ZALOGUJ SIĘ

Przerwa w nauce - prosba o dobre rady.

11 lat temuostatnia aktywność: 11 lat temu
K ochani,mialam 3 miesiace przerwy w nauce.Nie dosyc ze powtorek cale mnostwo,to jeszcze okazuje sie ze duzo zapomnialam.Co mi radzicie?Wrocic do poczatku?czy robic powtorki a reszta sama przyjdzie?
B
badziunia

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 4

Jeszcze mi się nie zdarzyło żebym na aż tak długo przerwał naukę, ale jeśli przez tydzień lub dwa nie zaglądałem do etutor, to cały czas poświęcam powtórkom. Dopiero kiedy skończę powtórki, kontynuuję naukę. Następnym razem, jak będziesz planowała dłuższą przerwę, ustaw sobie wszystkie cele na zero. Wtedy po powrocie prawdopodobnie nie będziesz miała śmietnika ;)
phasola

Witam, nie wiem jak daleko jesteś z nauką, ale moim zdaniem lepiej zacząć od początku. Zbyt dużo powtórek może zniechęcać do nauki.

Pozdrawiam.
?
Gość
Ewelina79 - Zaczynanie od początku jest zupełnie bez sensu, marnowanie tylko czasu, lepiej jest powtórki rozłożyć, to jest super narzędzie i czasem warto z niego skorzystać. - 11 lat temu

Dzieki wszystkim,sklaniam sie do powtorek i potrzebowalam potwierdzenia.A przerwa nie z mojej winy i nie planowana.
B
badziunia
anialew - Też uważam, że nalezy zrobić powtorki. Pozdrawiam - 11 lat temu

. Rezultatem jego badań jest tzw. krzywa zapominania Ebbinghausa, która pokazuje jak szybko zapamiętany materiał „wyparowuje” z naszej pamięci. Okazuje się, że już po 20 minutach zapomina się prawie 50% (w tym przypadku bezsensownych zbitek liter). Drugiego dnia w pamięci mamy tylko około 40% informacji. Po miesiącu jest się w stanie przypomnieć sobie mniej więcej jedną piątą pierwotnie opanowanego materiału!- dalej można poczytać tutaj http://zajaczkowski.org/2008/11/01/powtarzaj-i-odtwarzaj/
W świetle tego - to przerwa 3 miesięcy to cała wieczność
zorija