Cześć, ostatnio wpadłem ciekawe zdanie:
"We have to build a team that works well together, so soft skills are vital if you want to work here."
Dla mnie najbardziej oczywistym jest 0 tryb warunkowy, choć podobno można to zdanie interpretować także pod kątem 1 trybu warunkowego - jestem ciekaw jaki jest on Waszym zdaniem?
Cześć, ostatnio wpadłem ciekawe zdanie:
"We have to build a team that works well together, so soft skills are vital if you want to work here."
Dla mnie najbardziej oczywistym jest 0 tryb warunkowy, choć podobno można to zdanie interpretować także pod kątem 1 trybu warunkowego - jestem ciekaw jaki jest on Waszym zdaniem?
W podanym zdaniu mamy do czynienia z 0 conditional, ponieważ mówi ono o ogólnej prawdzie lub zasadzie:
„We have to build a team that works well together, so soft skills are vital if you want to work here.” = Musimy zbudować zespół, który dobrze ze sobą współpracuje, więc kompetencje miękkie są niezbędne, jeśli chcesz tu pracować.
(Kompetencje miękkie zawsze są ważne, jeśli chcesz tu pracować.)
Natomiast można to też interpretować w kontekście 1st conditional, jeśli zdanie rozumiemy jako odnoszące się do przyszłości - wówczas "if you want to work here" oznacza przyszłą decyzję. Wtedy zdanie wymaga jednak zmiany konstrukcji - potrzebujemy "will + infinitive" zamiast Present Simple w drugiej części zdania:
"If you want to work here (in the future), soft skills will be vital." = Jeśli chcesz tu pracować (w przyszłości), to kompetencje miękkie będą niezbędne.
(Podkreślamy, że kompetencje miękkie to wymóg dotyczący przyszłości - na przykład w przyszłej rekrutacji.)
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.