ZALOGUJ SIĘ

SLENDY STYLE, co to takiego jest proszę o przetłumaczenie

12 lat temuostatnia aktywność: 12 lat temu
SLENDY STYLE, co to takiego, pozytywne czy negatywne określenie?
arturek298

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Pierwszy raz spotykam się z taką kolokacją także musiałem sięgnąć pomocy wujka google.
Powyższy zwrot jest zaindeksowany, uwaga - około 700 razy! co oznacza, że jest to zupełnie nowa kolokacja, która została stworzona na jednym forum o zjawiskach paranormalnych.

Jedyny słownik, w którym po krótkim poszukiwaniu cos znalazłem to słownik slangu miejskiego, który podaje taką definicję:
Slendy - A cutesy nickname for the Slender man

The Slender Man was created on the Something Awful forums in a thread to create paranormal images. Since then, more and more pictures have come around of him, making him an internet phenomenon. A series of Youtube videos were and are being uploaded on Marble Hornet's channel, all of them a story about people who are being followed by the Slender Man.

Slender Man is depicted as being unnaturally tall, with very long limbs or tentacles that he can adjust the length of. He has the need to kidnap children, and his limbs are said to hypnotize them, making them unable to stop themselves from walking into them. When they are captured, it is unknown what happens, although it is suggested Slender Man takes them to an alternate universe. Sometimes a piece of cloth is left behind when children are taken. Slender Man blends in with trees, and usually hides in plain sight. The more you know about him, the closer he gets.

Zakładając, że podana definicja jest trafna, slendy style określa styl tej postaci i sama w sobie ma wydźwięk neutralny.

Więcej definicji tutaj (pamiętaj, że są to opisy podawane przez zwykłych użytkowników!, należy je brać z rozsądną dozą sceptycyzmu.
http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Slender%20man

Więcej pod tym adresem:
http://theslenderman.wikia.com/wiki/Slender_Man

PS. Tłumaczenia nie znam.

Pozdrawiam
quantum137
12 lat temuzmieniany: 12 lat temu

Jak ktoś jest cienki jak patyk, to nie mówi się thin, tylko slender.
DAD
quantum137 - Raczej skinny bo slender ma pozytywne konotacje, tak samo jak svelte:) - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu
DAD - Pytałem brata przez GG o tego slendera. Siedzi w Londynie już kilkanaście lat, to zakładam że może wiedzieć.
Wcześniej dał mi tez te linki co wkleiłeś, ale wyprzedziłeś mnie wpisałeś pierwszy.

To inne znaczenie słowa skinny.
- 12 lat temu
quantum137 - Zaufaj mi, że słowo slender (ktoś jest chudy ale atrakcyjny) nie jest toższame z polskim chudy jak patyk (ktoś jest chudy ale nieatrakcyjny).
- 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu
DAD - ah... my chyba o dwóch innych sprawach piszemy,a jednak o podobnych.
Ja nie pisałem że to pozytywne określenie. Pisałem co to oznacza. No chyba że uznajemy tego "patyka" za negatywne :)

Czy sleder = lean? Czy lean ma pozytywne skojarzenie?
- 12 lat temu
quantum137 - Słowo lean jest rzadziej używane w stosunku do ludzi i oznacza osobę smukłą i raczej wysportowaną, jest to słowo o lekko pozytywnym nacechowaniu.
Osobiście o smukłej i atrakcyjnej kobiecie nigdy bym nie powiedział, że jest lean ale, że jest slender/svelte w zależności od sytuacji.
Słowo svelte nie jest powszechnie znane, slender jest idealne w większości sytuacji.
DAD - No właśnie. Czyli slender = lean.
Rożnica zdań chyba wyszła tylko z tego że napisałem o tym chudym jak patyk.

Może dla ciebie jest to określenie pejoratywne, ale dla mnie chyba nie. Może dlatego że mnie się podobają szczupłe kobiety :p

......
edit:
Nie nadążam nad tekstem, bo edytujesz i wychodzi że odpisuje na coś co już wyjasniłeś wcześniej.

Reasumując. Wg Twojego wyjasnienia to nie jest to samo. OK
quantum137 - Te słowa maja bardzo podobne znaczenie ale nie mogą byc zawsze stosowane zamiennie.
Nigdzie nie napisałem że jest to określenie pejoratywne... by sprawa była jasna:)
edit:
hehe, pozdrówka!