ZALOGUJ SIĘ

jakie jest dokładne znaczenie słowa "deployment"?

13 lat temuostatnia aktywność: 13 lat temu
Jak dokładnie przetłumaczyć słowo deployment. Ze slownika to wdrożenie a z tłumaczenia rozwój.
B
Betinka690
futbolowa - Jeżeli ktoś nie ma wykupionego kursu Business English, nie będzie wiedział o co chodzi :(

Może przytoczysz to zdanie tutaj, żeby można było zobaczyć kontekst?
- 13 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 5

To prawda - przydałoby się zdanie i kontekst.

Installing, setting up, testing and running, an alternate to the word "implementation." For example, "XYZ software deployment" is the same as saying "XYZ software implementation." To "deploy" something is to "get it installed and running".

Zgodnie z powyższym - implementacja, wdrożenie - to najczęstrze zastosowanie
temerity
Betinka690 - Dziekuję za wszystkie odpowiedzi. Zgodnie z sugestią przytaczam zdanie:
I believe Mega Bank would be the perfect fit for me, since my goals involve the creation of safety procedures, their implementation and their practical deployment.

z translatora na etutorze to zdanie jest tłumaczone tak:
Wierzę, że Mega Bank będzie idealnym miejscem dla mnie, ponieważ moje cele zawierają tworzenie procedur bezpieczeństwa, ich wdrażanie i praktyczny rozwój.

Ja dotychczas kojarzyłam słowo "deployment" z wdrożeniem i jakoś mi to tłumaczenie nie pasowało.
- 13 lat temu

Po prostu znaczenie niektórych słów (a może nawet większości) wynika dopiero z kontekstu, gdyż mogą mieć kilka znaczeń jednocześnie albo mogą one być podobne.
K
Kardamon

Wdrożenie lub zastosowanie. Zależy też od kontekstu.
A
AngielskiKinga

zastosowanie, wdrożenie
antosia1323

wdrożenie (kat.: informatyka)
» rozwinięcie (frontu, kolumny) (kat.: wojskowość)

takie tłumaczenie podaje: http://megaslownik.pl/slownik/angielsko_polski/76345,deployment
zorija