ZALOGUJ SIĘ

Czy w zdaniach opisujących wykonanie czynności przez siebie samego trzeba zawsze dodawać "myself"?

12 lat temuostatnia aktywność: 12 lat temu
Mam pytanie dotyczące układania zdań, w których informujemy o tym, co zrobiliśmy, albo co ktoś zrobił, np.:

I bought myself a new car.
I bought a new car.
Wiem, że w zdaniu 1 konkretnie zaznaczam, że kupiłam sobie nowy samochód, a w zdaniu 2 mówię "tylko", że kupiłam nowy samochód. Ktoś może przypuszczać, że kupiłam go, ale nie dla siebie - taki margines gdybania jak dla mnie.
Mam pytanie: czy mimo, że kupiłam przykładowo ten nowy samochód dla siebie mogę powiedzieć "I bought a new car", bo po prostu go kupiłam? Czy trzeba się ogromnie skupiać na tych zaimkach zwrotnych?
yoshi

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 5

Dobre pytanie yoshi...niech nas ktoś oświeci ;)
maddie1819
yoshi - tak się zastanawiałam... czy to takie ważne, której konstrukcji ^ ^ użyję np. w rozmowie z przyjaciółką, kiedy wiadomo, że i tak kupiłam coś dla siebie samej... - 12 lat temu

Wydaje mi się, że te angielskie i polskie zdania mają identyczny wydźwięk.
Czyli z samego "Kupiłem nowy samochód." nic nie wynika i potrzebne są dodatkowe informacje by poznać właściciela.

pzd!
quantum137

Pierwsze zdanie to 'Kupiłam sobie nowy samochód'.
Drugie to 'Kupiłam nowy samochód',a komu to niech się rozmówca domyśla ;).
M
MalwinaM

a czy przypadkiem pierwsze zdanie nie powinno być przetłumaczone "ja sam kupiłem nowy samochód" czy "kupiłem osobiście nowy samochód (nie np. przez pośrednika)"?
D
Dominikgk
12 lat temuzmieniany: 12 lat temu

I bought myself a new car to zdanie informuje,że kupiłem samochód sam.Nikt mi nie pomagał przy zakupie.
ipon