ZALOGUJ SIĘ

Jakie są różnice pomiędzy słowami: "discovery", "finding" i "invention"?

11 lat temuostatnia aktywność: 11 lat temu
Mam te słówka w powtórkach i nie za bardzo wyczuwam między nimi różnicę. Może ktoś umie powiedzieć swoimi słowami o różnicach w tych słowach?
Ewelina79
scrapiom - discover - odkryć coś, co już istnieje

invent - wynaleźć coś

finding - odkrycie, dowiedzenie się o czymś

:)
- 11 lat temu
Ewelina79 - Nie do końca, bo discover "opisuje sytuację, w której dowiadujemy się o czymś, co wcześniej było dla nas całkiem nieznane, dostrzegamy jako pierwsi jakąś prawdę o świecie lub odnajdujemy zagubiony przedmiot czy ukryte miejsce. Należy pamiętać, że to, co jest odkrywane, musi istnieć czy zachodzić niezależnie od samego odkrycia." - 11 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

nie są to co prawda "moje słowa" ale tutaj jest bardzo przystępne wyj.odnośnie invent i discover http://www.angielski.edu.pl/zagadnienia_gramatyczne/invent_czy_discover_256.html
natomiast co do find to ja osobiście trzymam sie znaczenia odnależć coś ,co długo szukałam(np.okulary,klucze,ładne buty w sklepie) - także znaleść coś przypadkowo np.porfel na ulicy - oraz sformułowań typu "znalazłam tę pracę jako trudną ,nie mogę odnależć się w tym miejscu itp.nie stosowałabym tego do jakiś wielkich odkryć czy wynalazków -.Wszelakie słowniki jednakże mają mnóstwo określeń na find (włącznie ze znaleziskami archeologicznymi) takie znaczenie wypadałoby zapamiętać .Jednak przyznaję można się trochę pogubić i nie wyczuwać różnicy - ale jak tak sobie poczytaszjakieś teksty,bądż książki to wtedy zaczyna to się trochę układać.pozdrawiam
zorija
Ewelina79 - Dzięki, dobrze to jest wytłumaczone w linku, który podałaś. - 11 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.