Potrzebuje miec na pismie upowaznienie, zeby znajomy mogl przewiezc moje dziecko za granice. Ale kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrac...pomozecie?
Potrzebuje miec na pismie upowaznienie, zeby znajomy mogl przewiezc moje dziecko za granice. Ale kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrac...pomozecie?
To nie jest takie proste. Takie pismo musi być podpisane przez oboje rodziców i poświadczone notarialnie, a później przetłumaczone na język akceptowany w kraju, do którego się wybierają, przez tłumacza przysięgłego. Wzory w języku polskim znajdziesz w sieci, a pewnie można to też napisać podczas wizyty u notariusza (chociaż nie mam co do tego pewności). Nie przerobiłem jeszcze tematu do końca, więc są to tylko zdobyte informacje, a nie opis moich doświadczeń. Jeżeli można to załatwić inaczej to będę wdzięczny za info. Najlepiej chyba w kanale prywatnym, bo temat trochę nie związany z tematyką tego forum. Pozdrawiam i liczę na informację zwrotną.
Ja też Ci chciałam pomóc tak formalnie jak weszłam w google to wyczytałam dokładnie to samo o czym pisze Rohdar nic dodać nic ująć.Opiszę Ci sytuację ,której byłam świadkiem,sytuacja w drugą stronę .Mama dostarczyła dziecko do babci do Polski nie mogła dziecka odebrać ,bo nie miała urlopu ,dziecko wracało z jej znajomym nie wiem czy to ma znaczenie ale ten młody człowiek akurat opuścił zakład karny po odbytej karze.Mówiłam dziewczynie napisz jakieś upoważnienie ale ona nic takiego nie napisała. W Polsce dziecko oddawała babcia, a w podróży zaopiekował się wujek.Obyło się bez notariusza,siedziałam obok nich w trakcie lotu dziecko dotarło do mamy szczęśliwie.Masz teraz chyba pełny obraz jak być powinno i jak może być.Wybór należy do Ciebie.Pozdrawiam
Witam juz "po". Nie bylo zadnego problemu, upowaznienie napisalam po angielsku bez obecnosci notariusza- ale podobno mozna rowniez po polsku. Swoja droga ani w jedna ani w druga strone nikt nie sprawdzal tego swistka ( podroz autem- nie samolotem, z tym moze byloby wiecej problemow.)Moze tez robi roznice wiek syna bo ma 12 lat,malucha na pewno bardziej by sprawdzali. Pozdrawiam i dziekuje za wypowiedzi.
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.