A | aniak0307 |
Możemy używać czasu Present Simple do mówienia o przyszłości, w odniesieniu do rozkładów jazdy, programów, itd., na przykład:
The train leaves the station at 5 p.m. this evening. = Pociąg odjeżdża ze stacji o godzinie 17 dziś wieczorem.
The shop closes at 8 o'clock. = Sklep zamykany jest o 20.
The programme begins at 5 p.m. today. = Program zaczyna się dzisiaj o 17.
Czasu Present Simple możemy użyć również do pytania o instrukcje i podawania ich:
What do we do now?
When you get to the city, you go to the market square and you catch up with the others, OK?
Niektóre określenia czasu w Present Simple wskazują, że zdanie odnosi się do przyszłości. Są to np. after, before, when lub until.
I will make dinner before he comes back home. = Zrobię obiad, zanim on wróci do domu.
Be to do something jest używane do mówienia, że mamy coś zrobić w przyszłości, kiedy mówimy o formalnych planach, na przykład:
I am to clean my room tomorrow. = Mam posprzątać swój pokój jutro.
What am I to do now? = Co ja mam teraz zrobić?
Wyrażenia be about to do something, be due to do something i be just about to do something używamy, kiedy zamierzamy coś zrobić w najbliższej przyszłości, na przykład:
I am about to leave. Do you need something from the shop? = Właśnie będę wychodzić. Czy potrzebujesz czegoś ze sklepu?
He is due to leave the prison on Friday. = On ma zaplanowane wyjście z więzienia na piątek.
Sara is just about to buy the tickets. = Sara właśnie będzie kupować bilety.
Czas Present Continuous jest używany, kiedy mówimy o wcześniej poczynionych planach, które postanowiliśmy zrealizować. Zwykle te plany dotyczą przynajmniej dwóch osób, na przykład, kiedy spotykamy się z kimś, kiedy kupujemy coś dla kogoś albo kiedy idziemy do lekarza.
Kiedy mówimy o przyszłości, czas Present Continuous jest używany często z czasownikami opisującymi ruch, np. go, come, leave.
I am buying my cousin's bike in a few days. = Kupuję rower mojego kuzyna za kilka dni.
What are we having for supper? = Co mamy na kolację?
What are you doing this evening? = Co robisz dziś wieczorem?
I'm seeing Anna on Sunday. = Widzę się z Anną w niedzielę.
Czasu Present Continuous używamy również do wyrażania poleceń i odmowy:
You are taking the medicine whether you like it or not! = Zażyjesz lekarstwo czy ci się to podoba czy nie!
You are not wearing this to the party! = Nie idziesz tak ubrana na przyjęcie!
I'm sorry, you are not going anywhere. = Przykro mi, ale nigdzie nie idziesz.
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.