X | xkrystekx |
If I had bought this car, I would be broke now. = Gdybym kupił ten samochód, teraz byłbym spłukany.
Kiedy mieszamy trzeci tryb warunkowy z drugim, mieszamy coś nierealnego w przeszłości z czymś nierealnym w teraźniejszości. Zdanie składowe z if opisuje coś, co nie zdarzyło się w przeszłości. Drugie zdanie składowe opisuje niemożliwą obecną sytuację.
Budowanie zdań
If + past perfect, would (lub could or might) + bezokolicznik |
---|
Przeanalizuj poniższe sytuacje:
Zeszłej nocy odbyła się impreza. Była bardzo późno, więc nie poszłam na nią. W rezultacie wyspałam się i dzisiaj nie jestem zmęczona, ale gdybym...
If I had gone to the party, I would be tired today. = Gdybym poszła na imprezę, dzisiaj byłabym zmęczona.
Katrina nie posprzątała kuchni, więc jej mama się na nią pogniewała. Teraz Katrina nie może spotkać się ze swoimi przyjaciółmi.
If she had cleaned the kitchen, she could go out with her friends. = Gdyby posprzątała kuchnię, mogłaby wyjść gdzieś ze swoimi przyjaciółmi.
Inne przykłady - zdania twierdzące
Studenci, którzy zdali egzamin pojechali na wycieczkę do Disneylandu. Mary i John nie uczyli się zbyt pilnie i nie zdali egzaminu. W rezultacie, nie pojechali do Disneylandu.
If they had studied harder, they would be in Disneyland right now. = Gdyby oni uczyli się pilniej, byliby teraz w Disneylandzie.
Twoi współpracownicy urządzają przyjęcie. Zapomniałeś powiedzieć swojemu menadżerowi o tym przyjęciu. W rezultacie, nie wiedział o przyjęciu i go na nim nie ma.
If you had called him, he would be at the party right now. = Gdybyś do niego zadzwonił, byłby teraz na przyjęciu.
Inne przykłady - zdania przeczące
Poszliśmy do restauracji, ale jedzenie było bardzo drogie. Zamówiliśmy tylko kawę. Teraz umieramy z głodu!
If we had eaten something, we wouldn't be hungry. = Gdybyśmy coś zjedli, nie bylibyśmy głodni.
Nie wzięłaś parasola, a pada. W rezultacie, twoje książki są mokre i zniszczone.
If you had brought an umbrella, your books wouldn't be ruined. = Gdybyś zabrała ze sobą parasol, twoje książki nie byłyby zniszczone.
![]() | futbolowa |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.