S | sylwiafiganska |
Napoleonka |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Bilberry |
Kardamon - Zgadza się, to z pewnością pomaga, gdy trafia na dwa różne źródła. Poza tym jeśli gdzieś usłyszy jakieś słówko, które zaintryguje, warto dodać je do powtórek.
-
12 lat temu
|
+2 |
esterka |
ankus7 |
piter_c |
esterka - Tak, masz rację, tam podobno chodziło o to, że te dzieci w ogóle nie miały rozwiniętego "ośrodka mowy" (nie znam prawidłowego określenia) Czytałam też opinię, że podobno naukowcy niczego nie udowodnili w tej kwestii, tzn. tych 12 lat i ciągle powołują się na tamte przypadki.
Prawdą jest, że nasz mózg z wiekiem się starzeje. Z drugiej strony kiedyś jako nastolatka nie nauczyłam się w ciągu kilku lat ani rosyjskiego ani francuskiego w tym stopniu, w jaki teraz w ciągu 2 lat opanowałam angielski, mimo że narzekam na swoje braki i nieudolność. - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu |
+3 |
piter_c - Zgadza się, mózg się starzeje, ale jednocześnie zachowuje olbrzymi potencjał do rozwoju. Ostatnie badania są obiecujące. Wykazano, że w mózgu jest najwięcej komórek macierzystych, które w każdej chwili mogą być zamienione na użyteczne neurony. Warto też poczytać o stymulacji mózgu do rozwoju i jego ochronie przed degradacją. Napiszę tylko w skrócie: regularne ćwiczenia, odpowiednia dieta, medytacja, unikanie długotrwałego stresu i trening umysłu w pełnej koncentracji (np. nauka języka).
-
12 lat temu
zmieniany: 12 lat temu
|
+3 |
R | renatabaczek |
W | Wiesia55 |
esterka - Cześć Wiesiu! Mam tutaj znajomych chyba we wszystkich przedziałach wiekowych, ale zawsze mi miło, kiedy spotykam kogoś prawie z mojej klasy :)
-
12 lat temu
|
+1 |
Wiesia55 - Cześć esterko! ...a coż dla Ciebie oznacza prawie moja/Twoja klasa? Pozdrawiam :)
-
12 lat temu
|
|
futbolowa |
🟠 [Wątek eTutora] Jak Ci idzie nauka w 2023? Wątek motywacyjny dla wszystkich Użytkowników! 🔥💪