ZALOGUJ SIĘ

Czy można spowolnić wypowiadającego się w kursie lektora?

12 lat temuostatnia aktywność: 11 lat temu
czy możliwe jest spowolnić troszkę lektora ?
sposób wypowiadania poszczególnych słów w zdaniu zlewa się w jedno co bardzo utrudnia zrozumienie , zwłaszcza dla zaczynającego od zera
:-)
B
bxv444

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 4

Każdy tak ma na początku... to kwestia doświadczenia i zdobycia większych umiejętności. W prawdziwym życiu tez nikt nie sylabizuje. Na początku jest ciężko, ale to minie ;)
DAD

Dokładnie. W prawdziwym życiu nikt Ci nic nie literuje, nie powtarza i nie ułatwia.
Mówią szybko i niewyraźnie, czasami mówisz proste słowo po angielsku a ktoś Cie nie rozumie i powtarzasz to kilka razy ;) a jak w końcu zrozumie i mówi to samo co ty to sobie myślisz. What a fuck? przecież tak mówiłem ....
To chyba jest związane z akcentem, przynajmniej ja tak mam. Moge powiedziec wszystko albo bedzo duzo ale nie mam dobrego akcentu (angielskiego) ....
No cóż nie można mieć wszystkiego.
P
phantasm2001

Też mam z tym problem, ale w realu.. Odwróciły mi się umiejętności i więcej potrafię powiedzieć niż zrozumieć. Nabawiłam się lęku przed rozmową, bo widzę, jak często nie rozumiem, co do mnie mówią :/
A dodatkowo mówię całkiem płynnie (bez przesadyzmu, ale nie dukam i jak już wiem, co powiedzieć, to idzie to w miarę gładko), więc inni myślą, że tak jak mówię, tak rozumiem. A tu jajo.

Dziś przeżywałam katorgę, jak miałam zadzwonić do mojego przyszłego potencjalnego landlorda. Ile nerwów mnie to kosztowało, to mała bania.
violino
anialew - Wydaje mi się, ze powinnaś się z tego cieszyć. Na ogół jest odwrotnie, więcej się rozumie niż potrafi powiedzieć. Tak więc gratulacje, że dajesz radę. Może dokładaj więcej słówek-bo to chyba kwestia słownictwa. Pozdrawiam bardzo - 12 lat temu

To z czasem minie. Ze mną było tak samo. Zauważyłam jednak, że są lektorzy świetni i "mniej dobrzy". Mogłabym przytoczyć Ci zdania czytane przez super lektora i takie, których "nie słychać". Pozdrawiam
A
anialew