ZALOGUJ SIĘ

Present Perfect Continuous

14 lat temu
W czasach "continuous" nie używamy czasowników statycznych. Jak więc zbudowac zdanie w czasie Present Perfect Continuous np. z czasownikiem "hate". Nie możemy napisać: "I have been hating him for 2 years". Czy używamy innego słowa czy też może (zamiennie) innego czasu. Proszę o sensowne wyjasnienie.(bardzo prosze o nie odsyłanie do stron internetowych).
L
lepsi1

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

No musisz poczytac sobie o wyjatkach.
Jesli nie chcesz odnosnikow do stron internetowych, znajdziesz wszystko to w ksiazkach.

The present continuous is usually used with doing verbs (verbs of action) not with verbs of state. The following verbs are not used in the continuous form:-

Conditions: belong, cost, need, own, seem

Feelings: like, love, hate, want, wish

Beliefs: believe, feel, know, mean, remember, think, understand
TopMan
lepsi1 - Wyjątki znam. Zastanawiam sie tylko czy w podanym przezemnie przykładzie zamiast Present Perfect Continuous użyje po prostu Present Perfect? I have hated him for 2 years? Czy to jest poprawne gramatycznie? ("hated")I czy ma zbliżone znaczenie? Co ty na to Myszula? Pozdrawiam. - 14 lat temu
TopMan - Ja nie lubie niczego komplikowac :
I hate him.

- 14 lat temu
dania57 - masz rację,ale kiedy ktoś zaznaczył w kalendarzu początek nienawiści to jak ma to oznajmić wszem i wobec? - 14 lat temu
lepsi1 - No własnie też tak sobie pomyślałam:)Jak? Pozostaje tylko present perfect:) - 14 lat temu

a dlaczego to zdanie chcesz napisać a Present perfect Continuosu?
dania57
lepsi1 - No włąsnie nie chcę , bo nie da rady. Czy moge je napisac w present perfect? Tz. I have hated him for 2 years?

- 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
dania57 - ja bym napisała w Present Perfect.Stan ten kiedyś się zaczął i trawa do teraz.wg mnie" I have hated him for two years." jest poprawne,ale nie wiem co na to nauczyciele? - 14 lat temu
lepsi1 - Mnie się też wydaje że mozna uzyć Presetn Perfect. Bo jak inaczej to wyrazić? A Present Perfect lubi posługiwac sie czasownikami statycznymi. Dziękuję za zainteresowanie:) - 14 lat temu