ZALOGUJ SIĘ

Dlaczego lektor czyta tak szybko?

11 lat temuostatnia aktywność: 11 lat temu
czrnulka32
Ewelina79 - Trzeba się przyzwyczajać, potem będzie już tylko lepiej i lepiej :) - 11 lat temu
czrnulka32 - mam nadzieję, że tak będzie :-) - 11 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 5

niestety lektor czyta swoim tempem w taki sposób we wszystkich kwestiach czy to na poziomie A1 czy na wyższych, jeśli nie możesz dokładnie zrozumieć poszczególnych słów to można je odsłuchiwać po kolei, każde oddzielnie.
remco
czrnulka32 - ok.. dzięki:-)jestem początkująca więc trochę dla mnie za szybko...ale jakoś dam sobie radę - 11 lat temu

To lepiej dla ciebie ( i dla mnie) bo inaczej na ulicy czy gdziekolwiek indziej niczego nie zrozumiesz, nikt nie będzie nam slow literowal
M
megi1962

niestety ale muszę się zgodzic z przedmówcami:( musimy sie od samego początku wsłuchiwać i naprawdę czuje sama po sobie ze coraz wiecej sie z czasem rozumie.
N
nika1805
czrnulka32 - ok.... dobre pocieszenie dla początkujących :-))
- 11 lat temu

Zgadzam się z poprzednią osobą tj. z nika1805 iż z czasem mimo tego tempa rozumie się więcej ... powodzenia
dommic
czrnulka32 - mam duże problemy gdyż nigdy nie uczyłam się angielskiego jedynie niemieckiego...
dzięki za pocieszenie :-)
- 11 lat temu
anialew - Ze mna było podobnie, wcześniej uczyłam się francuskiego. Trochę czasu mi to zajęło żeby wogle odróżnic słowo od słowa. Teraz już jest dużo lepiej, ale praktycznie każdego dnia tu jestem. Słówka, lekcje, słowka, lekcje ostatnio częściej słówka. Będzie dobrze, trzeba czasu i dużo wytrwałosci. Pozdrawiam bardzo - 11 lat temu

Na początku warto poświęcić chwilę i nauczyć się alfabetu fonetycznego - łatwiej będzie zrozumieć co czyta lektor i jak wymawia się poszczególne dźwięki. Jest to ważne głównie z tego powodu, że w angielskim wymowa danego słowa często różni się od jego pisowni.
karol.k
Pracownik eTutor
11 lat temuzmieniany: 11 lat temu
Ewelina79 - A dlaczego nie ma tego zagadnienia na e-tutorze skoro jest ono takie istotne, może warto by wprowadzić? - 11 lat temu
czrnulka32 - Karol.k ma rację, że pisownia bardzo różni się od wymowy dlatego to takie trudne... zwłaszcza te "r " lub wymawianie literek których nie ma i na odwrót.. zostało jedynie uczyć się i jeszcze raz uczyć :-)) - 11 lat temu
karol.k - Gdy otworzymy słówko w Diki i klikniemy w transkrypcję fonetyczną, to pojawi nam się ściągawka z alfabetem fonetycznym :) - 11 lat temu