ZALOGUJ SIĘ

strenght czy strength?

14 lat temu
Przez długi czas byłam przekonana, że pisze się "lenght", "strenght" na wzór "height" i "weight", ostatnio zorientowałam się jednak, że zamiast "ht" w obu pierwszych przypadkach występuje "th" (tak jak w słowie "szerokosć" - "width"). Z drugiej jednak strony, po wpisaniu błędnej formy "strenght" diki wyświetla słówko "strength", w "powiązanych zwrotach" pojawia się zaś wyrażenie "yield strenght" - granica sprężystości. Ciekawi mnie więc, co oznacza słówko "strenght"? Czy pochodzi ono z tej samej rodziny wyrazów co "strong" i posiada wyspecjalizowane znaczenie techniczne(czy może jest alternatywną wersją "strength")?
Pozdrawiam, i życzę uwagi ortograficznej takim jak ja nieuważnym ;).
Y
Ysandra92

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

Oczywiście poprawna jest forma "strength". Diki przekierowuje użytkownika do prawidłowego hasła, w przypadku, gdy zrobił on często spotykany błąd w pisowni. Stąd przekierowanie ze "strenght" do "strength". W haśle "yield strenght" również jest błąd, który zostanie przez nas jak najszybciej poprawiony. Dziękujemy za spostrzegawczość!
e.lukasiewicz
Ysandra92 - Takie przekierowania powinny być chyba zaznaczane, gdyż ja np. nie jestem wzrokowcem i zapamiętuję słowo po jego napisaniu. - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
e.lukasiewicz - Porozmawiamy z naszymi informatykami i zobaczymy, co da się w tej materii zrobić! - 14 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.