ZALOGUJ SIĘ

Czy przedimek "a" stosujemy na początku zdania?

11 lat temuostatnia aktywność: 11 lat temu
"Question mark is a punctuation mark." Czy przed "question mark" nie powinnien być użyty przedimek "a"? Czy w ogóle na początku zdania stosuje się "a/an"? Dziękuję za ewentualną odpowiedź.
sebkru

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

A/an można jak najbardziej stosować na początku zdania.
J
justka92

Przedimki a/an są to przedimki nieokreślone, które stosuje się do rzeczowników w liczbie pojedynczej,(ale też nie do wszystkich), jeśli chcemy powiedzieć ogólnie o jakimś przedmiocie np.: There is a book on the table. Na stole jest jakaś książka, nie wiemy jaka, natomiast gdy powiemy: There is the book on the table. Na stole jest ta książka. Np. o której wcześniej mówiliśmy. Przedimek an używamy gdy rzeczownik zaczyna się na samogłoskę np.: an apple. Wydaje mi się, że w określeniu "question mark" nie potrzebny jest przedimek "a", gdyż znak zapytania jest jeden i nie można powiedzieć jakiś znak zapytania, natomiast "a punctuation mark" chodzi tu o jakiś znak interpunkcyjny jeden z kilku innych, gdyż jest kilka znaków interpunkcyjnych.
Krystyna.K
barwa.jesienna - Gdyby chodziło o to, że to jest konkretny znak, należałoby wstawić "the" na początku tego zdania. Tak właśnie zaczyna się wyjaśnienie hasła "question mark" w Wikipedii. Wg zasady, że jeżeli po raz pierwszy wspominamy jakiś obiekt - rzeczownik policzalny w liczbie poj., stawiamy "a" lub "an", chyba można zacząć to zdanie od "a". Nie mam pewności, jak powinno być, ale ostatnie zdanie tego postu mnie nie przekonuje.
PS Sądzę, że Sebkru ma słuszne zastrzeżenia do poprawności zdania "Question mark is a punctuation mark."
- 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu
ewa159 - zdanie skopiowane ze słownika answer.com

3. A question mark is conventionally placed before a word about which there is some doubt, e.g. uncertain locations on maps and uncertain dates (Thomas Tallis, ?1505–85).

A to znalazłam na collinsdictionary.com

A question mark is the punctuation mark (?) which is used in writing at the end of a question.He put a question mark next to her name on the list.ˈkwɛstʃən mɑːk NOUN

oba zaczynają się od "a"

Solidaryzuję się z odpowiedzią BarwyJesiennej i wątpliwościami Sebkru:-)
- 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu