![]() | Wanda1953 |
S | seneka |
abmmichal - Zarówno forma:
John was sick and did not go to school yesterday.- oraz John was sick and he didn't go to school yesterday są poprawne. Ale też w tym konkretnym przypadku użyłbym formy drugiej. Gdyby zaś było and he go to school to użyłbym pierszej formy tj. John was ill yestarday and ( however_) go to school/ - 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu |
|
askawska - abmmichal, ale co Ty opowiadasz? Jak to: "He go to school"? W życiu o czymś podobnym nie słyszałam! Rozwiń, proszę, tę myśl.
Ponadto: ...nie dodajemy "however" po "and". Mogłoby być w tym zdaniu "but". Albo "however", ale to już raczej po kropce. - 11 lat temu |
+2 |
monika22_12 - @askawska
generalnie masz rację i pewnie abmichal nie zwrócił uwagi na to, że powinien napisać "goes" zamiast "go". t błądzić jest rzeczą ludzką :) co do twojego zdziwienia w sprawie "and" i "however" - zważ, proszę, że napisał "however" w nawiasie co sugeruje użycie (zamiennie) jednego z tych słów. Odpowiadając na pytanie Wandy - masz rację, zdecydowanie powinno być John :) - 11 lat temu |
|
askawska - Dla mnie podanie czegoś w nawiasie sugeruje użycie czegoś dodatkowo, co można ewentualnie opuścić bez utraty sensu, ale nie kosztem pozbycia się tego spoza nawiasu. Dla zamienników lepiej używać ukośników. :)
Ale nawet jeśli tak miało być, to nie przychodzi mi do głowy żaden sensowny przykład, w którym można byłoby zastosować zamiennie "and" i "however". Synonimiczne do "however" jest m.in. właśnie "but". :) - 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu |
+2 |
askawska - Poza tym: "błądzić jest rzeczą ludzką" - naturalnie, że tak. Nie jestem osobą, w której naturze leży robić z igły widły i emocjonować się czyimiś literówkami czy drobnymi przeoczeniami, choć kiedy takie widzę, staram się dyskretnie zwracać na nie uwagę.
Moje zdziwienie graniczące z oburzeniem budzi fakt, że abmmichal w swoim komentarzu wyraźnie napisał, że użyłby "formy pierwszej" - czyt. podstawowej=bezokolicznika - nie było to więc nieświadome potknięcie, lecz wysnuwanie teorii, która dla mnie trąci herezją. Ale uczymy się przez całe życie. Być może jest to jakiś twór, którego nie znam. Dlatego poprosiłam, by rozwinął myśl. :) - 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu |
+2 |
zaz2013 - To może się wypowiem.
>>John was sick and did not go to school yesterday.- oraz John was sick and he didn't go to school yesterday są poprawne. Ale też w tym konkretnym przypadku użyłbym formy drugiej. Gdyby zaś było and he go to school to użyłbym pierszej formy tj. John was ill yestarday and ( however_) go to school>> @abmmichal, odwrotnie :) "John was sick and didn't go to school yesterday" brzmi bardziej naturalnie niż "John was sick and he didn't go to school yesterday.", natomiast gdyby w drugiej części zdania było, że jednak poszedł do szkoły, lepiej użyć "he": "John was sick but/however/nevertheless he went to school yesterday." - 11 lat temu |
+4 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Dziękujemy za zauważenie błędu. Żeby uniknąć problemów z ponownym nagrywaniem, zdanie zostało poprawione zgodnie z wersją wymawianą przez lektora, tj. "Jane była wczoraj chora i nie poszła do szkoły."
Pozdrawiam! - 11 lat temu
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.