ZALOGUJ SIĘ

Kropka czy przecinek

zmodyfikowany: 14 lat temu
Kiedy zaczynamy cos pisac i na wstepie witamy slowami Hello,Dear...
powinnismy na koncu wstawiac kropke czy przecinek?
Hello,
czy
Hello.

Dear,
czy
Dear.
Jest to uwazane za blad?
Czy ma jakies glebsze znaczenie?
Zauwazylam,ze nawet nauczyciele etutor raz wstawiaja . a raz,
Pozdrawiam

TopMan

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Po formach grzecznościowych na początku listu, e-maila, notatki, pocztówki itp. używamy przecinka:

Dear Anna,

Dear Madam,

Dear Simon,

Używanie kropki po tych zwrotach jest błędem ortograficznym.
paulina_r
TopMan - Dobrze a co ze zwrotami typu Hello,Hey,Hi itp.? - 14 lat temu
paulina_r - Po nich też trzeba dawać przecinek. Chyba że piszemy nieformalną notatkę - wtedy dozwolony jest też wykrzyknik, np.
Hello!
Hi!
Jednak jeśli mowa np. o różnego rodzaju egzaminach, radzę używać przecinka (nawet w nieformalnych wypowiedziach pisemnych).
- 14 lat temu
TopMan - A jesli zostawie Hello
Nie stosujac ani kropki ani przecinka?
Czy bedzie to bledem lub postrzegane przez odbiorce jako niemile?
Pamietam zenstef kiedys to fajnie tlumaczyl,ale nie moge odnalezc tego watku.
- 14 lat temu
paulina_r - Kiedy po "hello" nie zastosujemy ani kropki ani przecinka, będzie to po prostu zwykły błąd ortograficzny - nie będzie to na pewno postrzegane jako niemiłe, jeśli już, jako wskaźnik niedouczenia;) - 14 lat temu
TopMan - Dziekuje:) - 14 lat temu

Myszula moja nativ z NZ zawsze po Hi...+ moje imie, Hey itp zawsze pisze albo przecinek albo wykrzyknik.
Inna z Australi pisała po imieniu kropkę więc trudno określić co jest błędem ortograficznym a co nie jest jak zasugerowała Pani Paulina_r.

Ale rzeczywiście mój lektor uczył nas ze po zwrotach grzecznościowych pownnien być przecinek.

Również pozdrawiam i życzę powodzenia w przyswajaniu nauki.
Ewa_G1967
TopMan - Czyli potwierdza sie ,ze teoria i praktyka rzadza sie wlasnymi prawami.
Najbezpieczniej chyba stawiac ten przecinek.
Dz.
- 14 lat temu
ryan - Polacy czasem też piszą listy do kogoś z błędami ;) Nawet funkcjonariusz policji spisując zeznania popełnia czasem takie błędy jakby język polski był dla niego obcy. Sam też nie znam szczerze j. polskiego na 6 - 14 lat temu