ZALOGUJ SIĘ

Kropka, znak zapytania, wykrzyknik itp.

zmodyfikowany: 12 lat temuostatnia aktywność: 12 lat temu
Kto potrafi wyjaśnić dlaczego kropka nie należy do zdania a np. znak zapytania, wykrzyknik i wielokropek należą.

dziękuję
quantum137
askawska - A skąd pomysł, że nie należy? - 12 lat temu
quantum137 - Znalazłem to tutaj, być może nie umiem czytać między wierszami ale inaczej tego nie potrafię zinterpretować...
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=13647
- 12 lat temu
wacek6713 - Zauważ, że kropka jest stawiana zawsze za nawiasem, natomiast inne znaki interpunkcyjne wewnątrz, więc to tez jakieś uzasadnienie, że ona nie należy do zdania. - 12 lat temu
quantum137 - Dodajmy jeszcze do tego różnice między ang. i pol. to jest z tego niezły bajzel! - 12 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

To tylko moja dedukcja:
Nie wiem, czy dokładnie o to Ci chodzi, ale istnieje coś takiego, że kropka zamyka całą sentencję, więc skoro składa się ona z kilku zdań podrzędnych, lub zdania w nawiasie, generalnie nie należy do żadnego.
Natomiast pozostałe znaki interpunkcyjne podkreślają z reguły jedno zdanie, do którego są przypisane.
wacek6713
quantum137 - Mam na myśli kropkę w ogólności, dzięki za starania.
Bardzo się zdziwiłem gdy dowiedziałem się tego o kropce, którą zawsze utożsamiałem z integralną częścią zdania...
- 12 lat temu
wacek6713 - No cóż,"są na świecie rzeczy,które się fizjologom nie śniły" (Ferdek Kiepski). - 12 lat temu
quantum137 - Czas "odśnieżyć" stare komedie, dzięki za czas i odpowiedź:) papaki! - 12 lat temu

Rafał, o ile dobrze zrozumiałam odpowiedź eksperta, to problem dotyczy użycia kropek (znaków zapytania, wielokropków) w cudzysłowach albo na drukach typu plakat, zaproszenie, dyplom.
I trudno się z nim nie zgodzić. Bo jeśli jakieś zdanie chcesz gdzieś wyróżnić wielkimi wołami jako główną myśl mającą przyciągnąć uwagę, to kropki tam na końcu nie dopiszesz. Ale wykrzyknika, znaku zapytania ani wielokropka nie opuścisz, bo wtedy zabrałbyś coś z sensu zdania.
Podobne zasady rządzą widać przy cudzysłowach.

Choć trzeba przyznać, że podobnie jak Ty pierwszy raz spotkałam się z tym, by ktoś tak to wyraził, że kropka nie należy do/nie jest integralną częścią zdania.

Tak czy owak, dzięki za ciekawe spostrzeżenia. :)
askawska
quantum137 - Ok dzięki, idę na rower, komputer mi już przegrzewa styki! papaki:) - 12 lat temu
askawska - A masz dynamo i odblaski? Czy mieszkasz na antypodach? :) - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu
quantum137 - dynamo hmm... zwiększa opory ruchu i niszczy oponę, dodatkowo napięcie zależne od prędkości - wolę baterie:D
Odblaski muszę mieć, w sumie to lepiej wyglądać jak jeden wielki odblask hehe
- 12 lat temu