cinemaxik |
It will snow tomorrow. = Jutro będzie padać śnieg.
Kiedy używamy czasu future simple?
1) Kiedy właśnie podjeliśmy decyzję i ją ogłaszamy:
Someone is at the door. I'll open it. = Ktoś puka do drzwi. Otworzę je.
There isn't any milk in the fridge. I'll go get some. = Nie ma mleka w lodówce. Pójdę kupić.
I will give you the money tomorrow. = Oddam ci pieniądze jutro.
I will ask him to call you when he gets home. = Poproszę, by do ciebie zadzwonił, jak wróci do domu.
Czas Future Simple używamy często do składania obietnic i gdy coś oferujemy (np. pomoc).
I promise I'll take out the rubbish tomorrow. = Obiecuję, że wyniosę jutro śmieci.
She'll bring your book on Sunday. = Ona przyniesie ci książkę w niedzielę.
I will help you. = Pomogę ci.
I will translate the e-mail for you. = Przetłumaczę e-maila dla ciebie.
2) Kiedy mówimy o naszych podejrzeniach i przypuszczeniach co do przyszłości. W takim przypadku możemy użyć następujących słów i zwrotów:
think (myśleć)
guess (zgadywać)
be sure (być pewnym)
be not sure (nie być pewnym)
suppose (przypuszczać)
expect (oczekiwać)
believe (wierzyć)
probably (prawdopodobnie)
They expect she will come on Monday. = Oni oczekują, że ona przyjedzie w poniedziałek.
It will probably be sunny tomorrow. = Jutro prawdopodobnie będzie słonecznie.
I'm sure he'll win. = Jestem pewien, że on wygra.
3) Kiedy o coś uprzejmie prosimy:
Will you help me with these bags? = Czy pomożesz mi z tymi torbami?
Will you open the window? = Czy otworzysz okno?
Will you do the shopping after work, please? = Czy zrobisz, proszę, zakupy po pracy?
Ewelina79 |
zolty - Komentarze nie na temat, odnoszące się do usuniętych wypowiedzi, zostały skasowane. Prosimy o merytoryczne dyskusje, a nie personalne ataki.
-
12 lat temu
|
|
Ewelina79 - To proszę te uwagi skierować do użytkownika quantum137, a nie do mnie, który szuka zaczepki, użytkownicy zminusowali wszystkie jego wypowiedzi w tym temacie, a on usunął swoje komentarze zamiast po ludzku przyznać rację, ale dla niektórych to niewykonalne, wolą po prostu donosić na innych. Żadna moja wypowiedź w tym temacie nie była personalnym atakiem, to nie ja usunęłam swojego wypowiedzi, które były tylko w temacie, w przeciwieństwie do użytkownika quantum137.
-
12 lat temu
zmieniany: 12 lat temu
|
|
efogt - No cóż droga administracjo, śledzę ten watek ponieważ udzielałam w nim odpowiedzi i muszę uczciwie przyznać że Ewelina ma rację. Sprawa rozbija się o przyznanie racji Ewelinie która rzeczywiście ją miała. Błędem było tu usunięcie przez Quantum swoich komentarzy z czego zrobił się potem bałagan. Funkcja usuwania komentarzy powinna zostać zablokowana całkowicie.
Skarżyć nieładnie, nieładnie, Ewelina ma rację. Pozdrawiam. - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu |
+1 |
bird - Nie ma znaczenia czy quantum zwracał się z tym do administracji czy nie, bo i tak będzie ją miał po swojej stronie - mają z niego duży, biznesowy pożytek. Quantum to taki etutorowy "teacher's pet". Dlatego nie usuwają jego komentarzy, nawet jak są nie na temat, atakujące czy złośliwe. Szkoda, że administracja nie wie, że ten dżentelmen potrafi w mailu do kobiety rzucać "kur..mi", bo kulturalnie udowodniła mu, że nie ma racji. Niech lepiej wraca do Mordoru.
-
12 lat temu
|
|
efogt - Wypowiedziałam się w tym wątku ponieważ odniosłam wrażenie że mogą być usuwane komentarze każdego użytkownika oprócz Rafała. Administracja nie powinna wyróżniać w ten sposób nikogo, ponieważ inni użytkownicy mogą poczuć się gorsi a przecież wszyscy płacimy ten sam abonament i obowiązuje nas ten sam regulamin.
Jest wiele komentarzy które naprawdę odbiegają od tematu którego dotyczy zadane pytanie a jednak administracja ich nie usuwa. Mam nadzieję że użytkownicy to widzą? Ja zauważyłam i bardzo mi się to nie podoba..... - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu |
+1 |
Ewelina79 - Moim zdaniem administracja usuwa te komentarze, które ktoś im po prostu wyśle, nie sądzę, że monitorują całe forum, nie ma tu też moderatorów. Co do użytkownika quantum137, to jeśli dyskusja idzie już w tym kierunku, to i ja pozwolę sobie wypowiedzieć się w tej kwestii. Jestem tu już wystarczający czas żeby zauważyć, że użytkownik quantum137 jest nieprzyjemny w swoich komentarzach dla wielu osób.
-
12 lat temu
|
|
Ewelina79 - Jakiś czas temu zabierał głos w moim temacie i napisałam mu wyraźnie, że nie podoba mi się sposób w jaki się do mnie zwraca, myślałam, że zrozumiał, ale najwidoczniej nie, czego przykładem była ta dyskusja, kiedy naskoczył na mnie z głupkowatymi zapytaniami i myślał, że dam się sprowokować, a użytkownicy sami widzieli całą dyskusję na temat zadany przez autorkę wątku. To nie jest jego obowiązek pomagać tu komukolwiek, ale jeśli decyduje się już na pomoc, jeśli ma jakąś tam wiedzę, to jego obowiązkiem jest to robić w sposób grzeczny, bo nikt tu, ja na pewno, nie będę tolerowała chamstwa.
-
12 lat temu
|
|
efogt - Co racja to racja. Myślę że dobrze że jest dyskusja na ten temat. Być może ktoś jeszcze wypowie się w tym temacie. Myślę że inni widzą to wszystko jednak nie chcą się odzywać ponieważ główny nasz cel tutaj to przecież nauka....
Pozdrawiam. - 12 lat temu |
+1 |
ipon - Najgorsze jest to ,że Tutor tak bezpardonowo kasuje wątki,które nie należą do niego.Pewien uczestnik się trochę pogrążył w swoich wypowiedziach ale nie daje to prawa Tutorowi do kasowania,no chyba,że kryształ musi być nieskazitelny...
-
12 lat temu
|
|
Ewelina79 - Nie zganiałabym tu całej winy na etutor, oni są zawsze grzeczni i odpowiadają na wszystkie pytania. Zakładam, że quantum137 napisał do nich i przedstawił sprawę "w swoim świetle", ale zanim to zrobił, to skasował wszystkie swoje idiotyczne wypowiedzi z tego tematu.
-
12 lat temu
|
|
zolty - Część ze skasowanych komentarzy zawierała obraźliwe sformułowania pod adresem jednego z Użytkowników, co jest sytuacją niedopuszczalną. Reszta z nich odnosiła się do skasowanych wcześniej wypowiedzi, więc nie miała już swojego pierwotnego sensu i została skasowana dla zachowania przejrzystości wątku.
Absolutnie nie jest tak, że niektórzy Użytkownicy są faworyzowani przez Administrację, wszystkich traktujemy na równi. Każdy ma możliwość zgłoszenia wypowiedzi jego zdaniem nieodpowiedniej. Niestety, nie jesteśmy w stanie wyłapać wszystkich takich przypadków. - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu |
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
E | efogt |
Ewelina79 - W lekcji jest tak:
When can we use the future simple? 1) When we have just made a decision and are announcing it. Kiedy używamy czasu Future Simple? 1) Kiedy właśnie podjeliśmy decyzję i ją ogłaszamy. - 12 lat temu |
+1 |
asiowe1 |
asiowe1 - w tym przypadku śmiesznie to wygląda bo zmienia się jak gdyby była przynajmniej polska deklinacja :p
-
12 lat temu
|
|
Ewelina79 - asiowe1 co w takim razie oznacza "announcing" w zdaniu z podanego linka?
When we have just made a decision and are announcing it. Bo tłumaczenie tego zdania przez e-tutor jest następujące: Kiedy właśnie podjeliśmy decyzję i ją ogłaszamy. - 12 lat temu |
|
asiowe1 - właśnie tak jak jest to w tłumaczeniu e tutora, czyli "ogłaszamy" w continuous! tak jak wacek6713 napisał, : present simple continuous, ponieważ występuję słówko "just" przy made, czyli w chwili obecnej podjęliśmy decyzję, którą wygłaszamy (continuous), przepraszam jak ktoś wcześniej przeczytał moją inną wypowiedź, teraz sprostowuje, przebłysk u mnie nastąpił :p, gdyby nie te słówko "just", był by to czas present perfect continuous, ale to już inna bajka ).
-
12 lat temu
|
|
wacek6713 |