ZALOGUJ SIĘ

Ciekawostki angielskie - zachęcam do dzielenia się nimi na forum

11 lat temuostatnia aktywność: 11 lat temu
Witam,
czy wiecie skąd pochodzi angielskie, a raczej chyba amerykańskie, słowo OK? I jakie jest rozwinięcie tego skrótu (nie chodzi tu o jego zapis fonetyczny, czyli okey lub okay)?

Otóż dowiedziałam się, że od greckich słów "Ola Kala", które oznaczają "wszystko w porządku".
Pozdrawiam wszystkich.
BWegierka

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Hi BWegierka, lubię ciekawostki angielskie.
Niemniej jednak w tej sprawie przytaczam wypisy z innego źródła, poniżej,
Wolof (West African) "waw kay" = "yes indeed". Supported by Prof. J. Weisenfeld, professor of African and African-American religion at Columbia University. It was shown by Dr Davis Dalby ("The Etymology of O.K.", The Times, 14 January 1971) that similar expressions were used very early in the 19th century by Negroes of Jamaica, Surinam, and South Carolina: a Jamaican planter's diary of 1816 records a Negro as saying "Oh ki, massa, doctor no need be fright, we no want to hurt him." The use of "kay" alone is recorded in the speech of black Americans as far back as 1776; significantly, the emergence of O.K. among white Americans dates from a period when refugees from southern slavery were arriving in the north.
http://c2.com/cgi/wiki?EtymologyOfOkay
Pozdrawiam, OK?
jerzy_pozoga
BWegierka - OK jerzy_pozoga. Ponieważ miałam wątpliwości co do mojego źródła, liczyłam, że ktoś z Was zareaguje i jak zwykle nie zawiodłam się, dzięki:-) No i oczywiście nie mam już wątpliwości.
Pozdr.
- 11 lat temu

Affna - slang od: I'm gonna / I'm going to.

Axe him - Ask him.

Whatcha be about? - On which side you're on?/What gang you belong to? (Asked when confronted by a member of a rival gang.)

Mieszkałem w Chicago przez 20 lat. Powyższe przykłady są slangiem, którym posługuje się wielu czarnoskórych. Moich znajomych również.
S
syntax-error
11 lat temuzmieniany: 11 lat temu
jerzy_pozoga - Hi syntax-error, moim skromnym życzeniem jest usłyszeć sposób wymawiania owych zapisów. Mój akademicki-angielski bywa zawodny w spotkaniu z NATIVE ! Różni, wielobarwni są owe native. Pozdrawiam. - 11 lat temu