ZALOGUJ SIĘ

dwell - rozmyślam i zamieszkuję.

zmodyfikowany: 13 lat temuostatnia aktywność: 13 lat temu
dwell
1. zamieszkiwać, mieszkać
2. rozmyślać nad czymś
Jak może jeden czasowniki mieć tak dwa krańcowe - odległe od siebie znaczenie - może to jest czymś podyktowane?
Może znaczenia -rozmyślać nad czymś- używa się tylko w określonych sytuacjach??:):)
spirulinka

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Odnoszę dziwne wrażenie, że trochę się nudzisz :) W języku polskim też mamy wyrazy, które są wieloznaczne.
Jokasta
spirulinka - Przepraszam za moje " nudne" pytanie, lubię wszystko wiedzieć dokładnie. - 13 lat temu

tutaj jest trochę historii:
http://www.dictionarycentral.com/definition/dwell.html
ja także lubię porozmyślać na temat pochodzenia słów i ich znaczeń to mi pomaga w zapamiętaniu
tak trzymaj spirulinka

np. przy okazji wysłania curiosity na Marsa dowiedziałem się, że słówko to miało kiedyś negatywne znaczenie, dziś jest raczej pozytywne, bo oznacza chęć nauki, dowiedzenia się czegoś
Bilberry
quantum137 - Ciekawy słownik, sprawdzam pierwsze hasło i co widzę...
> neutrino: Massless, uncharged nuclear particle...
Chyba zbyt często nie robią update, może miałem po prostu pecha ale trafić na takiego babola za pierwszym razem...ech:/

Akurat w tym przypadku nie jest "zwykły" błąd ale przeoczenie dziesięcioleci badań, których wyniki (neutrino ma masę) w znaczący sposób wpływają na zrozumienie Modelu Standardowego, mówiąc prościej praw rządzących naszym wszechświatem, zarówno w wielkiej jak i małej skali.
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
piter_c - @quantum137 - to zerknij jeszcze poniżej :)

https://www.diki.pl/english-dictionary/?q=neutrino&x=0&y=0
- 13 lat temu
quantum137 - No comment... - 13 lat temu
QuantumChild - W moim odczuciu już na początku to hasło było źle zdefiniowane:

1934 Sci. Abstr. A. XXXVII. 383 A quantitative theory of the emission of β-rays is explained. This admits the existence of the ‘neutrino’, a new particle proposed by Pauli having no electric charge and mass of the order of magnitude of that of the electron or less.

quantum137 - Tak, tylko w tamtych czasach była to raczej hipoteza, niż teoria, wytłuszczony przez Ciebie fragment jest trafnie dobrany.
- 13 lat temu
Bilberry - Trochę się czepiacie, to są słowniki, które podają definicję słów, a nie encyklopedie.
Poza tym świat cząsteczek elementarnych nie opiera się na prawdach typu tak - nie, ale na prawdopodobieństwach.
I jeszcze jedno, masa spoczynkowa neutrina jest tak mała, że w zasadzie pomijalna dla większości eksperymentów.
- 13 lat temu
quantum137 - Absolutnie się nie zgadzam Bilberry.
Tutaj chodzi o poznawanie praw natury, neutrina są jednym z ważniejszych elementów opisujących m.in. fizykę kwantową.
Tylko nasze słońce w ciągu sekundy produkuje ponad 10exp38 neutrin! (1 i 38 zer)
jako informatyk powinieneś mieć jakieś pojęcie jak olbrzymia to liczba.
Ich ilość jest tak przeolbrzymia, że były (prosto to ujmując) kandydatami do ciemnej materii/energii (około 90% brakującej/nieobserwowalnej masy wszechświata).
Bilberry - Znam te eksperymenty, wielki basen środka do czyszczenia (chlor) i gdy neutrino tam wpadnie to stworzy jeden radioaktywny atom, który da się w dzisiejszych warunkach wykryć. Ostatnie eksperymenty zdają się mówić o prędkości większej niż światło, chodź to nie jest zweryfikowane. Co do wagi spoczynkowej neutrina to jest ona nieznana i podawany jest spory margines. Ale ciekawe to co napisałeś kandydaturze neutrin na ciemną materię. Mógłbyś podać jakieś linki do tego tematu. - 13 lat temu
quantum137 - Prędkość większa niż światło, fakt było to brane pod uwagę ale został w końcu znaleziony błąd (nie w obliczeniach), jeśli dobrze pamiętam zegar podłączony do komputera był źle zsynchronizowany.

Margines masy jest ale znana jest jego górna granica, jak dobrze pamiętam jest to chyba 1/3 eV.

Artykuł dla laika:
http://phys.org/news119269259.html
... i ściśle naukowy:
http://arxiv.org/pdf/0708.3983.pdf

To co opisujesz to zbiornik w Japonii Super-Kamiokande.

PS. Nie mówimy o wadze spoczynkowej ale o masie spoczynkowej;)
Bilberry - Zbiornik o którym pisałem został zaprojektowany przez naukowca, która potem uciekł do ZSRR, jest to dość stary eksperyment. Są trzy neutrina i każde ma inną masę, a zakres to 0.2eV - 2eV, choć mówi się nawet o 380meV.
Dzięki za artykuły, ciemna materia/energia to to co tygryski lubią najbardziej :D
- 13 lat temu
quantum137 - Nie ma za co, też sobie odświeżyłem wiadomości przy okazji.
Pozdrawiam serdecznie:)
- 13 lat temu