Było już kilka podobnych wątków na forum lecz prosiłbym Was uprzejmie o podanie tytułów interesujących książek, względnie reportaży, filmów o języku angielskim. Nie podręczników, ale takich pozycji które przy okazji nauki opowiadają też o zwyczajach, tradycjach, kulturze względnie innym - językowym - spojrzeniu na postrzeganiu świata przez anglików czy amerykanów.
Generalnie mam na myśli pozycje które nie wieją nudą.
dzięki za Wasze sugestie
Było już kilka podobnych wątków na forum lecz prosiłbym Was uprzejmie o podanie tytułów interesujących książek, względnie reportaży, filmów o języku angielskim. Nie podręczników, ale takich pozycji które przy okazji nauki opowiadają też o zwyczajach, tradycjach, kulturze względnie innym - językowym - spojrzeniu na postrzeganiu świata przez anglików czy amerykanów.
Generalnie mam na myśli pozycje które nie wieją nudą.
Ja ze swojej strony gorąco polecam książkę Billa Brysona "The Mother Tongue".
Jest to, jeśli spojrzymy na to z perspektywy, historia języka angielskiego.
W praktyce zaś dostajemy książkę napisaną językiem potocznym (nie ma w ogóle żargonu akademickiego), pełną humoru, różnych anegdotek. Każdy, kto interesuje się j.angielskim, znajdzie coś dla siebie: informacje nt. etymologii pewnych wyrazów, przemiany w ortografii, przemiany w wymowie, akcenty i dialekty, dlaczego j.angielski urósł do miana języka globalnego etc.
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.