? | Gość |
B | blanche |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
karol.k Pracownik eTutor |
sharky1w - Cyt. "W Diki po dwukrotnym kliknięciu w transkrypcję fonetyczną obok danego hasła otwiera się mała ściągawka z alfabetem IPA." U mnie to nie działa. Po kliknięciu na transkrypcję fonetyczną otwiera się okienko z komunikatem w języku angielskim, że strona o którą proszę, nie może być załadowana, proszę spróbować później. Czy mogę prosić o pomoc, jak rozwiązać ten problem ?
-
11 lat temu
|
|
sharky1w - Do tej pory korzystałam z przeglądarki Mozilla Firefox. Użyłam teraz Google Chrome i w tej przeglądarce działa. Dziękuję bardzo i pozdrawiam :)
-
11 lat temu
|
|
? | Gość |
karol.k - Sugeruję rozłożyć sobie naukę na kilka etapów - przyswojenie całego od razu może być dość męczące :)
-
11 lat temu
|
+2 |
beatusmartinus |
slinkam - masz rację to zależy też od regionu i akcentu charakterystycznego dla niego.Liverpool to hrabstwo Yorkshire(Leeds, Manchester itp).To, co Anglicy wyprawiają tu z językiem niestety sprawia, że dla obcokrajowca zrozumieć "tubylca";), graniczy z cudem.Przez to jest dużo trudniej.Mam wrażenie, że angielski Yorkshire jest "byle jaki".Ludzie mówią szybko, urywają końcówki wyrazów, nie używają często operatorów no i zupełnie inaczej wymawiają samogłoski.u jak u , a jak a czyli słyszysz:husband, sunday ,up,stand itp(tak jak pisze)Kiedyś długo głowiłam się nad "łun, łun" co okazało się cyfrą: one, one. NIestety w szkole dzieci uczą się czytać po "yorkshire"...:(
-
11 lat temu
|
+2 |
? | Gość |
karol.k - Oczywiście jest to kwestią osłuchania się. Ale warto dodatkowo wcześniej mieć drobne teoretyczne podstawy, żeby wiedzieć, czego szukać i na co zwracać uwagę w wymowie native speakerów.
-
11 lat temu
|
+2 |
piotr.grela |
jacek811 |
- 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu