ZALOGUJ SIĘ

except sth vs except for sth

zmodyfikowany: 14 lat temu
Mając takie zdanie
Poza sporadyczną różą, on nigdy nie dawał jej kwiatów.

przetłumaczyłem sobie na
"Except an occasional rose, he never gave her flowers".

Etutor tłumaczy:

Except for an occasional rose, he never gave her flowers.

except - poza, oprócz
except for sth - z wyjątkiem czegoś, oprócz czego

chociaż w poniższym przykładzie except for sth tłumaczone jest również jako "poza".

Except for a couple of details, we are talking about the same situation. Wymowa Dodaj do powtórek w eTutor.pl (Poza kilkoma szczegółami, to mówimy o tej samej sytuacji.)

Oczywiście ogólne znaczenia takie same. Jednak może są sytuacje, w których zamienne użycie tych słów byłoby błędne?
ryan

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Hej, ciekawe pytanko!

Tutaj masz wyjaśnienie różnic 'except' czy 'except for':

http://eltj.oxfordjournals.org/content/XXXV/3/260.extract

Pozdrówka!
quantum137
ryan - Thx! ps. może ktoś dokończy artykuł. ;) W każdym razie pierwsza strona wyjaśniła generalne zasady użycia tych słów. - 14 lat temu
quantum137 - miejmy nadzieję, że tak. Kiedyś widziałem dobre wyjaśnienie, ale nie mogę go znaleźć w swoich materiałach :/ Jak znajdę dam znak. - 14 lat temu

Link podany przez quantum bardzo dobrze pokazuje różnicę.

Except for jest używane zamiennie z except wtedy, gdy modyfikuje jakiś rzeczownik. Jeśli nie modyfikuje konkretnego rzeczownika, musi zostać "except for":

The bus was empty except for me = nie mamy tu rzeczownika, który "except for" modyfikuje.
She answered all the questions except for the last one - tu "except for" modyfikuje "questions", więc możemy postawić samo "except".

Idąc tym tokiem rozumowania, zdanie może brzmieć "Except an occasional rose...", bo "except for" modyfikuje "flowers".
e.lukasiewicz