K | kar0linna |
mariazaziemska |
ewa159 - Present Perfect: I have visited Mike three times this month
W tym miesiącu (już) trzykrotnie odwiedziłam Marka Present Perfect Continuous: I have been visiting Mike since I was a child Odwiedzam Marka od czasu kiedy byłam dzieckiem (od dzieciństwa) Future Perfect: By this time tomorrow I will have visited Mike Jutro do tego czasu (teraz jest 16:00 w poniedziałek, a mówię o tym, co będzie o 16/przed 16 we wtorek) będę z wizytą u Marka (będę JUŻ u Marka i na przykład będę pić z nim piwo) Future Perfect Continuous: By this time tomorrow I will have been talking to Mike for an hour Tak jak powyżej, ALE - będę z nim rozmawiać (już) godziny Lepiej wytłumaczyć chyba nie potrafię - 11 lat temu |
+1 |
ewa159 - proszę:-)
w zdaniu: będę z nim rozmawiać (już) godziny - zjadłam OD GODZINY / PRZEZ GODZINĘ - 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu |
|
Krystyna.K - Mike to Michał a nie Marek.(Mark). Sunday to niedziela a nie sobota.
By this time tomorrow I will have visited Mike. Do jutra o tej samej porze, odwiedzę Michała. By this time tomorrow I will have been talking to Mike for an hour. Do jutra o tej samej porze, będę rozmawiać z Michałem przez godzinę. Pozdrawiam. - 11 lat temu |
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
W jaki sposób rozróżnić kiedy użyć czasu past perfect a kiedy past perfect continuous?
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.