ZALOGUJ SIĘ

Apostrof - odmiana imion i nazwisk

12 lat temuostatnia aktywność: 9 lat temu
Pracuję teraz nad tekstem, w którym pojawia się dużo imion i nazwisk, odmienianych na różne sposoby. Poszperałam w sieci i znalazłam sporo jasnych zasad, ale nie jestem pewna, jak radzić sobie z imionami zakończonymi na -e. Czy słusznie rozumuję: Steve, Steve'a, Steve'm. A w miejscowniku jak? Stevie?
futbolowa
askawska - Ha, nie doczytałam Twojego pytania z należytym zrozumieniem do końca.
Myślę, że "Stevie".
Tym bardziej, że z linku cytowanego przez MoLi wynika, że imiona podlegają właściwie tym samym zasadom. :)
- 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 5

Kiedyś mi to ktoś tłumaczył i z tego co pamiętam (z grubsza i niezbyt profesjonalnie rzecz ujmując) apostrof dajemy za obcym imieniem lub nazwiskiem wtedy, gdy "wskakuje" pomiędzy dwie samogłoski.

Według mnie odmiana powinna wyglądać tak:
Steve, Steve'a, Steve'owi, Steve'a, ze Stevem, o Stevie, Stevie.

Tu jest to dość dobrze opisane (punkt 2.2.4.):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Zalecenia_edycyjne#Odmiana_nazw_obcych_z_lub_bez_apostrof
Mo-Li

MoLi podała zasadę, jak to zapamiętać "na skróty", a ja trochę uzupełnię.

Za (starym, ale jarym) Słownikiem Ortograficznym PWN:

W zasadach dotyczących nazwisk angielskich i francuskich (a z nimi najczęściej mamy do czynienia):

"(...) 2. Nazwiska francuskie i angielskie zakończone w piśmie na "e" nieme (...) przybierają polskie końcówki po apostrofie, np.:

de Gaulle, de Gaulle'a, de Gaulle'owi, z de Gaulle'em
Joyce, Joyce'a, Joyce'owi, z Joyce'em
Wilde, Wilde'a, z Wilde'em

3. Jeżeli w narzędniku lub w miejscowniku końcowa spółgłoska lub grupa spółgłoskowa jest przed polską końcówką inaczej wymawiana niź w mianowniku, to tę spółgłoskę lub tę grupę spółgłoskową piszemy zgodnie z pisownią polską, przy czym "e" nieme i apostrof pomijamy, np.:

Wilde - o Wildzie
Joyce - o Joysie
Moore - o Moorze (...)"

Nie chce mi się już przytaczać kolejnych punktów, równie ważnych, ale podam jeszcze parę przykładów:

- głównie w nazwiskach francuskich, z apostrofem po spółgłosce, choć co prawda nie wymawianej:

Rabelais, Rabelais'go, Rabelais'mu, z Rabelais'm

- kończące się na -y po spółgłosce:

Kennedy, Kennedy'ego, Kennedy'emu, z Kennedym, o Kennedym

W nazwiskach niemieckich i włoskich -e na końcu jest wymawiane, piszemy więc bez apostrofu:

Dante - Dantego itd.
Goethe - Goethego itd.

A z węgierskimi jest jeszcze inaczej. Weźmy np.:

Nagy - Nagya, Nagyowi itd.

:)
askawska
12 lat temuzmieniany: 12 lat temu

Bardzo, bardzo Wam dziękuję, czegoś takiego było mi trzeba!
futbolowa

Na mojego 'czuja' to ... miałem tu wpisać coś konkretnego, ale im więcej czytam tym mniej wiem ;)
Oczywiście to niczego nie dowodzi, ale znalazłem takie tytuły artykułów:
> Rodgers o Danielu, Steviem i Luisie
> Baniak: Widzę! Nie jestem przecież Stevie Wonderem
> Pixie Lott śpiewa ze Steviem Wonderem
> Corinne Bailey Rae przyjaźni się ze Steviem Wonderem
> Justin Bieber na żywo ze Steviem Wonderem
Jak widać wielu ma z tym kłopoty. Także dziennikarze.

Dwa cytaty z poradni językowych:
1. Nowy/Wielki słownik poprawnej polszczyzny PWN podaje miejscownik Stevie. W tym samym słowniku można znaleźć nazwę tańca jive, z miejscownikiem jivie.
2. W imionach, w których końcowa część imienia ma wymowę różną od pisowni (np. fr. Charles [Szarl], Steve [Stiw]), końcówkę fleksyjną, z wyjątkiem miejscownika, oddziela się od reszty imienia apostrofem. Napiszemy zatem: Steve, Steve'a, Steve'owi, Steve'em, Stevie (nie *Steve'ie).
K4M17

Okej, to jeszcze jedna zagadka.

Jack Daniel's - w dopełniaczu: Jacka Danielsa, Jacka Daniels'a?

I jeszcze: Bobcat Goldthwait. Pierwszy człon jest pseudonimem, ale to pewnie nie ma znaczenia i też się odmienia. Czyli jak: Bobcatem Goldthwaitem?

Zasada, że po spółgłosce nie stawiamy apostrofu obowiązuje zawsze i wszędzie, jeśli w wymowie nic się nie zmienia?
futbolowa
Mo-Li - A Jack Daniel's to jest podstawowa forma, w mianowniku? Bo wygląda jak forma dzierżawcza...

Mnie się kojarzy z nazwą znanego trunku :)) którą przetłumaczymy: whiskey Jacka Daniela (coś jak nalewka babuni - w zakresie lingwistycznym, a nie smakowym oczywiście).

A nazwisko odmienimy: Jack Daniel, Jacka Daniela, Jackowi Danielowi, Jacka Daniela, z Jackiem Danielem, o Jacku Danielu, Jacku Danielu!

I tak z Dżaka stał się Jacek :)))
futbolowa - Chodzi właśnie o ten alkohol. I wydawało mi się, że kiedy odmieniamy, to mówimy właśnie: Danielsa. Tłumacz książki, którą się zajmuję, zaproponował Jacka Daniels'sa, co kompletnie mi nie pasuje :/ - 12 lat temu
Mo-Li - Hmmm...
Jeśli mówimy o twórcy alkoholu, to nazywał się Jack Daniel, więc odmiana jak wyżej, a jeśli potraktujemy "Jack Daniel's" jako nazwę własną alkoholu, to w zdaniu typu: "nalej mi..." zachowałabym pisownię z apostrofem i do całości dodała tylko -a, czyli: "nalej mi szklaneczkę Jacka Daniel'sa." Taka wersja wydaje mi się logiczna :)
futbolowa - Dziękuję bardzo :) Właśnie chodzi o kupno flaszki Jacka Daniel'sa :)) - 12 lat temu
Mo-Li -
No to trzeba było tak od razu!
Na zdrowie! ;D

- 12 lat temu