ZALOGUJ SIĘ

Dlaczego twenty hundred w 5 jest prawidłowo? Eight czy eighth?

13 lat temuostatnia aktywność: 13 lat temu
W tłumaczeniu gramatycznym dokładnie ten sam przykład jest oznaczony jako błędny. Podobnie w 1 ćwiczeniu dlaczego nie jest liczebnik porządkowy eighth?
G
grzemolit

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Anglosasi myślą setkami, dlatego częściej na 2000 powiedzą dwadzieścia setek niż dwa tysiące, ale rozumieją oba

co do eight, to ktoś zapomniał napisać "h" na końcu
November the eighth
eighth of November
Bilberry
grzemolit - To dlaczego ciągle to nie jest poprawione?! Głupio bowiem tak zaznaczać, że obydwie odpowiedzi są prawidłowe, gdy obydwie są z poważnym bykiem! I jeśli faktycznie jest że Anglosaai powiedzą dwadzieścia setek, dlaczego komentarz gramatyczny dwie strony wcześniej wprowadza w błąd. Wiarygodność portalu w takim przypadku drastycznie spada. Skąd mam wiedzieć, czy takich błędów nie ma więcej? - 13 lat temu
futbolowa - A zgłosiłeś błąd korzystając z opcji na dole strony?
Sama przerabiałam ostatnio A1 i spotkałam 3 błędy w zaledwie kilku przerobionych lekcjach - jak ktoś widzi błędy i ich nie zgłasza, to potem zostają.
- 13 lat temu

Widzę, że jeszcze nie masz odpowiedzi na swoje pytanie, mam minutke to odpowiem.

Fakt, liczbę 2000 w krajach anglosaskich często (lecz nie zawsze) czyta sie jak twenty hundred ALE jeśli chodzi o daty to używa się tylko two thousand.
Chyba jeszcze ani razu nie słyszałem, ani nie widziałem, by data, np. 2012 była powiedziana/ napisana jako "twenty hundred (and) twelve.

PS. Szybciej się spotkasz z nieformalnym przeczytaniem daty 2012 jako (twenty twelve).
quantum137
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
Bilberry - a ja spotkałem się z twenty twelve, ale tylko w wypowiedzi słownej, bo zapis jest zawsze cyframi - 13 lat temu

Dziękujemy za zwrócenie uwagi, pomyłki zostały już naprawione. Na przyszłość proszę jednak o sygnalizowanie tego typu problemów przez "zgłoś problem" - w ten sposób zgłoszenie trafia od razu do nas i szybciej możemy zareagować.

Pozdrawiam,

Ewa
e.lukasiewicz