ZALOGUJ SIĘ

What does Leon think?

zmodyfikowany: 14 lat temu
Może to tylko semantyka, ale mam mały dylemat odnośnie jednego z pytań w zadaniu "the greatest invension".

Czy może mi ktoś wytłumaczyć skąd wypływa wniosek że Leon twierdzi, ze rodzice powinni wybierać programy które chcą oglądać WRAZ z dziećmi? Mój wybór padł odpowiedź
parents should choose the programmes that children want to watch

a nie

parents and children should choose the programmes they want to watch together.
NancyWalczak

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

rzeczywiście trochę to pogmatwane, ale odpowiedź:
parents should choose the programmes that children want to watch
nie jest też dobra, bo rodzice nie mogą wybrać programu, który dzieci chcą oglądać, rodzice mogą tylko wybrać program, który oni chcą aby dzieci oglądały

zdania:
There are plenty of educational shows to choose from. Parents and children alike can select programmes that are worth watching. They should also make good decisions about the amount of time spent in front of the television.
wskazują na to, że rodzicie nie tylko wybierają dla dzieci, ale także dla siebie
Bilberry

"alike", które pojawia się w tekście w zdaniu "Parents and children alike can select programmes that are worth watching.", używane jest nie tylko by powiedzieć "podobnie jak", ale także po to, by podkreślić to, że mówimy o wymienianych osobach naraz, czyli w tym kontekście - programy warte obejrzenia wybierają i rodzice, i dzieci - czyli robią to niejako razem, obie strony muszą wybór zaakceptować.
e.lukasiewicz
NancyWalczak - Dziękuję, właśnie to "alike" dawało mi tak bardzo do myślenia. Jak dla mnie, było ono kluczem do odpowiedzi na to pytanie :) - 14 lat temu