ZALOGUJ SIĘ

Call the Police

12 lat temuostatnia aktywność: 12 lat temu
W powtórkach mam:

Please call the Police (Proszę zadzwonić po Policję)
Please call an ambulance (Proszę zadzwonić po pogotowie)

Dlaczego przy policji mam the, a przy pogotowiu to już zła odpowiedz?
DAD
daga3030 - Może dlatego że to jest nazwa własna "the Police" a "an ambulance" to środek transportu
http://www.twojangielski.pl/gramatyka/czesci_mowy/przedimek_the.html

Cały czas się uczę i mogę się mylić. Więc poprawcie mnie proszę jeżeli udzieliłam złej odpowiedzi:)
- 12 lat temu
mfurmanek - http://www.ldoceonline.com/dictionary/police_1 policja jako organizacja występuje jako the police lub Police, więc rzeczownik police powinien być z małej litery jeżeli z the. Słownik Longmana podaje kolokacje z tymże rzeczownikiem czyli call the police. Call an ambulance czyli wezwij karetkę, ale nie ma mowy o tej konkretnej, więc jest an. - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu
daga3030 - tak rozumiem, czyli jak piszesz duża i mała litera to dlaczego w przykładzie jest "Police" z dużej literki poprzedzone "the"? - 12 lat temu
mfurmanek - Twórcy serwisu eTutor też są ludźmi i mogli się zwyczajnie pomylić. Mam nadzieję, że zjawi się kompetentny i wyjaśni jak być powinno. - 12 lat temu
askawska - Odnośnie do pierwszego komentarza daga3030:
Zgadzam się - policja jako instytucja jest jedna (nota bene, wielka litera budzi też moje wątpliwości), a karetka to środek transportu - jeden z wielu podobnych. Instytucją byłoby tu chyba Emergency Rescue - ER, ale nigdy nie słyszałam, by ktoś do nagłego przypadku wzywał co innego niż "an ambulance".
- 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu
DAD - Hmm.. no zasady z the to ja znam :) Tylko chyba faktycznie poprzez skojarzenia przykładów je porównuje. Tzn Policja jako instytucja jest jedna, a karetek może być wiele. Ja to chyba w tych przykładach traktowałem jako jedno.

W sumie u nas tez wołamy czasami "Dzwoń po karetkę!" zamiast "Dzwoń po pogotowie".

dzięki za odpowiedzi
- 12 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

nie możemy przed wyrazem zaczynającym się od samogłoski "a" wstawić przedimek "the" lub "a". W tym przypadku będzie to "an"
ggpost
mfurmanek - The może stać przed rzeczownikami, które się zaczynają od samogłoski. Pytanie jest o konkretny przypadek... - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu
quantum137 - > nie możemy przed wyrazem zaczynającym się od samogłoski "a" wstawić przedimek "the" lub "a". W tym przypadku będzie to "an"

... really?
Where did you get this from?

quantum137
DAD - No tak, to nic trudnego odnaleźć na forum zagadnienie po temacie look for / search :p

pozdro i dzięki
- 12 lat temu
quantum137 - Pamiętam, że kilka lat temu o tym pisałem hehe:p
Spoko luzik, pozdro!