ZALOGUJ SIĘ

"I mentioned having won the lottery." - Co to za konstrukcja?

zmodyfikowany: 11 lat temuostatnia aktywność: 11 lat temu
I mentioned (...) the lottery. (to have won/having won)

I mentioned having won the lottery.

Wspomniałem, że wygrałem na loterii.

The child denied having broken the vase.

Dziecko zaprzeczyło, że rozbiło wazon.

The accused admitted (...) the car. (to have stolen/having stolen)

The accused admitted having stolen the car.

Oskarżony przyznał, że ukradł samochód.
Ewelina79

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Jeśli mówimy o przeszłości to czasem pojawia się bezokolicznik w perfekcie (jeśli po czasowniku występuje bezokolicznik) lub gerund perfect (jeśli czasownik wymaga użycia formy -ing), np.:
'She must have been blind.'
'Having slept for 12 hours, I felt marvelous.'
Niektóre czasowniki wymagają jako dopełnienia rzeczownika lub formy gerund. Nie można wtedy użyć bezokolicznika z 'to'.
To m.in.:
admit, suggest, mind, miss, risk, deny, consider, enjoy, resent, keep, resist, recommend, mention, appreciate, dislike, feel like, give up, imagine, can't stand, can't help, practice, delay etc.
"I'd be ashamed to admit feeling jealous."
"He suggested going to the cinema."
"I can't imagine being poor."
"They practice speaking English every day."
Jeśli mówimy o przeszłych wydarzeniach, możemy użyć perfect gerund (z np. 'deny', 'mention', admit', 'regret', 'remember')
"She denied having sent him the letter."
"He regretted having lied to his wife."
"I remember having seen him before."
CDN.
zaz2013
11 lat temuzmieniany: 11 lat temu

CD.
Jest jeszcze grupa czasowników, które wymagają gerunda, np. 'advise taking' ale jeśli pojawia się dopełnienie (komu) to jest 'advise sb to take'.
"He doesn't allow smoking in his room."
"Allow me to introduce my fiancee."

Inna grupa to czasowniki, po których może wystąpić i bezokolicznik i gerund, ze zmianą znaczenia (remember, forget, go on, try, mean etc.):
"I remember feeding the cat." - Pamiętam, że karmiłem kota.
"Don't worry, I'll remember to feed the cat." - Nie martw się, będę pamiętał, żeby nakarmić kota.
"I don't think she means to get married soon." - Nie sądzę, że ona zamierza wyjść prędko za mąż.
"If you want to pass the exam it will mean studying hard." - Jeśli chcesz zdać egzamin, to będzie to oznaczało dużo nauki.
zaz2013
Ewelina79 - Dziękuję zaz za wyjaśnienie tematu, ale widzę, że to trochę trudniejsze zagadnienie i muszę nad nim trochę więcej popracować. Znasz może jakieś materiały, gdzie więcej mogę o tym poczytać i jakoś to przećwiczyć? - 11 lat temu
zaz2013 - Ewelina, nie wiem na jakim jesteś poziomie i co Ci sprawia najwięcej kłopotu. Właściwie są tu dwa główne zagadnienia:
1. gerund vs infinitive
2. perfect gerund, perfect infinitive
Jeśli chodzi o ten pierwszy to polecam http://www.englishpage.com/gerunds/index.htm
Mam nadzieję, że Ci to trochę rozjaśni :).
Napisz, co jest tu dla Ciebie największym problemem.
Pozdrawiam.
- 11 lat temu
Ewelina79 - Dzięki zaz za te ćwiczenia :) O to mi właśnie chodziło żeby to jakoś przećwiczyć i wtedy zobaczę jak to opanowałam. Dziękuję wszystkim za świetne linki, biorę się za czytanie :) i w razie pytań, odezwę się tu znowu :) - 11 lat temu

zorija