ZALOGUJ SIĘ

Czy można by było dodać oznaczenia uczące poprawnej wymowy słów?

11 lat temuostatnia aktywność: 11 lat temu
Jestem człowiekiem ,ktory uczyony był języka rosyjskiego 8 lat tak efektywnie ,że do dziś nie wiem co to ten akcent w słowie a znajomosc jezyka moze w stopniu podstawowym .Rozumiem ze nie mozna uczyc w zwolnionym tepie i po literce bo i nasz jezyk tak nie wyglada .Czy programisci mogli by wprowadzic podkreslenia jakie litery wylatuja w wymowie a jakie slowa sa jakby sklejone.Latami slucham slowo thanks you i do dzis nie wiem czy to jest tenks czy fanks czy slowo Three czytamy jak free tree .No i jak dla mnie zmora bo kazdy lektor wymawia inaczej wiec juz sam nie wiem czy to ma sens.......................................
radeks1968

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

W słowniku przy każdym słowie masz zapis fonetyczny - jeśli chodzi o formę pisaną wymowy, to chyba nic lepszego do tej pory nikt nie wymyślił.

Natomiast w kwestii wymowy przez różnych lektorów - to odpowiem tak - każdy z nas wymawia słowa nawet w języku polskim nieco inaczej, a jednak rozumiemy nawet to co mówi góral czy ślązak (no może ze ślązakiem jest nieco trudniej ;)). Jak się osłuchasz z językiem, jak będziesz go ciągle używał, to różne brzmienie poszczególnych lektorów przestanie być problemem.

Świetne efekty daje przerabianie słów i zdań w dziale "my tests" ;)
rab.tomaszewski
radeks1968 - Dziekuje za wyjasnienia .Jest to dla mnie problem bo nie mialem okazji rozmawiac z kims kto zna tylko angielski.Wtedy bym wiedzial czy to co mowie jest zrozumiale i czy aby nie bede musial uczyc sie od nowa .Czy jak powiem fenks to to samo co tenks a 3 czyli tri czy thri - 11 lat temu

Podpisuję się pod tym co pisze rab.tomaszewski.
Dopowiem tylko, że to o co prosisz jest najzwyczajniej w świecie niemożliwe, choćby dlatego, że litera a głoska to dwie różne sprawy.

Litery widzimy i zapisujemy.
Głoski słyszymy i wymawiamy.

Powodów jest więcej ale nie ma wiekszego sensu tego opisywać.

pzd!
quantum137
11 lat temuzmieniany: 11 lat temu