iż przed chwilą je widziałam... Musiałam kombinować z wychodzeniem z powtórek, ale to słówko było już w dodanych powtórkach i nie mogłam ponownie próbować je napisać

jest w ogóle taka funkcja "podglądu"?
Wampirka
japonskiwachlarz - Istnieje w chwili obecnej opcja podpowiedzi - wystarczy kliknąć na żaróweczkę pojawiającą się za słówkiem/ zwrotem/ zdaniem i pojawi się jedna literka podpowiedzi. Można, klikając w żaróweczkę, odsłonić cały wyraz/ wyrażenie. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu

Nie wiem,czy ta kwestia była poruszana,bo wpisów jest mnóstwo,ale jeśli nawet to będzie to kolejny głos za wprowadzeniem tej funkcji.Mianowicie chodzi mi o testy sprawdzające opanowanie materiału po każdym poziomie czyli po zakończeniu poziomu A1-robię test i sprawdzam czy mogę przejść do A2 czy też poprawić pewne zagadnienia z A1.
ciasteczka
beztalencie - Ja również podpisuję się pod rzeczonym pomysłem "oboma ręcoma"! - 13 lat temu
kpotasznik - Zgadzam się z pomysłem, byłby to dobry system sprawdzenia swoich postępów. - 13 lat temu

A ja w "Moich słówkach angielskich" dodałbym grupuj/rozgrupuj takie same wyrazy o różnych znaczeniach
S
SPLpolska

Ja sugeruję po jakimś czasie zablokować edycję swojego komentarza i możliwość jego usunięcia.
Bywa tak, że jak ktoś kasuje co wcześniej napisał, zupełnie nie wiadomo o co chodzi w danym wątku.

Ponieważ ktoś może popełnic jakiś błąd czy literówkę (sam robie masę literówek), taka blokada może przecież być upływie kilku minut.
DAD

Proponuje umożliwić dodawanie całych przykładowych zdań z lekcji do sytemu powtórek. Dla mnie osobiście byłoby to dużym ułatwieniem w nauce, które pomogłoby zapamiętać różne ważne rzeczy.

Dla przykładu, lekcja 77>Third Contitional (wyjaśnienie gramatyki)
( https://www.etutor.pl/lekcje/77/1911/ )

Chciałbym dodać (co jest możliwe przy chwilowym przeszukaniu słownika, ale łatwiej byłoby umieścić zielony przycisk, który dodawałby do systemu powtórek) wyrażenia tj but for, If it hadn't been for, lub ( co nie jest możliwe) całe zdania chociażby z sekcji inwersja.

Pozdrawiam
pstachlik
lukaszgd - Zgłaszałem już propozycję możliwości dodawania zdań z lekcji gramatycznych do powtórki :) więc popieram także Twoją propozycję :) - 13 lat temu

Witam,

Nie wiem, czy taka propozycja była. Wpisów w wątku jest bardzo dużo i jak dotąd nie przeczytałam wszystkich. Ze względu na to, że bardzo lubię wisielca, przydała by mi się funkcja samodzielnego dodawania słówek do niego. Nie wiem na ile jest to realne (i czy oczywiście, ktoś prócz mnie byłby nią zainteresowany), gdyż nie jestem informatykiem. Jeżeli moja prośba jest możliwa do zrealizowania to bardzo proszę o pochylenie się nad nią w przyszłości. Pozdrawiam!;)
absolwentka
japonskiwachlarz - Rozumiem, że chodzi o to, aby była możliwość utworzenia swojego testu do wisielca z wykorzystaniem listy słówek - analogicznie do tego, jak się to dzieje w zakładce "moje testy"? - 13 lat temu

Witam!
Bardzo,ale to bardzo brakuje mi konwersacji, a więc super by było stworzyć czat. Na pewno to już nie jedna osoba i to w nie jednym wątku pisała,a ja tylko ,,głośno marzę" o tym!
ciasteczka
ciasteczka - Witaj,mam ciasteczka,ale do winka to polecam dobrą sałatkę.Wczoraj zrobiłam z grillowanym kurczaczkiem i moglibyśmy to czerwone winko otworzyć to pewnie po kilku kieliszkach padła by odpowiedź-Yes! - 13 lat temu
ciasteczka - Hi, any time you want! Flowers-guess which! - 13 lat temu
jerzy_pozoga - Hi,honey! Chat...hm... (usunąłem). Miło było! Buźka,pa. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
ciasteczka - Hi! Me too!! - 13 lat temu

Ja nadal proszę o taki guziczek, gdzie można by było wyłączyć dzwięki z tej strony.

Po prostu czasami są takie sytuacje, że potrzebny jest dzwięk z innych aplikacji, stron czy czegoś innego i nie koniecznie wtedy porządane jest, aby było słychać jak się wykonuje np powtórki...
DAD

Brakuje mi przy powtórkach że jak odpowiem prawidłowo na zadane pytanie czy słówko w tłumaczeniu to chciałbym ponownie sobie to powtórzyć tylko pisząc wymienioną przed chwilą powtórką.
Wystarczyła by opcja klawiesz (ESC)- NAPISZ PONOWNIE lub (ENTER)-DALEJ

Pozdrawiam
serbio

Jak już napisałem w oddzielnym temacie - przydatna byłaby możliwość dodawania zdań z dialogów do powtórek.
BlackAdder
SwanDive - Ja także uważam, że taka opcja byłaby przydatna. Sama z chęcią bym korzystała :) - 13 lat temu

Czy w dziale gramatyka, w nawiasach mogłyby się pojawić polskie nazwy tamtejszych zagadnień? Wszystko pięknie ułożone, ale i tak trzeba przeglądać wszystko, by znaleźć to nas interesuje.
Otus

Gdyby można było dodać notatnik. Każdy ma na PC notatnik, wiem. Myślę jednak, że przydałaby się taka zakładka w etutor.pl Czasem nie uczę się całej listy słówek, nie dojdę do końca, ale chcę wiedzieć gdzie skończyłam. Przydałoby się to przy planowaniu nauki. Każdy mógłby zapisać sobie w notatkach czego chce się nauczyć w następnych dniach. Myślę, że byłoby to pomocne.
orfea168

Bardzo dziękuję administracji za cykle z powtórkami :*
Już przestałam wierzyć, że się doczekam, a tu taka niespodzianka...
Już testuję :)
Wampirka
hotaru85 - w końcu! :)) ja również dziękuję :) - 13 lat temu
lukaszgd - Dobra funkcja ale dziś mi coś na mieszała :) Miałem cykl 40 powtórek gdy kończyłem cykl nagle strona z powtórkami zaczęła szaleć i ciągle się odświeża i nic nie można zrobić ... Na razie czekam aż się naprawi jakoś samo ... jak nie pomoże będzie trzeba to zgłosić... :( - 13 lat temu

Dziękuję za notatnik :)
orfea168
absolwentka - Właśnie zauważyłam nową funkcję. Myślę, że się przyda i również dziękuje;) Plus dla pomysłodawcy! Pozdrawiam! - 13 lat temu
Wampirka - o, też tego nie zauważyłam :)
trzeba będzie dobrze się przyjrzeć naszemu tutorowi, może jeszcze coś zauważymy...
- 13 lat temu
esterka - Fantastyczna sprawa! - 13 lat temu
Poziomek - Dlaczego nigdzie nie jest napisane jakie zmiany zostały wprowadzone? ;P - 13 lat temu
absolwentka - O zmianach jest napisane tutaj: https://www.etutor.pl/informacje/aktualnosci/55/ Ale faktycznie nie ma tutaj nic o notatniku. Pewnie administracja etutora jeszcze działa w kierunku zmian i zamieszcza notkę później. Pozdrawiam!;) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
Poziomek - Tam jest napisane o zmianach kwietniowych ;) - 13 lat temu
mnmnc - No, tutaj załoga etutora się nie popisuje, chyba są nieśmiali i nie chcą się chwalić ;)
Ale - dobra robota!
- 13 lat temu
pako - Opis zmian pojawił się już w aktualnościach. - 13 lat temu
mniszka - Mam nadzieję, że odnośnik do testów nie zniknie z górnej belki, tak jak jest to napisane w aktualnościach. - 13 lat temu
esterka - Popieram Mniszkę. Nie chciałabym, żeby "moje testy" znikły. - 13 lat temu
bird - Notatka w powtórkach jest przydatna, choć ja wolałabym mieć ją w polu odpowiedzi, nie pytania (mógłby być wybór). - 13 lat temu
esterka - Daj kurze grzędę... Właśnie zauważyłam, że kiedy się tłumaczy w testach z angielskiego na polski, notatka otwiera się w polu pytania, w tym przypadku odwrotnie niż w powtórkach. Na razie nie obczaiłam, w którym miejscu pokaże się w trakcie powtórek ta dodana w "polu angielskim". W każdym razie w polu angielskim byłaby przydatna - mogłabym wpisywać zdania, tam gdzie ich nie ma. - 13 lat temu
bird - "Chcesz mieć jajko, pozwól kurze gdakać" ;)
Zależy mi właśnie na dodawaniu w powtórkach przykładowych zdań, więc co mi po notatce w polu pytania...
esterka - No niestety, notatka zawsze jest w polu pytania (:

W polu pytania też jest przydatna, np. można sobie zaznaczyć, m.in to czego czasem nie ma w Diki - że pytają nas o idiom, że chodzi o rzeczownik niepoliczalny, czasownik nieprzechodni, że prawidłową odpowiedzią nie jest wyraz X, itp.

Czy nie dałoby się zrobić czegoś z losowaniem zdań/słówek w "dyktowaniu"?

Dzisiaj miałam małą bazę zdań do dyktowania z elementów dodanych w ciągu 2 tygodni - tylko 22 zdania. Licznik wskazuje, że przećwiczyłam 13. W tych trzynastu 2 zdania były dyktowane 3-krotnie; 1 z nich pojawiło się nawet 4. raz, ale już nie miałam siły go wpisać. Powtarzanie się tego samego elementu, wcale nie jest związane z jego trudnością. Można napisać dobrze, a zdanie i tak się powtarza w kółko Macieju.

Czy nie można poprawić tego algorytmu? Taki jak jest, tylko odstręcza od wykonywania tego, IMHO pożytecznego ćwiczenia.
Nie ćwiczę dyktowania słówek, jednak ktoś niedawno również narzekał.
esterka

> W tych trzynastu 2 zdania były dyktowane 3-krotnie; 1 z nich pojawiło się nawet 4

To jeszcze nic.
Mi kilkukrotnie przytrafiło się powtórzenie tego samego hasła w dyktowaniu i obrazka w ćwiczeniu z obrazkami (ze wszystkich lekcji) 3 razy pod rząd, chyba kiedyś też było poczwórnie.
Prawdopodobieństwo przy niezakłóconej losowości jest porównywalne z trafieniem dwóch szóstek pod rząd w totolotka.

Podobne sytuacje (nadmierna ilość jakiegoś elementu) zdarzały się wielokrotnie co tylko świadczy o niedoskonałości generatora liczb losowych wykorzystywanym w serwisie.

Pisząc o nadmiernej ilości mam na myśli sytuacje w stylu: 5 czy 6 tych samych słów przy kilkuset próbach z całej bazy tutora w danym ćwiczeniu.
Obrazków jest pewnie z 10 tysięcy, co czyni takie "przypadki" praktycznie niemożliwymi by pojawiały się z taką częstotliwością.

Moim zdaniem taki "koślawy" dobór nie ma to praktycznie żadnego wpływu na tok nauki.

Można by to "udoskonalić" wprowadzając dodatkowo wykluczenia elementów, które pojawiały się niedawno co zmniejszałoby pulę z której są owe elementy dobierane.
Przy ilości elementów (obrazki, słowa itp.) dostępnych w serwisie byłoby to niezauważalne bo rozkładałoby się spokojnie na przestrzeni tygodni, jeśli nie miesięcy (biorąc pod uwagę średnią ilość przerabianych jednostek przez użytkowników).

PS. Z tego co się orientuję nie istnieje doskonały generator liczb losowych.
Jest to dosyć interesujące zagadnienie i jestem ciekawy czy istnieje na nie odpowiedź:)
quantum137
esterka - Z tego by wynikało że losowanie ma sens tam, gdzie jest duża baza. Tak chyba jest, bo problem znika, jeśli się wybierze dyktowanie poza "moimi testami". W ćwiczeniach w opcji "moje testy", gdzie baza nigdy nie jest duża, lepiej byłoby znieść losowanie i zastąpić je tym systemem, który funkcjonuje w tych samych "moich testach" w tłumaczeniu słówek. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
esterka - Nie przeszkadza mi, że obrazki się powtarzają - sekundowa sprawa. Powtarzanie się słówek jeszcze można przeżyć. A zdania są up... .
Inna rzecz - ile osób korzysta z dyktowania zdań z poziomu "moje testy"? Obawiam się, że eTutorowi zwyczajnie nie opłaca się przeróbka programu.
Szkoda, bo to bardzo dobry sposób na opanowanie nowego materiału.
- 13 lat temu
esterka - Sytuacja, którą opisałam, nie jest wyjątkiem. To norma. Im mniej zdań tym gorzej. Ostatnio dodałam do powtórek słówka, które albo nie mają zdań przykładowych, albo mają pojedyncze. Dlatego w 200 ostatnio dodanych elementach jest tak mała baza zdań. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
quantum137 - To co wyżej opisałem to nie ćwiczenia z bazy "moje testy" ale właśnie z zakładki "ćwiczenia" gdzie przerabiane są wszystkie elementy, bo w taki sposób się uczę.
Nie jest to losowanie aż tak istotne by sobie tym głowę zawracać:)
Pozdrówka!
- 13 lat temu
japonskiwachlarz - Chciałam tylko dodać, że pracujemy nad ulepszenie algorytmu losowania elementów do dyktowania. Mamy nadzieję, że niedługo stosowne poprawki się pojawią :) Pozdrawiam :) - 13 lat temu
quantum137 - No to gitara:)
Pozdrówka!
esterka - Quantum, nie miałam najmniejszych wątpliwości co do tego, że uczysz się na całej bazie. Niezmiernie zdziwiłabym się, gdyby było inaczej :)
Natomiast dla tak skromnych adeptów jak ja, lepsze są partie materiału przerabianego w danym momencie.
quantum137 - Ależ Esterko zgadzam się z tym, zaznaczyłem tylko, że mój wywód tyczy się akurat tej kwestii:)
Nie ma co przesadzać, bo nadmiar może wyrządzić więcej szkody niz pożytku.
Pozdrówka!
- 13 lat temu

Nie wiem czy fajnym pomysłem nie byłoby dodanie, do każdej lekcji krzyżówki, która bazowałaby na nowo poznanych słowach. Ewentualnie ze słownictwem poprzednich lekcji.
dyeeye2
joasia5555 - Fajny pomysł. Popieram. - 13 lat temu

Przy elementach gramatyki dodanych do powtórek mam dwa linki (rozpocznij naukę, zobacz listę). Gdy chcę sobie przypomnieć notkę wyjaśniającą, to mam do tego "zobacz listę". Dałoby się tam dodać link, który kierowałby nas do notatki gramatycznej w takiej formie jak jest to przy lekcjach? Jest ona dużo bardziej przejrzysta niż ta, która jest w powtórkach. Chodzi mi o link do "przejrzyj ponownie elementy" dostępny przy lekcji.
Otus

Dziękujemy Wam bardzo za wszystkie nowe propozycje. Właśnie dodaliśmy wasze sugestie z ostatniego miesiąca do naszego plannera i będziemy się zastanawiać nad kolejnością wdrożenia ciekawych pomysłów :)
Jeszcze raz WIELKIE PODZIĘKOWANIA dla WSZYSTKICH, którzy pomagają nam w zmienianiu eTutora na lepsze!!! :D
japonskiwachlarz

Wiosenne ulepszenia w eTutor (pkt 6): "Wprowadziliśmy kilkanaście poprawek błędów i ulepszeń na podstawie zgłoszeń otrzymywanych od Was na forum i drogą e-mailową".

Kilkanaście? Do prawdy sporo brakuje...
bird
TopMan - ;) trafna uwaga. - 13 lat temu
pako - Nie rozumiem? Nie wszystkie poprawki wymieniamy w aktualnościach, wiele z nich to drobne zmiany wprowadzane na bieżąco na podstawie zgłoszeń e-mailowych czy telefonicznych. - 13 lat temu
bird - Chodzi o słowo "kilkanaście", bo przecież zgłoszeń o błędach jest dużo więcej... - 13 lat temu

Zauważyłam robiąc 'moje testy' (tłumaczenie z ang. na polski), że niektóre słówka wyświetlają się z dodatkiem 'other meanings', np.

stink
Other meanings:
* cuchnąć, śmierdzieć
* być beznadziejnym, być do dupy

W tym układzie te testy przestają być użyteczne - stink opanowałam słabo i z ang. na polski nie przetłumaczyłabym, ale po przeczytaniu "other meanings" jest wszystko jasne.

Jaki jest cel tej nowości? Jeżeli mamy się zapoznawać z wszystkimi znaczeniami słowa, ok, ale niech to się wyświetla dopiero wtedy, gdy sprawdzę odpowiedź.

Chyba że chodzi o to, że nie wiedziałabym, którą odpowiedź polską wybrać, a teraz powinnam wiedzieć. Ale to z kolei dotyczyłoby cleverbota, bo jako człowiek, jeżeli wymienię inne znaczenie niż poda system, ale będzie to poprawna odpowiedź i tak ocenię ją sobie pozytywnie (lub negatywnie, gdybym uznała, że znaczenie wybrane przez komputer zupełnie mi nie leży).

Moim zdaniem ten nadmiar podpowiedzi nie pomoże. Niechętnie robiłam te testy, więc mnie ta zmiana nie dotknęła szczególnie - ale proszę, nie zepsujcie powtórek (chociaż tam 'other meanings' w języku polskim przy polskim słówku może i miałoby sens).
esterka

Czy jest juz cos takiego jak udostepnianie znajomym wlasnej listy slowek? przyklad: razem z kolezanka uczymy sie jezyka hiszpanskiego i same tworzymy pary slowek ktore nastepnie dodajemy do powtorek. byloby fajnie gdybym zamiast tworzyc liste powiedzmy 100slowek, stworzyla 50, drugie 50 zrobilaby kolezanka, a pozniej bysmy sie "wymieniły" :) czy jest to do ogarniecia? nie wiem czy poprzez cos takiego jak udostepnienie, czy moze importuj/eksportuj wlasna liste slowek? dobry mam pomysl? :)
I
ifoma

Proszę o dodanie wykrzyknika (!) do listy znaków pomijanych w czasie oceniania zgodności wprowadzonego tekstu (słowa, zdania) w powtórkach.
Threepwood

Moim zdaniem fajnie, gdyby w etutor był moduł wiki np. pod takim adresem wiki.etutor.pl ewentualnie etutor.pl/wiki gdzie użytkownicy mogli by tworzyć źródła nauki wiedz dot języka angielskiego, zamiast umieszczać takie rzeczy na forum.
E
energumen

Bardzo spodobał mi się moduł notatek i pomocy. Jednak opcja pomocy działa (przynajmniej na razie) głównie kasując to, co zostało wpisane i podaje pierwszą, a następnie kolejne litery. W przypadku jakiegokolwiek błędu usuwa cały wpis. Czy jej forma nie mogłaby by być bardziej zbliżona do modułu dyktowania zdań lub dodawania słówek do powtórek, gdy należy napisać frazę w przygotowanym szablonie.
Proponowałbym opcję pomocy jako włączenie w dolnym oknie widoku pustych kratek z możliwością ich uzupełnienia. A już najlepsze by było, gdyby program potrafił przenieść do tych kratek tekst, który został napisany przed naciśnięciem pomocy (fragment, który jest prawidłowy).
M
marryd

Sugeruję aby posty ( w pytaniach i tekstach) sortowały się z automatu "po najstarszych". Aktualnie sortuje po "aktywności". Powoduju to że czasami dyskusja jest bez sensu, bo przecież rozdziela to odpowiedzi, a przeciez ktoś często odpisuje drugiemu.

Mam nadzieję że zrozumiale to napisałem :)

...
No chyba że da się to gdzieś ustawić, ale ja nie wiem gdzie.
DAD